31η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Υγεία
31/05/2022 | 08:00

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day), με απόφαση που έλαβε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για να υπενθυμίσει στο παγκόσμιο κοινό τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Εκστρατεία που επικεντρώνεται στην προστασία της νεολαίας από τον καπνό προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.

Στη χθεσινή ενημέρωση των ΜΜΕ παρέστη και η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα που είναι πνευμονολόγος και έχει μάλιστα διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ενώ προβλήθηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη με αφορμή τη δημιουργία Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος στα δημοτικά ιατρεία του Δ. Αθηναίων. Χαιρετισμούς απηύθυνε ο κ. Ιωάννης Κανακάκης, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής, Γ.Ν.Α «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με την οποία η Ε.Π.Ε συνεργάζεται στενά από το 2021 και ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, ΓΝΑ Ιπποκράτειο, Κωνσταντίνος Τούτουζας.

Καταστροφικό για τη Γη το κάπνισμα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα στοιχεία που έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Β’ Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Π.Γ.Ν «ΑΤΤΙΚΟΝ», Άννα Καρακατσάνη, σχετικά με τον αντίκτυπο του καπνίσματος στο περιβάλλον!

«Μέχρι σήμερα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία των ανθρώπων, χωρίς να δίνεται ανάλογη έμφαση στις δραματικές επιπτώσεις, που έχει η συνήθεια αυτή στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή…

Εκτός από τη ρύπανση που προκαλείται στον ατμοσφαιρικό αέρα κατά τη καύση του τσιγάρου ή στο περιβάλλον από τα αποτσίγαρα, οι μεγάλες εκτάσεις γης που αποψιλώνονται παγκοσμίως και δεσμεύονται για την καλλιέργεια του καπνού, οι ρύποι που εκλύονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας των φύλλων του καπνού και της παραγωγής των καπνικών προϊόντων αλλά και κατά τις μεταφορές των πρώτων υλών και του τελικού προϊόντος από τις καπνοβιομηχανίες, αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την κλιματική αλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 για να παραχθούν 6 τρις. τσιγάρα από σχεδόν 500 βιομηχανίες, απαιτήθηκαν 32,4 μεγάτονοι φύλλων καπνού, προερχόμενοι από 125 κράτη, συμβάλλοντας τελικά στην κλιματική αλλαγή με 84 μεγάτονους εκπομπών ισοδύναμων με διοξείδιο του άνθρακα. Το πρόβλημα του καπνίσματος παύει πλέον να αφορά το άτομο και γίνεται “πρόβλημα υγείας” του πλανήτη» σημείωσε.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ