28η Οκτωβρίου: Όλα έτοιμα για τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και τη μαθητική στην Αθήνα
Κοινωνία
28/10/2026 | 09:12

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, με τα στρατιωτικά τμήματα και τα οχήματα να έχουν πάρει τις θέσεις τους στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το ενδιαφέρον στρέφεται στα νέα συστήματα αεράμυνας που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην παρέλαση, μεταξύ των οποίων συστήματα που εντάσσονται στην πολυεπίπεδη «Ασπίδα του Αχιλλέα».

Όπως μετέδωσε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ3 Λία Χριστάρα από το σημείο, οι επιτελείς ελέγχουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, από τη διάταξη και τη σειρά των οχημάτων μέχρι τις αποστάσεις μεταξύ των στρατιωτικών τμημάτων, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την έναρξη της παρέλασης. Στο σημείο βρίσκονται ήδη πολίτες, οι οποίοι φωτογραφίζουν τα στρατιωτικά συστήματα και τα οχήματα που θα παρελάσουν.

Τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, που θα ξεκινήσει στις 11:00, θα μεταδώσει ζωντανά η ΕΡΤ3 με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, την τεχνογνωσία του εξειδικευμένου προσωπικού της και τον δημοσιογράφο, Νίκο Λαδιανό στο μικρόφωνο.

Ξεχωριστή θέση έχουν τα νέα συστήματα αντιμετώπισης εναέριων απειλών, τα οποία, σύμφωνα με την παρουσίαση του ρεπόρτερ, περιλαμβάνουν μέσα εντοπισμού και παρεμβολής στις επικοινωνίες εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και πυραυλικά συστήματα αναχαίτισης. Για την καλύτερη κατανόηση του εξοπλισμού, στην παρέλαση θα παρουσιαστούν και ομοιώματα πυραύλων, καθώς τα πραγματικά συστήματα μεταφέρονται σε ειδικά οχήματα.

Παράλληλα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τα γνωστά άρματα μάχης Leopard, αλλά και άλλα στρατιωτικά μέσα που αποτελούν μέρος της φετινής παρέλασης.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται χωρίς να σημειώνεται βροχόπτωση εκείνη την ώρα, ένα θετικό στοιχείο για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Η παρέλαση θα αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Πηγή: ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ