Ακριβώς πριν δέκα χρόνια η χώρα μας απέσπασε τον παγκόσμιο θαυμασμό, γιατί η μικρή Ελλαδίτσα κατόρθωσε να φέρει εις πέρας με καταπληκτικό τρόπο τους ολυμπιακούς αγώνες που είναι το πλέον πολύπλοκο –από «λογιστικής» πλευράς- γεγονός στον κόσμο. Δέκα χρόνια αργότερα το μόνο που απέμεινε από αυτή την δόξα και το know how είναι οι εγκαταλελειμμένες και χορταριασμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ως τρανή απόδειξη της ανικανότητας και φαυλότητας των ανθρώπων που διαχειρίστηκαν την τύχη τους. Και ενώ πριν δέκα χρόνια είμαστε η χώρα προς μίμηση σήμερα καταντήσαμε να είμαστε η χώρα προς αποφυγή.
Σήμερα οι σωτήρες μας τρέχουν να σωθούν άλλοι στην Παναγία του Σουλεμά, άλλοι στην Εκατονταπυλιανή, άλλοι στο «άξιον εστί» και κάπου εκεί με τους Αγίους και ο Μέγα-Αλέξανδρος. Δυστυχώς, ούτε η Παναγία του Σουμελά, ούτε η εικόνα του άξιον εστί πρόκειται να μας σώσουν. Ίσως ο τάφος του Μέγα Αλέξανδρου αν είμαστε τυχεροί και μας χωρέσει όλους μέσα.
Τα πράγματα τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα πολύ πιο δύσκολα από όσο φαίνονται. Τριάμισι εκατομμύρια εργαζόμενοι με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές καλούνται να πληρώνουν τις συντάξεις τριών εκατομμυρίων συνταξιούχων ενώ θα έπρεπε για κάθε συνταξιούχο να υπάρχουν και 4-5 εργαζόμενοι! Συνεπώς αναπόφευκτα οι συνταξιούχοι θα βρεθούν ενώπιον νέων περικοπών.
Χωρίς επενδύσεις το μέλλον της χώρας θα είναι άραχλο και εμείς κάνουμε ότι μπορούμε να τις διώχνουμε. Έτσι από την μία του υπουργείο εθνικής οικονομίας διαφημίζει ότι είχε έως τον Ιουλίου πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δις και από την άλλη χρώστα σε επιχειρηματίες ΦΠΑ πάνω από δύο χρόνια!
Πραγματικά αδυνατώ να αντιληφθώ ποιοι είναι οι εγκέφαλοι που σε καθημερινά ασκούν ψυχολογικό πόλεμο σε πολίτες και επιχειρηματίες. Με ποια λογική ο εφοριακός θα έχει το δικαίωμα να μπαίνει στα σπίτια των πολιτών προκειμένου να κατάσχει τιμαλφή η κειμήλια κάποιων δύσμοιρων που αδυνατούν να πληρώσουν κάποια δόση φόρου; Και με ποια λογική ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας θα κατηγορηθεί ότι κάνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος επειδή χρωστάει τρεις χιλιάδες ευρώ. Μα καλά, θέλουμε να ρημάξουμε τον τόπο;
Μήπως θα ήταν καλύτερα η καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης;
Τελεία και παύλα. Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. θα πρέπει να αναπτύσσεται τουλάχιστον με 3% ετησίως περισσότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης (!) ώστε το 2025 να φθάσουμε στην σχέση που είχαμε το 2009! Και φυσικά το σενάριο αυτό είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δυστυχώς, το 2009 όπως και το 2004 θα αποτελούν για την χώρα μας ανεπανάληπτους ιστορικούς σταθμούς.
Σημείωση
Κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές ώστε κάποια στιγμή να λέμε: Τι ωραία περνάγαμε το 2014!