O Ουίλιαμ Σέξπιρ είχε ως μούσα του την Κεφαλονιά για να γράψει το περίφημο έργο του «Η Τρικυμία».
Υστερα από πολύχρονη έρευνα ο γιατρός στο επάγγελμα και ιστορικός ερευνητής Λιβιέρης Λιβιεράτος τεκμηριώνει ότι ο ιστορικο-γεωγραφικός καμβάς της «Τρικυμίας» είναι η Κεφαλονιά και μάλιστα η Παλική, η χερσόνησος της δυτικής Κεφαλονιάς, που για χρόνια αποτελούσε έναν από τους δήμους του νησιού, με πρωτεύουσα το Ληξούρι.
Με πλήθος στοιχείων που συνέλεξε, φαίνεται να ανατρέπει τα δεδομένα που θέλουν τις Βερμούδες ή ακόμη και το Νησί του Πάσχα ως χώρο δράσης της «Τρικυμίας».
Για πάρα πολλά χρόνια -σχεδόν από τότε που εκδόθηκε το 1611- το έργο-κύκνειο άσμα του Σέξπιρ, η «Τρικυμία» («The Tempest») αποτέλεσε πρόκληση για πολλούς ερευνητές, που προσπαθούσαν να ανακαλύψουν ποια ιστορικά γεγονότα ενέπνευσαν τον μεγάλο δραματουργό.
Ο Λ. Λιβιεράτος ανέλυσε το έργο προσεγγίζοντάς το ιστορικά και επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει και να αντιστοιχήσει τα ιστορικά γεγονότα και τα πρόσωπα που αποτέλεσαν την πρώτη ύλη του Σέξπιρ για τη συγγραφή του έργου του.
Αυτό είναι και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται φέτος στην Κεφαλονιά 4-6 Αυγούστου, με κορυφαία την ανακοίνωση που συνδέει την «Τρικυμία» με το νησί και την ιστορία της Κεφαλονιάς.
Οι εν λόγω εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Κοργιαλενείου Ιδρύματος Κεφαλληνίας στο Αργοστόλι με τον γενικό τίτλο «Ουίλιαμ Σέξπιρ και Κεφαλληνία» στο πλαίσιο του εορτασμού του Ετους Σέξπιρ, όπως έχει χαρακτηριστεί διεθνώς το 2016.
– Πότε ασχοληθήκατε για πρώτη φορά με την «Τρικυμία»;
Την «Τρικυμία» δεν την ήξερα, τη διάβασα αφού είχα τελειώσει το πρώτο μέρος της ιστορικής έρευνας που έκανα σχετικά με την καταγωγή της κεφαλονίτικης οικογένειας Λοβέρδου και των κλάδων της. Τη διάβασα κατά σύσταση της ιστορικού Τέχνης Πανωραίας Αλεξανδράτου, που εργάζεται στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Της είχα αφηγηθεί τα ιστορικά στοιχεία που είχα βρει για την ταυτότητα του πρώτου Λοβέρδου. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο πρώτος Λοβέρδος ήρθε στην Κεφαλονιά μετά το 1262 από τη Λομβαρδία.
Οταν λοιπόν της μίλησα για τα στοιχεία της έρευνάς μου, μου είπε ότι της μιλούσα για την «Τρικυμία» του Σέξπιρ και τον Πρόσπερο, τον κεντρικό ήρωα. Αιφνιδιάστηκα! Την επόμενη μέρα αγόρασα το βιβλίο της «Τρικυμίας» και μέσα σε 10 λεπτά διαπίστωσα ότι είχε δίκιο.
-Για τα συμπεράσματα της πολυετούς έρευνας του Λ. Λιβιεράτου έχουν ενημερωθεί πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Επειδή ο όρος πατριωτισμός έχει χάσει το νόημά του, καιρός να πούμε ότι οι πραγματικοί πατριώτες δεν κρατούν λάβαρα, δεν είναι οπαδοί συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, είναι εκείνοι που ακάματα εργάζονται για να βοηθήσουν την πατρίδα.
Αυτό το νόημα έχει και η εργασία μου, που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και έτι περαιτέρω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που προτίθεται να ενισχύσει παντοιοτρόπως -και οικονομικά- τη χώρα μας στο πλαίσιο της προβολής της Ευρωπαϊκής Ιστορίας.
Ο Λ. Λιβιεράτος αναδεικνύει το θέμα παρουσιάζοντας, έπειτα από 13 χρόνια επίπονης έρευνας, συναρπαστικά ευρήματα, που συνδέονται με ιστορικά γεγονότα του Μεσαίωνα έως και την Αναγέννηση, τα οποία συγκροτεί και συγκεφαλαιώνει, για να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η Κεφαλονιά ήταν ο τόπος έμπνευσης του μεγάλου δραματουργού για τη συγγραφή της «Τρικυμίας».
Τα ευρήματα του Λ. Λιβιεράτου είναι καταλυτικά και σε πλήρη αντιστοίχηση με τα δεδομένα του σεξπιρικού κειμένου.
Οικόσημο των Ντέλα Τόρε και των Λοβέρδων |
«O πρωταγωνιστής, λέει, Πρόσπερο του έργου είναι ο δούκας κυβερνήτης του Μιλάνου Μαρτίνο ντέλα Τόρε, που κρυφά εξορίστηκε πριν από 750 χρόνια και δεν έχει τάφο στο Μιλάνο!
O Πρόσπερο ταυτίζεται όμως πλήρως και με τον πρώτο Λοβέρδο (δούκας κυβερνήτης του Μιλάνου) που ήρθε κρυφά εξόριστος στην Κεφαλονιά πριν από 750 χρόνια. Η παραλία της «Τρικυμίας» είναι η παραλία των Πετανών ΒΔ του Ληξουριού.
Ο Οράτιος Πελαβιτσίνο, πληροφοριοδότης του Σέξπιρ, σε γκραβούρα εποχής |
Πληροφοριοδότης του Σέξπιρ για την ιστορία της «Τρικυμίας» ήταν ο σερ Οράτιος Πελαβιτσίνο, φίλος του Σέξπιρ και απόγονος του αδελφικού φίλου του Μαρτίνου ντέλα Τόρε, Ουμπέρτο Πελαβιτσίνο. Μόνο ο Ουμπέρτο γνώριζε την κρυφή εξορία του αδελφικού του φίλου».
-Ποια είναι εκείνα τα γενεαλογικά στοιχεία που ενισχύουν την ελληνικότητα του ιστορικού πλαισίου;
Πολύ σημαντικό για την όλη ιστορία είναι να αναφέρουμε ότι από πλευράς γενεαλογίας «πατέρας» της οικογένειας Ντέλα Τόρε, του Πρόσπερο άρα και των Λοβέρδων είναι ο αυτοκράτορας Καρλομάγνος, ιδρυτής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που θεωρείται ανώτερος και του Ιουλίου Καίσαρα διότι πρώτος αυτός συνένωσε τη Δυτική Ευρώπη και γι’ αυτό τον λόγο ονομάστηκε «Πατέρας της Ευρώπης».
Οι ρίζες του φτάνουν στην ελληνική μυθολογία με καταγωγή από τον Εκτορα της Τροίας! Ο ίδιος μιλούσε και ελληνικά και στην εποχή του άνοιξαν τα πρώτα πανεπιστήμια στη Δυτική Ευρώπη και οι τέχνες άνθησαν. Ηταν η πρώτη Αναγέννηση. Προς τιμήν του Καρλομάγνου η έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στις Βρυξέλλες.
Η μελέτη στο σύνολό της και τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν δημοσιευτεί στην «Κυμοθόη», την περιοδική έκδοση του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Εχουν επίσης δημοσιοποιηθεί στο Κέντρο Μελετών Ιονίου.
Υπόθεση της «Τρικυμίας»
Ο Πρόσπερο, νόμιμος δούκας του Μιλάνου, βρέθηκε έκπτωτος. Ο αδελφός του, Αντώνιος, με τη βοήθεια του βασιλιά της Νάπολης Αλόνζο σφετερίστηκε την περιουσία του και την εξουσία πάνω στο δουκάτο του Μιλάνου. Ο Πρόσπερο και η Μιράντα, η μικρή του κόρη, κατέληξαν σε ένα ερημονήσι.
Η ιστορία που υφαίνει ο Σέξπιρ αρχίζει δώδεκα χρόνια αργότερα. Ο Πρόσπερο βρίσκεται πάντα στο νησί εξόριστος και εξελίσσεται σε μεγάλο μάγο, κι όταν η τύχη θα σύρει τους εχθρούς του μέχρι τα πόδια του, εκείνος θα προκαλέσει φοβερή τρικυμία στο καράβι του Αλόνζο. Στο τέλος το δράμα λύνεται με τη συγχώρεση του Πρόσπερο προς τους παλιούς διώκτες του και την αποκατάσταση του δικαίου.
Ποιος είναι
Λιβιέρης Λιβιεράτος |
Ο Λιβιέρης Λιβιεράτος (φωτ.) γεννήθηκε το 1952 στην Αγία Θέκλα Κεφαλονιάς, γιος του Αντώνη Λιβιεράτου, εκπαιδευτικού διωχθέντος επί επταετίας.
Αποφοίτησε με υποτροφίες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1980, μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, στο St. Mary’s Hospital του Imperial College, και ερχόμενος στην Ελλάδα ανέλαβε και οργάνωσε τη λειτουργία του Τμήματος της Εγχρωμης Υπερηχοτομογραφίας (Triplex) στο ΚΑΤ, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα ως διευθυντής.
Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους: τον Αχιλλέα, απόφοιτο της Οξφόρδης στη Μοριακή Ιατρική, και τον Μιχάλη, μηχανολόγο μηχανικό από το Imperial College του Λονδίνου.
Αργυρώ Μαυροζούμη
Πηγή: efsyn.gr