Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στο δήμο Ληξουρίου στο διάστημα 27/9-6/10/2024 οι μετρήσεις εδαφικής απόκρισης με 32 σεισμολογικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας για την αποτύπωση της συμπεριφοράς των ανώτερων εδαφικών στρωμάτων στην Παλική.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν στην χερσόνησο της Παλικής 220 μετρήσεις συνεχούς καταγραφής επί 10ήμερο. Η μέθοδος εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα αποτελέσματά της θα αποτελέσουν πρωτότυπες ερευνητικές μελέτες και θα συμβάλουν σημαντικά στην αντισεισμική θωράκιση του Δήμου. Το έναυσμα για την ερευνητική αυτή δραστηριότητα, η οποία αποτελεί συνεργασία μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Βασιλικού Παρατηρητηρίου του Βελγίου και του Εθνικού Μουσείου Φυσικών Επιστημών της Ισπανίας, δόθηκε κατά την διάρκεια του «8 ου Διεθνούς Συνεδρίου Ιστορικής Σεισμολογίας, Παλαιοσεισμολογίας και Σεισμοτεκτονικής» που πραγματοποιήθηκε στο Ληξούρι στις 17-19/9/2023.
Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν οι σεισμολόγοι Dr Maria Jose Jimemez, Dr Mariano Garcia Fernandez, σύμβουλοι των προγραμμάτων συνεργασίας ΟΧΕ, καθώς και ο Δρ. Νικόλαος Σακελλαρίου από το MNCN-CSIC, Dr Koen Van Noten και Dr Raphael de Plaen από το ROB και Νικόλαος Γαλανός. Τον συντονισμό είχε η Ομ. Καθηγήτρια Σεισμολογίας ΕΚΠΑ Βασιλική Κουσκουνά, Επιστημονική Υπεύθυνη των έργων συνεργασίας ΟΧΕ μεταξύ ΕΚΠΑ και Δήμου Ληξουρίου και την εποπτεία του Δημάρχου Ληξουρίου Γεωργίου Κατσιβέλη.
Σημαντική είναι η συνέχιση του όλου εγχειρήματος με επιπλέον μετρήσεις, για την κάλυψη του συνόλου της χερσονήσου Παλικής, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω κατανόηση του σεισμικού κινδύνου της περιοχής και σε συνδυασμό με τη μελέτη τρωτότητας των κτηρίων που έχει προηγηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΟΧΕ, θα καταστεί πιο ακριβής η εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου σε έναν επερχόμενο ισχυρό σεισμό.
Εκφράζονται οι θερμές ευχαριστίες της ερευνητικής ομάδας στους κατοίκους του Δήμου Ληξουρίου, οι οποίοι συνέδραμαν στην ομαλή διεξαγωγή των μετρήσεων.