H 25η Μαρτίου αποτελεί σπουδαία μέρα για την Ελλάδα, αφού είναι η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία συμπίπτει και με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ωστόσο, μπορεί να γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου ως Εθνική μας εορτή, στην πραγματικότητα όμως, εκείνη τη μέρα δεν είχε γίνει η έναρξη της εξέγερσης των υπόδουλων Ελλήνων, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο.
Ο εορτασμός του εθνικού ξεσηκωμού στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των Ελλήνων.
Το έθιμο του μπακαλιάρου
Η 25η Μαρτίου εμπίπτει σε περίοδο νηστείας, κατά την οποία, ως γνωστόν, δεν επιτρέπεται το ψάρι. Ανήμερα της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και την Κυριακή των Βαΐων είναι οι μόνες εξαιρέσεις, στις οποίες «σπάει» η νηστεία και επιτρέπονται το ψάρι, το κρασί και το λάδι.
Όσον αφορά στο έθιμο του μπακαλιάρου, το τιμημένο έδεσμα της 25ης Μαρτίου, η εξήγηση έγκειται κυρίως σε πρακτικούς λόγους. Οι κάτοικοι στις ενδότερες περιοχές της χώρας είχαν αδυναμία στα φρέσκα ψάρια. Ο μπακαλιάρος όμως, δεν συναντάται στα ελληνικά ύδατα, αφού ζει κυρίως στα νερά του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Το γεγονός ότι παστώνεται, τον καθιστούσε ώς ψάρι και φθηνό και εύκολο στη συντήρηση!