Απευθύνεται σε πολίτες άνω των 18 ετών, οι οποίοι έχουν μόνο Απολυτήριο Δημοτικού και επιθυμούν να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου.
Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στο Ληξούρι
Κοινωνία
05/06/2014 | 13:26

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς με τη συνδρομή της Δημοτικής Ενότητας Παλικής σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας, δίνει την δυνατότητα στους δημότες μας, να συμμετέχουν, στο Σχολείο (ΣΔΕ) που θα λειτουργήσει στη πόλη μας, εάν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εκπαιδευόμενων.
Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) είναι ένα ευέλικτο και καινοτόμο δημόσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης (ΕΣΠΑ 2007-2013) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων), το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού ενηλίκων που είναι κάτοχοι μόνο Απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου. Το πρόγραμμα σπουδών διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης ως προς το περιεχόμενο (μόνο 8 μαθήματα), τη διδακτική μεθοδολογία (απουσία βιβλίων και εξετάσεων) και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων (περιγραφική 2 φορές το έτος), προσαρμοσμένο στις ανάγκες ενήλικων εκπαιδευόμενων. Προσφέρει την πλέον κατάλληλη δυνατότητα σε ενήλικες να φοιτήσουν μόνο για 2 Σχολικά Έτη και να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου, εντασσόμενοι έτσι ομαλότερα στην κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ζωή τους.
Το πρόγραμμα υλοποιεί από το 1997 το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και σήμερα λειτουργούν 58 Σχολεία και 32 Παραρτήματα αυτών σε όλη την Ελλάδα, με 5 νέα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας να ιδρύονται από το επόμενο Σχολικό Έτος και χρηματοδότηση εγκεκριμένη έως το 2016 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 18 μήνες, συγκεκριμένα δύο εκπαιδευτικά έτη από αρχές Οκτωβρίου έως τέλος Ιουνίου. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι 25ωρo και τα μαθήματα γίνονται μεσημεριανές/απογευματινές ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τα ΣΔΕ που λειτουργούν σε σωφρονιστικά καταστήματα έχουν πρωινό ωράριο, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία τους είναι η φοίτηση τουλάχιστον 30 ατόμων κατ’ έτος.

Απευθύνεται σε πολίτες άνω των 18 ετών, οι οποίοι έχουν μόνο Απολυτήριο Δημοτικού και επιθυμούν να αποκτήσουν Απολυτήριο Γυμνασίου, ολοκληρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Διδάσκονται: -Ελληνική Γλώσσα (3 ώρες εβδομαδιαίως), Μαθηματικά (3 ώρες εβδομαδιαίως), Αγγλικά (3 ώρες εβδομαδιαίως), Πληροφορική (3 ώρες εβδομαδιαίως), Κοινωνική Εκπαίδευση (3 ώρες εβδομαδιαίως), Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (2 ώρες εβδομαδιαίως), Φυσικές Επιστήμες (2 ώρες εβδομαδιαίως) και Πολιτισμική – Αισθητική αγωγή (1 ώρα εβδομαδιαίως)
Οι Συμβουλευτικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν ένα Σύμβουλο Σταδιοδρομίας και ένα Σύμβουλο Ψυχολόγο σε κάθε Σχολείο, οι οποίοι υποστηρίζουν τους εκπαιδευόμενους εβδομαδιαία ατομικά και ομαδικά.
Έμφαση δίνεται στην απόκτηση βασικών προσόντων και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων. Η απόκτηση γενικών γνώσεων, η προώθηση της χρήσης νέων τεχνολογιών και της εκμάθησης ξένης γλώσσας με την πληρωμή εξέταστρων πιστοποίησης από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ καθώς και η συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέχρι σήμερα λειτουργεί το ΣΔΕ Κέρκυρας (από το 2005) και το Παράρτημα αυτού στη Λευκίμμη της νότιας Κέρκυρας (από το 2011). Κατά τη διετία 2008-2010 λειτούργησε Παράρτημα στο Δήμο Θιναλίων της Βόρειας Κέρκυρας, ενώ και στη Ζάκυνθο λειτουργεί Παράρτημα του ΣΔΕ Πύργου (από το 2009).
Με τη δωρεάν μετακίνηση των εκπαιδευόμενων προς /από το Σχολείο με αστικό και υπεραστικό ΚΤΕΛ, το Σχολείο επιδιώκει να διευκολύνει τη φοίτηση εργαζόμενων -εποχικά ή μη- και άνεργων ενηλίκων. Στο πλαίσιο αυτό παρέχεται η δυνατότητα αναπλήρωσης των κενών φοίτησης 1. με καθημερινή προαιρετική παρακολούθηση δύο επιπλέον διδακτικών ωρών 2. με εκπόνηση συνθετικών εργασιών σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου των ετήσιων απουσιών και 3. με παράταση φοίτησης κατά ένα τετράμηνο.
Οι απόφοιτοι των ΣΔΕ συνεχίζουν την εκπαίδευση/κατάρτισή τους σε Δημόσια εσπερινά Γενικά/Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές Κατάρτισης της χώρας, βελτιώνουν αισθητά τις επαγγελματικές και μισθολογικές τους δυνατότητες, υποστηρίζουν καλύτερα ως γονείς τη σχολική πρόοδο των παιδιών τους.

Μία σύντομη παρουσίαση του Σχολείου θα πραγματοποιηθεί στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ Παλικής (στο κτίριο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας) την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 στις 1.30 μμ. από την υπεύθυνη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κέρκυρας, με δυνατότητα συμπλήρωσης Αίτησης Συμμετοχής για το επόμενο Σχολικό Έτος 2014-2015. Το Σχολείο θα λειτουργήσει, εάν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εκπαιδευόμενων.

Αιτήσεις συλλέγονται επιπλέον στα ΚΕΠ του Δήμου Κεφαλονιάς καθώς και

1. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΣΤΟ XENIA ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, ΤΗΛ. 2671027616 (9.00-13.00) &
2. ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, ΤΗΛ. 2671026852 (15.30-20.30)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer