Στο σχολείο θα διδαχθούν μαθήματα ιστορίας, λαογραφίας, πολιτισμού, Tourism Marketing, περιβάλλοντος και τοπικών προϊόντων
1o Ανοιχτό Θερινό Σχολείο στην Κεφαλονιά για τους Απόδημους
Κοινωνία
02/08/2013 | 16:28

Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακησίων – «ΟΔΥΣΣΕΥΣ», με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας & Ιθάκης) οργανώνουν για πρώτη χρονιά ανοιχτό θερινό σχολείο για τους απόδημους στην Κεφαλονιά.

Το Θερινό Σχολείο είναι ανοικτό σε όλους τους απόδημους, όλων των ηλικιών αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Στο σχολείο θα διδαχθούν μαθήματα ιστορίας, λαογραφίας, πολιτισμού, Tourism Marketing, περιβάλλοντος και τοπικών προϊόντων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και διάλεξη για τις δυνατότητες δικτύωσης των αποδήμων μέσω των νέων Τεχνολογιών.

Οι διαλέξεις και το πρόγραμμα:

ΔΕΥΤΕΡΑ 5/8/2013, 10:00-13:00

ΘΕΜΑ 1o: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ

Υπεύθυνη: Ουρανία Στελλάτου, MSc

Η ενότητα Τουρισμός & Απόδημοι έχει σκοπό τη μελέτη της παρούσας κατάστασης, τις προοπτικές του τουρισμού της Κεφαλονιάς, την ανάδειξη της σημασίας του, αλλά και το ρόλο που θα πρέπει να αναλάβουν οι απόδημοι για την προώθηση του στο εξωτερικό. Η ενότητα χωρίζεται σε δύο μέρη:

–        Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει ανάλυση βασικών εννοιών του τουρισμού σε σχέση με τη Κεφαλονιά.

–        Το δεύτερο επικεντρώνεται στην ανάγκη για μεταστροφή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και τους τρόπους συμβολής των αποδήμων.

ΤΡΙΤΗ 6/8/2013, 10:00-13:00

ΘΕΜΑ 2o: ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Υπεύθυνη: Δρ. Ειρήνη Κατσαλήρου

Σκοπός της ενότητας είναι η εκπαίδευση και η γνωριμία των αποδήμων με το φυσικό περιβάλλον της Κεφαλονιάς, τις ιδιαιτερότητές του και την συμβολή του στην παραγωγή των τοπικών προϊόντων.

Η διάλεξη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: τοπικά οικοσυστήματα (περιοχές Natura, Εθνικός Δρυμός Αίνου-Ρουδίου) – οι ιδιαιτερότητες, τα κλιματικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους – οι ανθρωπογενείς επιδράσεις και η διαχείριση των οικοσυστημάτων – η συμβολή του φυσικού περιβάλλοντος στην παραγωγή τοπικών προϊόντων (ελαιόλαδο, κρασί, μέλι, αρωματικά φυτά, κτηνοτροφικά προϊόντα, αλιεύματα) και τη διαμόρφωση της τοπικής γαστρονομίας – προοπτικές ανάπτυξής της βιολογικής γεωργίας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 7/8/2013, 10:00-13:00

ΘΕΜΑ 3o: ΙΣΤΟΡΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υπεύθυνη: Δρ. Ιωάννα Φαρακλού

Στόχος αυτής της ενότητας είναι να εξοικειωθούν οι απόδημοι με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κεφαλονιάς από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα.

Η διάλεξη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

–        Η Κεφαλονιά στην προϊστορική, αρχαϊκή, κλασική και ρωμαϊκή εποχή.

–        Η Ενετοκρατία. Φρούρια και κάστρα. Η σημασία του ελατόφυτου βουνού. Διαπολιτισμικές επαφές.

–        Η Αγγλοκρατία. Ο ριζοσπαστισμός. Η δημιουργία του Ελληνικού κράτους και η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Τα μεταναστευτικά ρεύματα. Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι του 20ου αιώνα. Ο σεισμός του 1953. Η σύγχρονη Κεφαλονιά.

ΠΕΜΠΤΗ 8/8/2013, 10:00-13:00

ΘΕΜΑ 4o: ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

Υπεύθυνος: Δρ. Αγησίλαος Κονιδάρης

Κατά την θεωρητική επιμόρφωση θα παρουσιαστούν οι βασικές δυνατότητες δικτύωσης των αποδήμων και οι στόχοι που πρέπει να τεθούν. Θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω θέματα: Ο στόχος της Δικτύωσης των αποδήμων, παρουσίαση των δυνατοτήτων δικτύωσης με τη δημιουργία δικτυακών τόπων και καταγραφή των δικτυακών τόπων της ομογένειας, οι δυνατότητες που προσφέρουν τα Social Media στη δικτύωση των αποδήμων, η νέα εποχή των Mobile Apps,

δυνατότητες άμεσης επικοινωνίας και διάχυσης της πληροφορίας που αφορά τους απόδημους μέσα από Mailing lists, παρουσίαση των δυνατοτήτων CrowdFunding για χρηματοδότηση project αποδήμων.

Όλες οι Διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας, στο Αργοστόλι
Αντώνη Τρίτση 1 (είσοδος από την παραλία, δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου)

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer