Η Τοπική Κοινότητα Αγκώνα σε συνεργασία με την οργανωτική ομάδα του αγώνα, προκηρύσσει τον 1ο Ορεινό Αγώνα «trail» Β. Κεφαλονιάς
1ος Ορεινός Αγώνας “Το Μονοπάτι του Αντάρτη”
Αθλητισμός
01/02/2016 | 18:08

Η Τοπική Κοινότητα Αγκώνα σε συνεργασία με την οργανωτική ομάδα του αγώνα, προκηρύσσει τον 1ο Ορεινό Αγώνα «trail» Β. Κεφαλονιάς με τίτλο το «Το Μονοπάτι του Αντάρτη» μήκους 8 κμ.

Επισημαίνεται ότι η διαδρομή –κατωφέρεια στο μεγαλύτερο τμήμα της-είναι καθαρά ορεινό μονοπάτι σε ποσοστό 87% του συνόλου της ενώ μόλις 11% αυτής είναι χωμάτινη και 1% ασφάλτινη, γεγονός πρόκληση για τους δρομείς που επιδιώκουν την αυθεντικότητα και καθαρότητα στα αγωνιστικά δρώμενα που χαρακτηρίζονται «ορεινά».
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ –ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ:΄Eνας «αγώνας ψυχαγωγίας και περιπέτειας» που ερμηνεύεται ως η έκβαση μιας αυτόνομης ανθρώπινης προσπάθειας στην ανοιχτή φύση, με  έμφαση σε στοιχεία όπως η αυτοτέλεια, η δύναμη και η τόλμη.

Η ονομασία του αγώνα είναι σύμφυτη με την ιστορία της περιοχής, τότε που η έννοια της επιβίωσης αλλά και του «ζην επικινδύνως» συνδέονταν  με την γνώση του «βουνού» και  την εξοικείωση με τους ορεινούς δρόμους, αυτούς που προσέφεραν σκέπη και προστασία, το λυτρωτικό φευγιό, την διέξοδο που οδηγούσε στο  καταφύγιο ή το κρησφύγετο.

Η σπηλιά του Ματθαίου, του αντάρτη της Θηνιάς, ένα κομβικό σημείο κοντά από το οποίο διέρχεται το ορεινό μονοπάτι της διαδρομής, προσκαλεί σε ένα ταξίδι αναμνήσεων, στο χώρο και στο χρόνο. Ένα ταξίδι στην εποχή που οι άνθρωποι σεβόταν την γη τους, αξιοποιούσαν δημιουργικά τον πλούτο και τις δυνατότητες του φυσικού στοιχείου,  διδάσκονταν και συντηρούσαν επιμελώς τα μυστικά του. Ένα ταξίδι στα χρόνια που οι καλλιέργειες εκτείνονταν ψηλά στις πλαγιές του βουνού ενώ τα απόκρημνα μέρη του, παρέμεναν ζωτικά φιλόξενα, για εκείνους που επιδίωκαν να παραμένουν  προφυλαγμένοι και αθέατοι.

Το «μονοπάτι του αντάρτη» αποτυπώνει το δύσβατο πέρασμα προς την ολοκλήρωση του στόχου, της διαφυγής, της ανακούφισης, της ηθικής ικανοποίησης. Ένα μονοπάτι που και σήμερα παραμένει επίκαιρο υπηρετώντας μια ανάλογη λογική και απαιτώντας σωματικές δεξιότητες, αντοχή, υπομονή και επιμονή. Βέβαια τότε στόχος ήταν η δικαίωση των πεποιθήσεων, η υπέρβαση των κανόνων, σήμερα είναι η δικαίωση της προσπάθειας και η υπέρβαση των αγωνιστικών ορίων που ο κάθε δρομέας -έμπειρος ή μη-, έχει θέσει για τον εαυτό του ώστε να αισθάνεται ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

Τότε το βουνό στήριζε επί της ουσίας την παραγωγή και την ζωή στον τόπο τούτο. Τώρα ιχνηλατώντας τον δρόμο του Ματθαίου του, του γνωστού τότε αντάρτη του, αναζητούμε από αυτό, όλα εκείνα τα ωραία και αληθινά, που ξεχάστηκαν, παραμελήθηκαν και απαξιώθηκαν στο πέρασμα των  καιρών. Όλα εκείνα που αποτελούν, την μνήμη, την ταυτότητα και την φυσιογνωμία του νησιού μας  αλλά και κομμάτι του εαυτού μας, της συνείδησης και της ανθρωπιάς μας και θάφτηκαν στις πέτρες και τα συντρίμμια της εξέλιξης και του πολιτισμού μας. 

Σκοπός

Μεταξύ των σκοπών του  αγώνα είναι :

 1. η προαγωγή αθλητικού πνεύματος και η ευαισθητοποίηση εθελοντών για την διοργάνωση δρομικών και γενικά αθλητικών ή ψυχαγωγικών γεγονότων.
 2. η αντίληψη της άθλησης και της αντοχής ως έκφραση αναζήτησης των ανθρώπινων ορίων, μέσα από την επαφή με την ανοιχτή και ανεξέλεγκτη φύση, που επιβάλλει τους κανόνες της, απαιτώντας σεβασμό, επίγνωση, θάρρος, ψυχοσωματική δύναμη και εμπειρία
 3. Η παροχή εναλλακτικών διεξόδων άθλησης και διαφυγής στον τοπικό πληθυσμό.
 4. η ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της περιοχής και της εξαιρετικής θέας και ειδικά στο ύψος των ανεμογεννητριών αλλά και κατά την κάθοδο από το μονοπάτι (εξαιρετικό πάντρεμα της απόκρημνης κατάφυτης βουνοπλαγιάς με το καθάριο γαλάζιο της θάλασσας του ιονίου),
 5. η προσέλκυση επισκεπτών με σκοπό να γνωρίσουν και να μυηθούν στα γνωρίσματα της περιοχής και παράλληλα να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν
 6. η  ανάδειξη του δρομικού «κινήματος» και η διάδοση του ορεινού τρεξίματος στην Κεφαλονιά

Χρόνος διεξαγωγής: Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 2 Μάιου 2016. Χρονικό όριο για την διαδρομή των  8  κμ είναι οι 1,5 ώρες. Με την ολοκλήρωσή της παράδοσης των αριθμών θα ξεκινήσει η ανάβαση προς την αφετηρία του αγώνα όπου είναι η βάση της 1ης ανεμογεννήτριας .

Χώρος διεξαγωγής: Ο αγώνας έχει εκκίνηση τον χώρο εγκατάστασης της πρώτης από της ανεμογεννήτριες που συνιστούν το αιολικό πάρκο της περιοχής και τερματισμό την εκκλησία της Παναγίας του Αγκώνα.

Δικαίωμα συμμετοχής: Ο αγώνας είναι ατομικός. Θα υπάρξουν 5 κατηγορίες, Ανδρών και 3 Γυναικών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι την ημερομηνία εκκίνησης του αγώνα θα έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για αθλητές μικρότερης ηλικίας απαιτείται έγγραφη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα.

Υποστήριξη αθλητών: Οι αθλητές/αθλήτριες θα τρέχουν στις διαδρομές του αγώνα χωρίς να έχουν μαζί τους απαραίτητο (υποχρεωτικό) εξοπλισμό. Θα υπάρχουν δύο σταθμοί υδροδοσίας και τροφοδοσίας στο 3,5 κμ και στο 6,5 κμ:

Κανονισμοί διεξαγωγής αγώνα

 • Οι αθλητές/αθλήτριες οφείλουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του αγώνα, χωρίς παραλείψεις, προσθέσεις, παραλλαγές εκτός διαδρομής.
 • Οι αθλητές υποχρεούνται να περάσουν απ’ όλα τα σημεία τροφοδοσίας και υδροδοσίας καθώς και απ’ όλα τα σημεία ελέγχου των αθλητών.
 • Οι αθλητές οφείλουν να διατηρούν καθαρό το φυσικό περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.
 • Οι αθλητές συμμετέχουν με προσωπική τους ευθύνη στον αγώνα, τόσο αναφορικά με την κατάσταση της υγείας τους, όσο και ως προς την δρομική τους εμπειρία ή τυχόν ατυχήματα που συμβούν κατά την διάρκεια του γεγονότος. Εννοείται ότι οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει για την ασφάλεια των δρομέων κατά το δυνατό καλύτερα ως προς την βατότητα των μονοπατιών αλλά ασφαλώς δεν ελλείπουν οι τεχνικές δυσκολίες.
 • Οι αθλητές απαιτείται να βρίσκονται σε άρτια φυσική και ψυχική κατάσταση
 • Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο μονοπάτι χωρίς να σχηματίζουν ομάδες εμποδίζοντας έτσι τους αθλητές που θα ήθελαν να προσπεράσουν. Όταν κάποιος αθλητής ειδοποιείται ότι πρέπει να κάνει άκρη για να προσπεραστεί θα πρέπει να μείνει στην εσωτερική πλευρά της πλαγιάς
 • Η συντόμευση (κόψιμο) της διαδρομής απαγορεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό. Οι ενστάσεις για οποιονδήποτε λόγο γίνονται από τον ίδιο τον αθλητή το αργότερο 15 λεπτά μετά τον τερματισμό του.
 • Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής όπως πλαστικά μπουκάλια ή πλαστικές συσκευασίες στερεάς τροφής. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας θα υπάρχει πλαστικός σάκος απορριμμάτων.
 • Οι αθλητές υποχρεούνται να προσέλθουν στον χώρο των εγγραφών την αναγραφόμενη ώρα έναρξης ώστε να λάβουν έγκαιρα τους αριθμούς και να μην υπάρξουν κωλυσιεργίες στην έναρξη του αγώνα.

Έπαθλα

 • Στους τρεις πρώτους/τες νικητές/τριες της γενικής κατηγορίας θα δοθούν κύπελλα .
 • Στους νικητές των κατηγοριών θα δοθούν μετάλλια απονομών (χρυσό, αργυρό, χάλκινο). Σε όλους τους άλλους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια.

Παρατηρήσεις

 • Η διοργάνωση δύναται να τροποποιήσει μέρος της διαδρομής, να αφαιρέσει ή να προσθέσει μέρος διαδρομής ή να αλλάξει τις ώρες εκκίνησης για λόγους ασφαλείας των αθλητών και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.
 • Απαγορεύεται κάθε εξωτερική βοήθεια σε αθλητή από άτομα ή σταθμούς που δεν ανήκουν στη διοργάνωση.

Σήμανση

Η διαδρομή είναι ευκρινώς σηματοδοτημένη ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί. Έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτες και ασφαλείς για τους αθλητές. Στον αγώνα θα υπάρχει διαθέσιμος Ιατρός για την παροχή πρώτων βοηθειών, εάν χρειαστεί. Επίσης τον αγώνα θα καλύψει κλιμάκιο των Σαμαρειτών

Παροχές

Για τους εκτός νομού αθλητές θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας στην περιοχή του αγκώνα πληροφορίες στο τηλ 6979779893. Για το κοινό και τα παιδιά θα λάβουν χώρα στην εκκλησία του αγκώνα ψυχαγωγικές δραστηριότητες έως και της ολοκλήρωσης του δρομικού γεγονότος.  Ενώ θα υπάρχει και μπουφές με παραδοσιακά γευστικά εδέσματα, νερά και αναψυκτικά για όλους. Θα αναρτηθούν προσεχώς τεχνικές οδηγίες για την ακριβή ώρα έναρξης  (ο αγώνας διεξάγεται το πρωί) για τις  εγγραφές και λεπτομέρειες για τα διαδικαστικά των παροχών, την αναλυτική περιγραφή της διαδρομής με την κλίση της και τις διάφορες προϋποθέσεις της συμμετοχής. Η χρονομέτρηση θα είναι ηλεκτρονική και το κόστος συμμετοχής  ανέρχεται στα 5 ευρώ.

Εκ της οργανωτικής ομάδας του αγώνα

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer