Ο σπουδαίος Κερκυραίος μουσουργός πέθανε στις 30 Μαρτίου 1872
30 Μαρτίου: Ημέρα μνήμης και τιμής για τον Νικόλαο Μάντζαρο
Πολιτισμός
30/03/2021 | 19:11

Μήνυμα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, για την επέτειο 149 χρόνων από τον θάνατο, σαν σήμερα 30 Μαρτίου, του Επτανήσιου μουσουργού, Νικόλαου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου.

«Τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία γιορτάζουμε φέτος, μας δίνουν την ευκαιρία να τιμήσουμε ιδιαίτερα και το έργο του σπουδαίου Επτανήσιου -γεννημένου στην Κέρκυρα- μουσουργού, Νικόλαου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου.

Η μελοποίηση του έργου του Διονυσίου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», έδωσε ψυχή στον Εθνικό μας Ύμνο γεμίζοντάς μας συγκίνηση», υπογραμμίζει η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Ο Επτανήσιος μουσουργός γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 26 Οκτωβρίου 1795. Φυσιογνωμία ευγενική, εργάσθηκε ακούραστα για τη διάδοση της μουσικής στην Ελλάδα και θεωρείται όχι μόνο ο αρχηγός της επτανησιακής σχολής, αλλά και γενικότερα ο θεμελιωτής της δυτικότροπης μουσικής στην Ελλάδα.

Αρνήθηκε προτάσεις ν’ αναλάβει τη διεύθυνση της Μουσικής Σχολής του Μιλάνου και του Ωδείου της Νεάπολης (Νάπολι), καθώς ήθελε να εργασθεί για την πατρίδα του και να συμβάλει στη μουσική μόρφωση της ελληνικής νεολαίας.

Κοντά του μαθήτευσε ολόκληρη γενιά συνθετών (Καρέρ, Λαμπελέτ, Ξύνδας κ.ά.). Όταν το 1840 ιδρύθηκε η Φιλαρμονική Εταιρία, ο Μάντζαρος αναγορεύθηκε ισόβιος πρόεδρός της.

Ο Μάντζαρος ήταν φίλος του Διονυσίου Σολωμού και εκτιμούσε πολύ το έργο του Εθνικού μας ποιητή. Μελοποίησε ολόκληρο τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» -σε 4 διαφορετικές γραφές- από τον οποίο οι δύο πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας το 1865 και της Κύπρου το 1966.

Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος πέθανε στις 30 Μαρτίου 1872 στην Κέρκυρα, σε ηλικία 77 ετών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia