"Δεν ξέρει τη δύναμή του, αυτός που δεν έχει γνωρίσει δυσκολίες"                                         
2η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού -Μήνυμα από το Δήμο Κεφαλονιάς
Κοινωνία
02/04/2018 | 13:33

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς σας ενημερώνει πως η 2η Απριλίου έχει κηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού. Η πρόταση για την παγίωσή της έγινε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2007 από την αντιπρόσωπο του Κατάρ. Σκοπός αυτής της ημέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου καθώς και ο συντονισμός δράσεων συλλόγων και φορέων καθ΄ όλη τη διάρκεια του Απριλίου.

Ο αυτισμός είναι μια ισόβια νευροαναπτυξιακή διαταραχήη οποία παρεμποδίζει την φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου. Ουσιαστικά  αποτελεί ένα φάσμα διαταραχών με μεγάλη ποικιλία κλινικής έκφρασης. Άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν διαφορετικής βαρύτητας νοητικές δυσκολίες – με κάποια να παρουσιάζουν νοητικές λειτουργίες σε φυσιολογικά επίπεδα – δυσκολία στην εκφορά ομιλίας, κυριολεκτική αντίληψη για τον κόσμο καθώς και αδυναμία κατάλληλης αντίδρασης σε συναισθηματικές καταστάσεις.

Στη χώρα μας υπολογίζεται πως ο αριθμός των ατόμων με αυτισμό είναι 150.000 και παρουσιάζεται αύξηση στα ποσοστά γεννήσεων ατόμων με την εν λόγω διαταραχή. Η αύξηση αυτή προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα και την συνδέουν άμεσα με την περιβαλλοντολογική ρύπανση και τις τοξικές ουσίες που πλέον βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και την ατμοσφαιρική μόλυνση. Έρευνα που διενεργήθηκε στη Σουηδίαμε αντικείμενο τα αίτια του αυτισμού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περιβαλλοντικοίπαράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί μετους γονιδιακούς.

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς μέσω του Αυτοτελούς Τμήματος Πρόνοιας, βρίσκεται με σεβασμό κοντά στις οικογένειες ατόμων με αυτισμό, καθώς και στο πλευρό του ίδιου του ατόμου. Αυτοί οι συνάνθρωποί μας, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, μας διδάσκουν διαφορετικούς τρόπους έκφρασης και μας δείχνουν σε κάθε ευκαιρία το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής. Ο Δήμος Κεφαλλονιάς είναι αρωγός της προσπάθειάς τους για ένα φωτεινό παρόν και ένα αξιοπρεπές μέλλον.

“Δεν ξέρει τη δύναμή του, αυτός που δεν έχει γνωρίσει δυσκολίες”                                         

 Ben Johnson          

 

Ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας
Ε. Κεκάτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ