Βρίσκονται στο λιμάνι του Αργοστολίου
Wildlife Sense: Τσεκ απ σε 80 χελώνες στη παραλιακή στο Αργοστόλι [εικόνες]
Οικολογία
05/05/2018 | 14:20

Στην παραλιακή του Αργοστολίου η ειδική ερευνητική ομάδα για τις θαλάσσιες χελώνες Resealher πραγματοποίησε σήμερα το πρωί τσεκ απ υγείας στην 13χρονη χελώνα και τοποθέτησε μικροτσίπ για περαιτέρω έλεγχο. Αυτό θα συνεχισθεί για 20 ακόμα χελώνες σήμερα, και για τουλάχιστον 80 χελώνες που ζουν στο λιμάνι μας τις επόμενηες ημέρες.

Απο τα επτά είδη θαλάσσιας χελώνας δύο απαντωνται στην Κεφαλλονιά η Καρέττα Καρέττα και οι πρασινοχελώνες. Ολες αποτελούν είδος προς εξαφάνιση και προστατεύονται απο την Ελληνική νομοθεσία.

Δείτε τους εθελοντές του Οργανισμού Wildlife Sense για την προστασία και μελέτη της θαλάσσιας χελώνας να “περιποιούνται” μια 13χρονη λίγο πρίν στο λιμάνι.

Για την Wildlife Sense η Κεφαλονιά είναι ένα έργο έρευνας και συντήρησης για να μελετήσει και να προστατεύσει τις θαλάσσιες χελώνες της Κεφαλονιάς που απειλούνται με εξαφάνιση. Στο πλαίσιο αυτού του είδους βασικού σχήματος, μελετούν και παρακολουθούν τους φυσικούς παράκτιους βιότοπους στην Κεφαλονιά, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναπαραγωγική τους επιτυχία και τη διατροφή και τη μετανάστευσή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι θαλάσσιες χελώνες της Κεφαλονιάς ανήκουν στα είδη της Caretta caretta. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι θηλυκές χελώνες σέρνουν μέχρι τις πλάγιες παραλίες κατά μήκος της νότιας ακτής της Κεφαλονιάς, βάζουν τα αυγά τους και στη συνέχεια τα καλύπτουν με άμμο. Τα αυγά στη συνέχεια χρησιμοποιούν την θερμότητα της άμμου για επώαση. Επτά έως εννέα εβδομάδες αργότερα τα έμβρυα έχουν εξελιχθεί σε νεοσσούς χελώνας. Θα εκκολαφθούν από τα αυγά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας και να σκάψουν έξω από την άμμο σε ομάδες, μέχρι να φτάσουν στην επιφάνεια και αμέσως να σέρνονται προς τη θάλασσα.

Έρευνα και διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας

Οι ερευνητικές ομάδες παρακολουθούν καθημερινά τις φωλιές της Κεφαλονιάς καθ ‘ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγής για να εντοπίσουν τη δραστηριότητα φωλεοποίησης χελωνών. Οι προσπάθειες φώκιας καταγράφονται και οι επιτυχείς τοποθεσίες φωλιάσματος επισημαίνονται και προστατεύονται με σαφήνεια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου εκκόλαψης, όταν εκκολαφθούν θαλάσσια χελώνα από τις φωλιές και σέρνονται στη θάλασσα, οι ομάδες καταγράφουν τα γεγονότα εκκόλαψης και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή για την πρόληψη τυχόν ατυχημάτων ή επιβλαβών επιδράσεων.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη φωτεινή ρύπανση, η οποία μπορεί να προκαλέσει τη συρρίκνωση των νεοσσοί προς τη λάθος κατεύθυνση, χωρίς να φτάσει στη θάλασσα. Αναγνωρίζουν δυνητικά επιβλαβείς πηγές φωτεινής ρύπανσης και προσπαθούν να πείσουν τους ιδιοκτήτες τους να τις αφαιρέσουν ή να τις σκιάσουν έτσι ώστε τα αποτελέσματά τους να είναι ελάχιστα. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, οι εθελοντές διασώστες σκιάζουν τις φωλιές έτσι ώστε τα νεογέννητα νεογέννητα να μην αποπροσανατολίζονται και να φτάνουν γρήγορα στη θάλασσα.

Παράκτια Έρευνα

Προκειμένου να βελτιωθεί η κατανόηση του παράκτιου οικοσυστήματος, οι αλληλεπιδράσεις του με το φυσικό του περιβάλλον και ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οι ομάδες διατηρούν ένα συνεχές ιστορικό θαλάσσιων ρευμάτων, σύνθεση άμμου και ιζημάτων, κάλυψη θαλάσσιου στρώματος και ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων. Αυτό το σύνολο δεδομένων εμπλουτίζεται με πληροφορίες από τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς και εξωτερικούς εξειδικευμένους σταθμούς που καταγράφουν θαλάσσια ρεύματα, παλιρροιακές και κυματικές ενέργειες, καθώς και τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας. Η έρευνά της Wildlife Sense είναι σημαντική για την κατάλληλη διαχείριση του παράκτιου οικοσυστήματος καθώς και για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό από τις τοπικές αρχές. 

Οι φωτογραφίες είναι του Σπύρου Σακαλή

Πηγή: Wildlife Sense

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ