Η εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών προβλέπει δραστικό «κουτσούρεμα» του εισοδηματικού κριτηρίου.
15νθήμερο με φόρους-φωτιά. Ποιοι πληρώνουν τη λυπητερή
Οικονομία
16/10/2015 | 09:24

Μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη περιμένει εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές εντός των επομένων 48 ωρών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών είναι το εισοδηματικό κριτήριο για το επίδομα θέρμανσης, αν τελικώς διατηρηθεί καθώς παραμένει ακόμη και τώρα ανοικτό το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης, προβλέπει δραστικό «κουτσούρεμα» του εισοδηματικού κριτηρίου.

Έτσι, εκεί που πέρυσι πήραν επίδομα ακόμη και καταναλωτές με ατομικό εισόδημα 30.000 ευρώ, για φέτος η εισήγηση μιλάει για περιορισμό του εισοδηματικού κριτηρίου στις 9000-12.000 ευρώ για τον εργένη και κάτω από 20.000 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά.

Αυτό θα είναι ένα ακόμη «χτύπημα» για τους φορολογούμενους για τους οποίους από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα θα έρχεται το ένα «χαστούκι» πίσω από το άλλο.

Η δραστική περικοπή του εισοδηματικού κριτηρίου, κρίνεται απαραίτητη από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση της δαπάνης κατά 50%.

Βασικός λόγος είναι ότι έχουν υποχωρήσει πολύ τα εισοδήματα -3,7 εκατ. ευρώ οικογένειες σε σύνολο έξι εκατομμυρίων δηλώνουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ- με αποτέλεσμα δυνητικά, ο αριθμός των δικαιούχων επιδόματος να παραμένει τεράστιος.

Όσοι όμως χάσουν το επίδομα, θα συνειδητοποιήσουν ότι η τιμή την οποία τελικώς θα πληρώσουν σε σχέση με πέρυσι, θα είναι ακριβότερη κατά τουλάχιστον 15 λεπτά το λίτρο και αυτό παρά την αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Σήμερα, αναμένεται το ντεμπούτο του θέρμανσης και η τιμή λιανικής αναμένεται να διαμορφωθεί στα 86-87 λεπτά ανά λίτρο χωρίς την επιδότηση.

100 δόσεις

Σήμερα όμως, εγκαινιάζεται ένα ακόμη δυσάρεστο μέτρο: η αύξηση του επιτοκίου για 800.000 πολίτες που μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ειδικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις με οφειλές της τάξεως των 100-200.000 ευρώ, θα υποστούν ετήσια επιβάρυνση της τάξεως των 2000-4000 ευρώ τον χρόνο. Ο καινούργιος τόκος αρχίζει να μετράει από σήμερα και ο πρώτος λογαριασμός θα φτάσει στο τέλος του μήνα.

ΕΝΦΙΑ

Η διαδικασία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη ξεκινήσει και οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν μπει στη διαδικασία να υπολογίσουν και τις εκπτώσεις φόρου για όσους δικαιούνται (έχοντες χαμηλά εισοδήματα, πολύτεκνοι με αποδοχές κάτω από 12.000 ευρώ ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων κλπ). Τα εκκαθαριστικά αναμένεται τελικώς να αναρτηθούν στο Taxis μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Άλλωστε, με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αλλάζει μια ακόμη παράμετρος του ΕΝΦΙΑ: θα καταλογίζεται φόρος ακόμη και ένα ευρώ. Έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα έχουν ελάχιστες ημέρες στη διάθεσή τους για να κατεβάσουν τα εκκαθαριστικά, να τα τυπώσουν και να σπεύσουν να πληρώσουν μέσα σε ελάχιστες ημέρες ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές του Taxis.

Οι πρώτες δηλώσεις ΦΠΑ

Οι αντοχές (του συστήματος και της τσέπης μας) θα δοκιμαστούν και για έναν ακόμη λόγο: Στο τέλος του μήνα θα υποβληθούν οι πρώτες δηλώσεις ΦΠΑ μετά την αναπροσαρμογή των συντελεστών από περίπου ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες. Εκτός του ότι ο φόρος θα είναι αυξημένος, θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά και το καινούργιο έντυπο το οποίο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στους επαγγελματίες. Έτσι, όλες οι δηλώσεις ΦΠΑ θα γίνουν και πάλι την τελευταία στιγμή. Τι μένει για να κλείσει ο λογαριασμός του μήνα; Το αναδρομικό χαράτσι στις κερδοφόρες επιχειρήσεις οι οποίες εκτός από την κανονική δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα πρέπει να καταβάλουν και την πρώτη δόση από τα αναδρομικά που προκύπτουν εξαιτίας της αύξησης της προκαταβολής. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος του μήνα ενώ την ίδια ημέρα θα πληρώνουν τον αναδρομικό φόρο και περίπου 310.000 αγρότες.

Πηγή: theTOC.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia