O Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Πόρου Κεφαλονιάς «Ο ΠΡΟΝΗΣΟΣ» τίμησε την επέτειο των 25 χρόνων (1992-2016) σημαντικής αρχαιολογικής έρευνας στη Σπηλιά της Δράκαινας στο Φαράγγι του Πόρου με ένα διήμερο εκδηλώσεων. Στόχος , η γνωριμία των πολιτών και των επισκεπτών της Κεφαλονιάς με την τουλάχιστον 7500 χρόνων ιστορία του επιβλητικού ‘Στενού’ του Πόρου και της ευρύτερης περιοχής του βάσει τωναποτελεσμάτων του αρχαιολογικού έργου στη Σπηλιά της Δράκαινας και την ευρύτερη περιοχή της, όσο και η αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος της περιοχής από την
σύγχρονη κοινωνία.
Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016, ώρα 20.30, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Πόρου «ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΕΝΤΟΓΑΛΟΣ» ομιλία της Δρος Γεωργίας Στρατούλη, αρχαιολόγου του ΥΠΠΟΑ και επικεφαλής των ανασκαφών στα προϊστορικά στρώματα της Σπηλιάς της Δράκαινας, στην οποία παρέστησαν δεκάδες ακροατών, μεταξύ των οποίων νυν και τέως πολιτειακοί παράγοντες από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Δήμο Κεφαλονιάς.
Η κ. Στρατούλη αναφέρθηκε στον πλούτο των κινητών και ακίνητων ευρημάτων της Σπηλιάς κατά τους νεολιθικούς χρόνους (περ. 5500 – 3700 π.Χ.) και σε όψεις της ερμηνείας τους (π.χ. περιοδικές συναθροίσεις τελετουργικού-συμβολικού περιεχομένου, όπως τελετές ενηλικίωσης αρρένων με κατά χώρα κατασκευή αιχμών βελών), οι οποίες αφορούσαν στην ταυτότητα, τη συνοχή, τα δίκτυα συστηματικής επικοινωνίας της περιοχής του ‘Στενού’ με τις ακτές της ηπειρωτικής χώρας και τις στρατηγικές επιβίωσης των χρηστών του σπηλαίου, οι οποίοι κατά την 6η και την 5η χιλιετία κατοικούσαν σε γειτονικούς με το φαράγγι οικισμούς. Μίλησε, επίσης, και για τη χρήση του σπηλαίου ως ιερό των Νυμφών και άλλων θεοτήτων, όπως του Αινήσιου Δία, κατά τους ιστορικούς χρόνους (τέλος 7ου –
αρχές 2ου αι. π.Χ.), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης της αρχαιολόγου κ. Ευαγγελίας-Μιράντας Χατζιώτη.
Επιπλέον, η κ. Στρατούλη, αφού τόνισε το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της έρευνας στη Δράκαινα, παρουσίασε σύντομα το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Τα Μυστικά της Σπηλιάς της Δράκαινας» (βλ. ιστοσελίδα www.drakainacave.gr).
Το πρόγραμμα αυτό αξιοποιείται από αρκετά σχολεία ανά την χώρα, ενώ σε παρουσίασή του στο Πανεπιστήμιο Του Groningen Ολλανδίας τον Δεκέμβριο 2015, εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξή του (τουλάχιστον) και στην Αγγλική γλώσσα.
Για την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής του Φαραγγιού του Πόρου, η κ. Στρατούλη παρουσίασε προτάσεις που από χρόνων έχει θέσει υπόψη του ΥΠ.ΠΟ. και των τοπικών πολιτειακών αρχών.
Συγκεκριμένα:
1. Τη χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΠΟ.Α. ή την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Π.Ι.Ν.)με το ποσό των 5.000 € της
επικαιροποίησης του Διαδραστικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Τα Μυστικά της Σπηλιάς της Δράκαινας» (αναβάθμιση των διαδραστικών στοιχείων, παρουσίαση στην Αγγλική γλώσσα).
2. Παρουσίαση του Διαδραστικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Τα Μυστικά της Σπηλιάς της Δράκαινας» σε Ημερίδα της Α’-βάθμιας & Β’-βάθμιας Εκπαίδευσης της ΠΕ Κεφαλονιάς κ Ιθάκης στο Αργοστόλι, υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α. και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
3. Την σηματοδότηση του αρχαιολογικού χώρου της Σπηλιάς της Δράκαινας με
τοποθέτηση σχετικής πινακίδας από το ΥΠ.ΠΟ.Α. στο φαράγγι του Πόρου καθώς και την κατασκευή ενός απλού και αισθητικού περίπτερου με κείμενο και φωτογραφικό υλικό για την ημέρωση πολιτών και επισκεπτών.
4. Την γνωριμία των πολιτών και επισκεπτών της Κεφαλονιάς με τα σπουδαία ευρήματα της Σπηλιάς της Δράκαινας και τις αφηγήσεις τους για τις κοινωνίες της ευρύτερης περιοχής περ. 7500 χρόνια και 2500 χρόνια πριν, με την πραγματοποίηση – υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ – περιοδικής έκθεσης στο κατάλληλο ‘Εκθεσιακό
Κέντρο’ Πόρου, για την οποία υπάρχει από το 2010 αναξιοποίητη προμελέτη. Η πρόταση αυτή είχε χρηματοδοτηθεί το 2012 από την Π.Ι.Ν. με το ποσό των 30.000 €, χωρίς όμως να υλοποιηθεί λόγω μη παραχώρησης του κτιρίου από το Δήμο.
5. Την τουριστική αξιοποίηση του Φαραγγιού του Πόρου και των αρχαιοτήτων και μνημείων στην περιοχή του με τη δημιουργία μιας διαχρονικής πολιτιστικής διαδρομής με δυνατότητα συνδυασμένων επισκέψεων στη Σπηλιά της Δράκαινας (π.χ. μέσω λίθινης/ξύλινης κλίμακας), τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο και τα περί αυτόν μνημεία στα Τζαννάτα Πόρου και της Ι. Μονής Άτρου.
Η ομιλήτρια επανέφερε προ συζήτηση την ελκυστική πρόταση κατασκευής ενός τελεφερίκ (ηλεκτροκίνητα συρόμενου θαλαμίσκου), το οποίο θα διέρχεται το φαράγγι στο ύψος περ. του Σπηλαίου, με μία στάση στη Δράκαινα, και μία δεύτερη πιθανώς κοντά στο ταφικό μνημείο. Στόχος η μεγιστοποίηση της εξαίρετης θέας προς τα Α., τον δίαυλο μεταξύ Κεφαλονιάς και ακτών της ηπειρωτικής χώρας, και τα Δ., τη λεκάνη των Τζαννάτων και τον επιβλητικό Αίνο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και ένα σύντομο χαιρετισμό ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.Κουρής Σωτήρης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ.Βαγγελάτου Κατερίνα, ο Αντιδήμαρχος Δημ.Ενοτ. Ελειού-Πρόννων κ.Παπαδάτος Νικόλαος, ο Αντιδήμαρχος κ.Ματιάτος Σπυρίδων, ο Πρόεδρος Τ/Ε Πόρου κ.Πετράτος Ιωάννης.
Το Σάββατο 13 Αυγούστου 2016, ώρα 19.00-20.45, πραγματοποιήθηκε γεωλογικός και αρχαιολογικός- ιστορικός περίπατος στην κοίτη του Βόχυνα, του χειμάρρου που διαρρέει το εντυπωσιακό ‘Στενό’ του Πόρου.
Επικεφαλής αυτού του βιωματικού περιπάτου, που ενθουσίασε ενήλικες και παιδιά, ο γεωλόγος Δρ Αντώνιος Μανάκος, η αρχαιολόγος Δρ Γεωργία Στρατούλη και το μέλος του Συλλόγου καπετάν Γιωργής Διαμαντάτος. Οι περίπου 50 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ‘μυηθούν’ στη γεωλογία και τις ανακατατάξεις του τοπίου στην πορεία εκατομμυρίων ετών, να δουν το αποτύπωμα της βαθειάς εισχώρησης της θάλασσας στο
φαράγγι και να ‘αφουγκραστούν’ όψεις της κοινωνικής ιστορίας του μερικές χιλιάδες ή και μερικές δεκάδες χρόνια πριν.
Ευελπιστούμε, τον προσεχή μήνα Νοέμβριο 2016, να έχουμε τη χαρά της αναλυτικής παρουσίασης από την αρχαιολόγο κ. Στρατούλη του Διαδραστικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Τα Μυστικά της Δράκαινας» σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές της περιοχής μας.
Επίσης, ότι οι πολιτειακοί παράγοντες θα συνεργαστούν και θα τιμήσουν τα 25 χρόνια αρχαιολογικού/ερευνητικού έργου στη Σπηλιά της Δράκαινας με συγκεκριμένες δράσεις αξιοποίησής του για τη σύγχρονη κοινωνία.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Η Πρόεδρος
Γκιάφη Σταματία
Η Γραμματέας
Σεριάτου Ασπασία