Γράψαμε στον πίνακα λέξεις από τη διάλεκτο της Κεφαλονιάς, ακούσαμε καντάδες και είδαμε φωτογραφίες από πολλά αξιοθέατα μέρη της Κεφαλονιάς
Όταν οι μαθητές στην Κάρπαθο μαθαίνουν την Κεφαλονιά…
Κοινωνία
10/03/2015 | 07:37

Στις 5 Φλεβάρη 2015 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου, στα Πηγάδια, είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στην τάξη τη μανούλα του Γιάννη, την κα Βούλα Μαρκουλάτου, η οποία έχει καταγωγή από την Κεφαλονιά. Η κα Βούλα μας αφηγήθηκε το παραμύθι «Το πιο γλυκό ψωμί».  Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για το νόημα του παραμυθιού (ερωτήσεις: τι ήθελε ο γέρος να διδάξει στο βασιλιά, με ποιο τρόπο σκέφτηκε να το κάνει, πέτυχε το σκοπό του, άλλαξε ο βασιλιάς).

Ακολούθησε συζήτηση για την Κεφαλονιά:

Πού είναι στο χάρτη;

Γράψαμε στον πίνακα λέξεις από τη διάλεκτο της Κεφαλονιάς και τι σημαίνουν.

Στο διαδραστικό πίνακα η κα Βούλα μας έδειξε φωτογραφίες από πολλά αξιοθέατα μέρη της Κεφαλονιάς:

  • Το χωριό καταγωγής της και πώς προκύπτουν οι ονομασίες των περισσότερων χωριών και επωνύμων του νησιού.
  • Τις πιο σημαντικές παραλίες του νησιού όπως π.χ. ο Μύρτος, ο Μακρύς Γιαλός, το Ξι κ.ά., καθώς και η παραλία Μούντα , όπου οι χελώνες Καρέτα Καρέτα γεννούν τα αυγά τους.
  • Καταβόθρες-Καραβόμυλος: ένα ανεξήγητο φαινόμενο όπου το νερό της θάλασσας περνά κάτω από το νησί και φτάνει στην άλλη άκρη του.
  • Εθνικός Δρυμός «Αίνος» όπου ευδοκιμεί το «Μαύρο Έλατο» και ζουν ελεύθερα άγρια άλογα.
  • Λίμνη Μελισσάνη
  • Σπηλιά Δρογκαράτη (με σταλαγμίτες και σταλακτίτες)
  • Κουνόπετρα (ένας τεράστιος βράχος που κουνιόταν αργά και ασταμάτητα μέχρι και το 1953 που ένας μεγάλος σεισμός έπληξε την Κεφαλονιά)
  • Άγιος Γεράσιμος: πότε γιορτάζεται και πώς συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες για να τον προσκυνήσουν.

Στη συνέχεια η κα Βούλα μας έδειξε video με το πώς γιορτάζονται οι Απόκριες στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα το χορό «Καντρίλιες» που είναι ευρωπαϊκής προέλευσης. Είδαμε επίσης και πώς χορεύουν το «γαϊτανάκι».

Ακούσαμε καντάδες, χαρακτηριστικά τραγούδια της Κεφαλονιάς που προέρχονται από τους Ιταλούς που ζούσαν για πολλά χρόνια στο νησί και έχουν επηρεάσει την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Κεφαλονιάς. Προς μεγάλη μας έκπληξη και χαρά,  η κα Βούλα έπαιξε στο μαντολίνο της το τραγούδι «Απόψε την κιθάρα μου» και το τραγουδήσαμε μαζί της.

Στο τέλος η κα Βούλα μας κέρασε το παραδοσιακό γλυκό της Κεφαλονιάς, τη «Μάντολα», το οποίο κερνούν μαζί με τα κουφέτα.

Πηγή: blogs.sch.gr

karpathos karpathos2 karpathos4

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer