203 χρόνια μετά η Κεφαλονιά τίμησε την επέτειο της μάχης στο Πούσι Αρχαίας Ολυμπίας εναντίον των Λαλαίων [εικόνες]
Πολιτισμός
07/07/2024 | 20:22

Με λαμπρότητα εορτάστηκε για τρίτη φορά στον Άγιο Ιωάννη Φωκάτων η επέτειος της μάχης στο Πούσι Αρχαίας Ολυμπίας εναντίον των Λαλαίων από τον Πολιτιστικό Συλλογο ΦΩΚΑΤΩΝ. Αρωγός στην ιστορική αυτή εκδήλωση ήταν τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης όσο και ο Δήμος Αργοστολίου.

Ο Νίκος Φωκάς υποδέχεται τους Πολιτιστικούς Συλλόγους από Ζάκυνθο και Πελοπόννησο

Στην νικηφόρα αυτή μάχη καθοριστική ήταν η συμμετοχή των Κεφαλλήνων. Μια μάχη που αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων και άνοιξε τον δρόμο για την άλωση της Τριπολιτσας. Για το λόγο αυτό άλλωστε κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο εκπαιδευτικός από το Ληξούρι, Γεράσιμος Γαλανός.

Στην επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθως στην κατάθεση στεφάνων συμμετείχαν εκτός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φωκάτων, το Λύκειο Ελληνίδων Αργοστολίου, το Πολιτιστικός Σωματείο Υακίνθη Ζακύνθου, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Χαράλαμπος Βιλαέτης Ηλείας, ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άγιος Κωνσταντίνος Λάλα Ηλείας κ.α.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άγιος Κωνσταντίνος Λάλα Ηλείας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους διακρίναμε μεταξύ άλλων, τον Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή, τον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, τον Αντιδήμαρχο Σάμης Σπύρο Σπάθη, τους αντιδημάρχους Αργοστολίου Κρυσταλλία Μιχαλάτου και Διονύση Κωνσταντάτο, την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Ευρώπη Μοσχονά -Μαραγκάκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φωκάτων Νίκο Φωκά κ.α.

Λίγα λόγια για την ιστορική μάχη των Κεφαλλήνων

Στη θέση Πούσι, στην περιοχή Λάλα του νομού Ηλείας, 203 χρόνια μετά, βροντοφωνάξαμε ΑΘΑΝΑΤΟΙ και τιμήσαμε τους πεσόντες και τους αγωνισθέντες στην ιστορική αυτή Μάχη. Γιατί εκεί δόθηκε και κερδήθηκε μία από τις σημαντικότερες μάχες του Αγώνα του 1821. Είναι σε όλους γνωστό ότι ακρογωνιαίος λίθος στην Επανάσταση του 1821, ήταν η κατάληψη της Τριπολιτσάς. Ουσιαστικό όμως ρόλο στην κατάληψη τη Τρίπολης από τον Κολοκοτρώνη, έπαιξε η συντριβή των σκληροτράχηλων πολεμιστών, των Λαλαίων Τούρκων (Τουρκαλβανών ) από τους Επτανησίους και τους άλλους οπλαρχηγούς, με πρωταγωνιστές τους εμπειροπόλεμους και άριστους γνώστες της στρατιωτικής τέχνης από τον Αγγλικό στρατό, κεφαλλονίτες.

Με τον τρόπο αυτό έκλεισε οριστικά ο δρόμος ανεφοδιασμού των εγκλείστων Τούρκων στην αποκλεισμένη Τριπολιτσά από την Πάτρα και από τον Γιουσούφ Πασά, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να παραδοθούν.

Οι κεφαλλονίτες, κρυφίως και παρανόμως από την Αγγλική Διοίκηση των Ιονίων Νήσων, (αφού η Αγγλία είχε ακόμη φιλικές σχέσεις με την Τουρκία λόγω Ιερής Συμμαχίας και η οποία μετά τους κατεδίωξε και δήμευσε τις περιουσίες τους), συγκρότησαν τακτικό εκστρατευτικό σώμα και με αρχηγούς τους Κωνσταντίνο και Ανδρέα Μεταξά και τον Ευάγγελο Πανά, ήλθαν στην Πελοπόννησο και πολέμησαν και νίκησαν τους Λαλαίους Τούρκους, που ήταν ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής και ήταν ανυπέρβλητο εμπόδιο στον αποκλεισμό και στην άλωση της Τριπολιτσάς.

Χαμογελαστός ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος μαζί με τον εκπαιδευτικό Γεράσιμο Γαλανό

Εκεί χρησιμοποιήθηκαν και τα 4 πεδινά πυροβόλα που έφερε το παραπάνω εκστρατευτικό σώμα, το πρώτο Ελληνικό τακτικό στρατιωτικό σώμα που πολέμησε στον αγώνα της Εθνεγερσίας του 1821.

Το φωτορεπορτάζ για το ekefalonia.gr είναι του Neil Jackson.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ