Πρόσωπα και πράγματα, αλλά και καταστάσεις, υπάρχουν από την στιγμή που θ’ αποκτήσουν όνομα. Χωρίς το όνομά τους όλα είναι ή γίνονται ανύπαρκτα. Είναι μια αλήθεια που ενυπάρχει στους ανθρώπους και τους οδηγεί ενστικτωδώς να υπερασπίζονται «το όνομά τους», γιατί αυτό σημαίνει ότι υπερασπίζονται την τιμή τους. Με άλλα λόγια, το όνομα είναι υπαρξιακό ζήτημα.
Ένας μύθος της Κεντρικής Αφρικής λέει ότι το όνομα που δίνουμε σ’ ένα παιδί, θα του προσδώσει επτά χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και πρέπει να επιλέγουμε το όνομα του παιδιού μας με προσοχή. Άλλωστε, όπως λέει κι ο Αντισθένης (444 – 365 π.Χ.) «αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις».
«Δίνοντας όνομα σε ένα αγόρι, θα πρέπει να σκεφθούμε τη γυναίκα που κάποια μέρα θα πρέπει να το προφέρει», λέει ο Γάλλος συγγραφέας Barbey D’ Aurevilly (1808 – 1889).
Ένας άγνωστος στοχαστής είπε κάτι πολύ ωραιότερο: «Το όνομα του παιδιού σου πρέπει να τελειώνει πάντα με φωνήεν, έτσι ώστε, όταν θα το φωνάζεις, να φτάνει ο ήχος μακριά».
Κι ακόμα καλύτερα το λέει ο Σαίξπηρ: «Ένα καλό όνομα είναι το κόσμημα της ψυχής».
Αυτές τις απόψεις των σοφών επιβεβαιώνουν και οι λαϊκές παροιμίες: Πρώτη και καλύτερη η κατηγορηματική οδηγία: «Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά τ’ όνομα». Τόσο σημαντικό είναι το «καλό όνομα».
Όταν ο λαός θέλει να παραστήσει την εικόνα ότι το όνομα που φέρει κάποιος ταιριάζει απόλυτα με τη φύση του, χρησιμοποιεί την παροιμία «όνομα και πράμα». Κι όταν θέλει να περιγράψει την αφοσίωση κάποιου προς κάποιον, λέει ότι «πίνει νερό στ’ όνομά του». Υπάρχει όμως η περίπτωση να λέγεται κάτι μεταξύ μας, ωστόσο πρέπει να μείνει κρυφό, και τότε διατυπώνεται η εντολή: «Όνομα και μη χωριό».
Όμως ο λαός ξέρει ότι, πολλές φορές γίνεται λάθος στην ονοματοδοσία. Γι’ αυτό και αποφαίνεται: «Άλλος έχει τ’ όνομα κι άλλος έχει τη χάρη».
Αυτή η χάρη μάλλον χάθηκε στην εποχή μας από πολλούς, αφού κάποια ονόματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον για αιώνες και πλέον κυριαρχούν στη ζωή μας σε τέτοιο βαθμό που έγιναν κοινότοπα. Το «παρακμιακό» αυτό φαινόμενο οφείλεται σε δύο μακραίωνες συνθήκες:
Πρώτον, να δίνεται στο παιδί το όνομα του παππού ή της γιαγιάς και, δεύτερον, το έθιμο να παίρνουν τα παιδιά ονόματα αγίων.
Στην εποχή μας, που προσφέρει ελευθερία επιλογών, οι γονείς εγκαταλείπουν σιγά – σιγά και τα δύο αυτά έθιμα. Πλέον αναζητούν ένα όνομα που δεν είναι τόσο πολύ συνηθισμένο. Θέλουν ένα όνομα που να το χαίρονται οι ίδιοι, αλλά και το παιδί τους. Το όνομα που θα επιλέξουν οι γονείς ή ο νονός, θα συνοδεύει το παιδί τους σε όλη του τη ζωή.
Η Ελληνική γλώσσα διαθέτει πλούσιο κατάλογο ονομάτων και μπορεί κανείς ν’ αντλήσει από αυτόν το ωραίο όνομα που θέλει να δώσει στο παιδί του. Εδώ επιλέξαμε ενδεικτικά (και προτείνουμε) 22 ονόματα για τα κορίτσια και 22 ονόματα για τ’ αγόρια.
22 ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ
- Αγαύη
- Αίγλη
- Αλθαία
- Αλκμήνη
- Ανδρομέδα
- Αρέθουσα
- Αριάδνη
- Δανάη
- Εναρέτη
- Εριφύλη
- Ησιόνη
- Ιάνθη
- Ιόλη
- Ιππολύτη
- Λήδα
- Λυδία
- Μάρπησσα
- Μελία
- Πούλια
- Ταϋγέτη
- Φυλλίδα
- Χλόη
22 ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΓΟΡΙΩΝ
- Αγέλαος
- Αίας
- Αιγέας
- Δαίδαλος
- Δευκαλίων
- Διομήδης
- Εμπεδοκλής
- Ηρόδοτος
- Ησίοδος
- Ιόλαος
- Λαέρτης
- Μελέαγρος
- Μορφέας
- Οινέας
- Πελίας
- Πηλέας
- Πραξιτέλης
- Υάκινθος
- Φαέθων
- Φειδίας
- Δάμων
- Φιντίας
Πηγή: croc.gr