
Σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στην Αργυρούπολη, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη επετειακή συναυλία για τα 190 χρόνια ιστορίας της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου, επιβεβαιώνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα μουσικά σωματεία της χώρας.
Η ανταπόκριση του κοινού ήταν συγκινητική, με την αίθουσα να κατακλύζεται από φίλους της μουσικής και ανθρώπους του πολιτισμού και συμπατριώτες μας στην Αθήνα, τιμώντας μια Φιλαρμονική που ιδρύθηκε το 1836, στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, και αποτελεί την παλαιότερη χρονολογικά ιδρυθείσα Φιλαρμονική στην Ελλάδα, έχοντας τιμηθεί για την προσφορά της με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης, ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης μαζί με τη σύζυγό του, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος, η Πρόεδρος του Υπερίωνα Σοφία Μαροπούλου -Ζαφειράτου, άνθρωποι του πολιτισμού, ο συμπατριώτης μας Αντιδήμαρχος Βύρωνα Ορέστης Καππάτος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά Κυριάκος Ματιάτος, καθώς και πλήθος κόσμου.
Η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου, που δημιουργήθηκε με σκοπό την παροχή δωρεάν μουσικής παιδείας στους νέους του Ληξουρίου, διέγραψε μέσα σε δύο σχεδόν αιώνες μια πορεία γεμάτη διακρίσεις, συμμετοχές και εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση και διάδοση της μουσικής και πολιτιστικής μας παράδοσης.
Η συναυλία στην Αθήνα δεν αποτέλεσε μόνο έναν επετειακό σταθμό, αλλά μια ζωντανή απόδειξη ότι η Φιλαρμονική παραμένει σήμερα ενεργή, δυναμική και βαθιά συνδεδεμένη με την κοινωνία, συνεχίζοντας την ένδοξη διαδρομή της και δικαιώνοντας τους ιδρυτές και όσους τη στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια.
Το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού επισφράγισε μια βραδιά υψηλού συμβολισμού και συγκίνησης, τιμώντας 190 χρόνια μουσικής ιστορίας του Ληξουρίου και της Κεφαλονιάς.
Το φωτορεπορτάζ για το ekefalonia.gr είναι της Αντριάνας Καραντινού ενώ το βίντεο του Ορφέα Γεωργάκη














































































