27 έτη Αρχιερατείας του συμπατριώτη μας Μητροπολίτη Νικαίας Αλεξίου
Εκκλησία
24/01/2022 | 17:58

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 η μνήμη της Οσίας Ξένης, στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό στη Νίκαια.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Παντελήμονα Σταυρίδη και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην ιστορική και προσφυγική Ενορία της Οσίας Ξένης, ο Σεβασμιώτατος όποτε λειτουργεί, ενθυμείται και μνημονεύει με συγκίνηση τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, οι οποίοι έκτισαν με κόπους τον Ναό, φέρνοντας από τις αλησμόνητες πατρίδες τα ιερά κειμήλια, τα τίμια λείψανα και τα ιερά εικονίσματα, ξενιτεμένοι και διωγμένοι.

Iδρύθηκε ο Ιερός Ναός της Οσίας Ξένης και λειτούργησε σε ένα πλυντήριο (κοινό πλυσταριό για τα προσφυγικά οικήματα) ήδη από το 1922.

Ιδρυτές του υπήρξαν οι πρόσφυγες που κατοίκησαν στην γύρω περιοχή και προέρχονταν, κυρίως, από τα Μυλασσα Μ. Ασιας κ την Πισιδία, ενώ πρωτεργάτης της ίδρυσης του ήταν ο, από τα Μυλασσα καταγόμενος Αρχιμ. Φιλάρετος Ιωαννίδης που μετέφερε και μέρος του λειψάνου της Οσίας Ξένης στην Νίκαια.

Ο Άμβωνας, το Δεσποτικό, το Λάβαρο της Αναστάσεως μεταφέρθηκαν στον ναό από τα Βούρλα της Μ.Ασίας. Επίσης μεταφέρθηκε και η Τίμια Καρα του Νεομάρτυρος Αγίου Θεοδώρου από το Οφρύνιο των Δαρδανελλίων.

Ο Ναός είναι τρισυπόστατος και τιμάται στην μνήμη της Οσίας Ξένης, της Αγίας Βαρβάρας και της Υπαπαντής του Κυρίου.

Στην ιστορική Πλατεία μπροστά από το Ναό συντελέστηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των Γερμανών με το Μπλόκο της 17ης Αυγούστου 1944 και στην απέναντι Μάντρα όπου μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν δεκάδες πατριώτες.

Στην είσοδο του Ναού επίσης έπεσαν νεκροί από τα πολυβόλα που είχαν στήσει οι Γερμανοί στον απέναντι λόφο Καραβά κατά το Σαρανταήμερο μνημόσυνο των θυμάτων του Μπλόκου, αθώοι πολίτες βγαίνοντας από την εκκλησία.

Να αναφερθεί ότι στις 25 Ιανουαρίου 2022 συμπληρώνονται 27 έτη από της εκλογής σε Επίσκοπο και Μητροπολίτη, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου (Βρυώνη).

Τέλος να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μίλησε στο εκκλησίασμα ο Πρωτοπρ. Γρηγόριος Μπατιστάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και στην πολυσχιδή διακονία και προσφορά του Ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας στη διάρκεια της Ποιμαντορίας του.

Πηγή: romfea.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia