Νέο «μαχαίρι» στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ βάζει η κυβέρνηση. Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς εξήγγειλε μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ/ΤΕΙ για το 2016 κατά 10%, με αποτέλεσμα η σωρευτική μείωση την τελευταία πενταετία να φθάνει το 60%-70% κατά περίπτωση. Ετσι, τα ιδρύματα αναζητούν νέες δεξαμενές και εξετάζουν την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει αξιοποιήσει έως τώρα τη σχετική δυνατότητα. Παράλληλα, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα αρχίσει διάλογος για την αναδιάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι που προδικάζει σημαντικές αλλαγές στα ΤΕΙ.
Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς ανακοίνωσε στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) ότι το 2016 θα υπάρξει νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την οποία ο ίδιος προσδιόρισε στο 10%, χωρίς πάντως το ποσοστό να έχει οριστικοποιηθεί. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στα πρόθυρα του λουκέτου, αφού ήδη υπάρχουν ανακοινώσεις ιδρυμάτων (π.χ. Παν. Αθηνών, ΑΠΘ, Πατρών) ότι τα κονδύλια δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών των πανεπιστημίων.
Ετσι, τα πανεπιστήμια ήδη αναζητούν πηγές χρηματοδότησης από το εξωτερικό. Για το θέμα συστήθηκε ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον πρύτανη του Παν. Θεσσαλίας Γιώργο Πετράκο με στόχο να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ. Ο κ. Πετράκος ανέφερε στην «Κ» ότι η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί με χαμηλότοκα δάνεια σχέδια που καταθέτουν χώρες για την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, η Πολωνία έχει λάβει περί τα 6 δισ. ευρώ για πενταετές πρόγραμμα. Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο πρυτάνεων στα Χανιά στις 17 και 18 Απριλίου.
Από την άλλη, η οξύτατη δημοσιονομική κρίση επιταχύνει τις ενέργειες για νέα αναδιάταξη της ανωτάτης εκπαίδευσης, μετά το σχέδιο «Αθηνά». Οπως ανέφερε, μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ Απόστολος Κοκκώσης, στη συνάντηση με την ηγεσία ανακοινώθηκε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσει σχετικός διάλογος. Προς το παρόν, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θεωρεί ότι δεν είναι δυνατή η υλοποίηση της πρότασης του ΟΟΣΑ να λειτουργεί ένα ΑΕΙ/ΤΕΙ ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων. Ομως, προκρίνεται πολλά τμήματα να μετατραπούν είτε σε κολέγια διετούς ή τριετούς φοίτησης (ο νόμος-πλαίσιο 4009/2011 δίνει τη σχετική δυνατότητα στα ΑΕΙ/ΤΕΙ) είτε σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Σήμερα λειτουργούν περί τα 450 Τμήματα με τις επιμέρους κατευθύνσεις τους στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για τα πληθυσμιακά δεδομένα και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.
Πηγή: kathimerini.gr