Σήμερα 10 Οκτωβρίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, κρίναμε σκόπιμο να μιλήσουμε για την αυτοκτονικότητα.
Μελέτες με τη μέθοδο της ψυχολογικής αυτοψίας έχουν δείξει ότι ποσοστό από το 90% των ατόμων που αυτοκτονούν έπασχαν από μια ψυχιατρική διαταραχή κατά το χρόνο της αυτοκτονίας. Κατά προσέγγιση, το 60% των ατόμων που αυτοκτονούν πάσχουν από μια συναισθηματική διαταραχή (κατάθλιψη). Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά άτομα με άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως σχιζοφρένεια, αλκοολισμό, κατάχρηση ουσιών και διαταραχές προσωπικότητας. Συχνά συνυπάρχουν σοβαρά προσωπικά, οικογενειακά, κοινωνικά, οικονομικά, σωματικά ή άλλα προβλήματα.
Η αυτοκτονία είναι ένα πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Αυτό που οδηγεί έναν άνθρωπο στην αυτοκτονία είναι ο αβάσταχτος ψυχικός πόνος. Η αίσθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.
Η πρόληψη των αυτοκτονιών μπορεί να γίνει σε θεραπευτικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει σταθερή θεραπευτική παρακολούθηση του ατόμου από εξειδικευμένο προσωπικό σε συνεργασία με τα κοντινά – συγγενικά πρόσωπα. Εξετάζεται ο αυτοκτονικός ιδεασμός, οι απόπειρες αυτοκαταστροφής, τα σενάρια για την αυτοκτονία κ.α. Η ψυχιατρική παρέμβαση έχει απώτερο στόχο να προλάβει την αυτοκτονία. Η εμπειρία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, στα 12 χρόνια λειτουργίας της, έχει αποδείξει ότι αυτό είναι εφικτό και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελεσματικό.
Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας είναι στη διάθεσή οποιουδήποτε θέλει περισσότερες πληροφορίες ή χρειάζεται βοήθεια. Τηλ. Επικοινωνίας : 2671024437
Εκτός νομού μπορείτε να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένες υπηρεσίες παρέμβασης σε καταστάσεις κρίσης, σε εξειδικευμένα τμήματα επειγόντων των ψυχιατρικών νοσοκομείων, σε ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων, σε κέντρα ψυχικής υγείας και λοιπές υπηρεσίες.
Επίσης μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία που λειτουργεί σε 24ωρη βάση.