Η ομαλότητα του πολιτικού συστήματος αποτέλεσε το διακύβευμα της περιόδου μιας και ενδεχόμενη επιστροφή στην αστάθεια -όπως την γνωρίσαμε σε προηγούμενες περιόδους- θα ήταν καταστροφική για τον τόπο.
24 Ιουλίου 1974: 40 χρόνια Μεταπολίτευση
Πολιτική
24/07/2014 | 18:17

Γράφει ο Ιλινόιου- Τσουρούφλης Γεράσιμος*

 
Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το καλοκαίρι του 1974, ημερομηνία- σταθμός στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Ξημερώματα της 24ης Ιουλίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την μακρόχρονη εξορία του, αποτέλεσμα της ανόδου της Χούντας των Συνταγματαρχών στην εξουσία. Η επιστροφή αυτή έμελλε να αποτελέσει την αρχή μιας νέα πολιτικής περιόδου, διαφορετικής από εκείνη που κατέληξε στον «στραγγαλισμό» της Δημοκρατίας το 1967.
Πρώτο μέλημα του Καραμανλή δεν ήταν άλλο από την ομαλή μετάβαση της χώρας από τον αυταρχισμό στον εκδημοκρατισμό. Ο επανακαθορισμός του ρόλου του Στρατού με την απεμπλοκή του από την πολιτική συν- διαχείριση στα της Ελλάδας, το δημοψήφισμα σχετικά με το Πολίτευμα καθώς επίσης και η νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν λίγα μόνο δείγματα που συνηγορούσαν στην επιτυχή πορεία προς την Δημοκρατία.
Σκοπός του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Πρωθυπουργού ήταν η οριστική ρήξη με το παρελθόν, τόσο της δικτατορίας όσο και της «καχεκτικής δημοκρατίας» που ακολούθησε το τέλος του Εμφυλίου πολέμου. Ο διαχωρισμός («τομή») του προδικτατορικού πολιτικού συστήματος σε κομμουνιστές/εθνικόφρονες και δεξιά/αντιδεξιά ήταν διλήμματα που όφειλαν να εκλείψουν. Η ομαλότητα του πολιτικού συστήματος αποτέλεσε το διακύβευμα της περιόδου μιας και ενδεχόμενη επιστροφή στην αστάθεια -όπως την γνωρίσαμε σε προηγούμενες περιόδους- θα ήταν καταστροφική για τον τόπο.
Στο πλαίσιο αυτό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέλεξε σθεναρά να ολοκληρώσει ένα θεμελιώδες όραμα που άφησε ημιτελές. Η είσοδος της Ελλάδας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Οικογένειας ήταν το «κλειδί» για την επιβεβαίωση της επιτυχούς μετάβασης στην Δημοκρατία, κάτι που επετεύχθη επτά χρόνια αργότερα, το 1981.
Τέλος, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία βρήκε τον Καραμανλή στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας εξέλιξη που επισφράγισε την εκπλήρωση του στόχου για οριστική μετάβαση στην δημοκρατία και την ειρήνη.

*Ο Ιλινόιου- Τσουρούφλης Γεράσιμος είναι Πολιτικός Επιστήμονας και
τελειόφοιτος μεταπτυχιακών σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές, Παν/μιο Πελοποννήσου

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ