Όσοι πίστεψαν ότι με τη χθεσινή διαδικασία ολοκληρώθηκε η ψήφιση των νέων μέτρων, πολύ γρήγορα θα διαψευστούν. Επιπλέον μέτρα 1,8 δισ στη Βουλή μετά το Eurogroup.
Ψήφισαν μέτρα 3,6 δισ. και μένουν ακόμη 1,8 + 3,6 δισ. «ρεζέρβα»
Οικονομία
09/05/2016 | 08:45

Όσοι πίστεψαν ότι με τη χθεσινή διαδικασία ολοκληρώθηκε η ψήφιση των νέων μέτρων, πολύ γρήγορα θα διαψευστούν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα προσέλθει σήμερα στην αίθουσα όπου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχοντας στα χέρια του νόμο που υλοποιεί μέτρα της τάξεως των 3,6-3,8 δισ. ευρώ. Όταν θα επανέλθει στην Ελλάδα, θα στείλει στη Βουλή δεύτερο νομοσχέδιο για να ψηφίσει μέτρα επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ αλλά και σειρά «μεταρρυθμίσεων» όπως η δημιουργία του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων αλλά και το πλήρες άνοιγμα της αγοράς των κόκκινων δανείων.

Η Ελλάδα, δεν έχει νομοθετήσει ακόμη το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Ακόμη και στο χθεσινοβραδινό non paper του υπουργείου γίνεται λόγος για «κατ’ αρχήν συμφωνία με τα περιεχόμενα της αξιολόγησης: το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τους έμμεσους φόρους». Από αυτά τα «κεφάλαια», ψηφισμένα μετά τη χθεσινή διαδικασία είναι μόνο το φορολογικό με το ασφαλιστικό ενώ για να κλείσουν και τα υπόλοιπα κεφάλαια, οι βουλευτές των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα κληθούν και πάλι να πουν «ναι σε όλα». Έτσι, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θεωρείται περίπου δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τελική συμφωνία καθώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες όχι μόνο για τα καυτά θέματα του χρέους

Παρά τις χθεσινοβραδινές «προκλήσεις» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης –ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επικείμενη αύξηση των έμμεσων φόρων που πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια- ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο επικείμενο πακέτο νέων μέτρων. Φαίνεται όμως ότι το περιεχόμενό του είναι κοντά στο να «κλειδώσει» όπως τουλάχιστον προκύπτει από το προσχέδιο του αναθεωρημένου μνημονίου που είδε το φως της δημοσιότητας. Το νέο πακέτο των 1,8 δισ. ευρώ θα είναι και αυτό εμπροσθοβαρές. Έτσι, ο συνολικός λογαριασμός των 5,4 δισ. ευρώ θα μοιραστεί ανάμεσα στα τρία έτη ως εξής:

1. Το 2016, από το συνολικό πακέτο μέτρων του 3% του ΑΕΠ θα πληρωθούν μέτρα 0,75% του ΑΕΠ. Δηλαδή από τα 5,4 δισ. ευρώ, φέτος θα πληρώσουμε περίπου 1,33 δισ. ευρώ. Τα εισπρακτικά μέτρα που θα μας επιβαρύνουν φέτος θα είναι ο πρόσθετος φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους ο οποίος θα καταβληθεί μέσω της αύξησης της παρακράτησης. Το ίδιο θα ισχύσει και για την εισφορά αλληλεγγύης. Φέτος θα γίνει επίσης η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% (από 1η Ιουλίου όπως αποκαλύπτεται και από το χρονοδιάγραμμα που περιγράφεται στη συνέχεια) αλλά και οι περισσότερες αυξήσεις έμμεσων φόρων.

2.Το 2017, θα είναι η χειρότερη χρονιά. Από το συνολικό πακέτο του 3%, το 2017 θα πληρωθεί το 2,25% δηλαδή τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Μέσα στο 2017, θα ξεδιπλωθούν όλες οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (νέα κλίμακα επαγγελματιών, αύξηση φόρου στα μερίσματα, αύξηση φόρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) ενώ θα έχουν πλέον ενεργοποιηθεί και όλοι οι έμμεσοι φόροι συμπεριλαμβανομένου και του νέου φόρου στα ξενοδοχεία (τέλος διανυκτέρευσης) ή ακόμη και των ευφάνταστων φόρων στον καφέ, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ακόμη και στις ευρυζωνικές συνδέσεις internet.

3. Για το 2018, μένει ένα μικρό μόνο μέρος του πακέτο προς υλοποίηση καθώς το 2,25% θα γίνει 3%. Αυτή η διαφορά του 0,75% ή των 1,33 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί κυρίως από τα μέτρα μείωσης των δαπανών τα οποία φέρεται να έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά (μείωση αμυντικών δαπανών, πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα μισθών στα ειδικά μισθολόγια κλπ)

Ως προς το περιεχόμενο του 3ου πακέτου, υπενθυμίζεται ότι θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

·Αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου του 2016

· Συγκράτηση των μισθολογικών δαπανών του δημοσίου κατά 0,2% του ΑΕΠ ή κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ. Η συγκράτηση, αναφέρεται ότι θα επιτευχθεί με το «πάγωμα» των αυξήσεων ειδικά στα ειδικά μισθολόγια για όλη την περίοδο από το 2016 έως το 2018 αλλά και την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα των προσλήψεων ως εξής:

1 πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις το 2016

1 πρόσληψη για τέσσερις αποχωρήσεις το 2017

1 πρόσληψη για τρεις αποχωρήσεις το 2018. (εξαιρούνται από τον κανόνα οι προσλήψεις με δικαστικές αποφάσεις)

· Από την 1η Ιουνίου του 2016 θα ενεργοποιηθούν νέα μέτρα για τη φορολόγηση του αυτοκινήτου. Θα καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας ενώ θα αναθεωρηθούν οι συντελεστές υπολογισμού των τελών ταξινόμησης με νέα βάση υπολογισμού την αξία αγοράς. Νέο πλήγμα αναμένεται για τους επαγγελματίες καθώς θα επανεξεταστεί το καθεστώς αφαίρεσης των δαπανών των εταιρικών αυτοκινήτων από τον φόρο εισοδήματος. Η αλλαγή θα αφορά στα εισοδήματα του 2016.

· Από την 1η Ιουνίου, αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, στο υγραέριο, στην κηροζίνη, στο φυσικό αέριο ακόμη και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

· Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη μπύρα ενώ καταργείται το ειδικό καθεστώς (έκπτωση 50%) στις εταιρείες οινοπνευματωδών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα.

· Καθιερώνεται για πρώτη φορά ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στα… ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οι δύο νέοι φόροι θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου.

· Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και στον καπνό.

· Από την 1η Ιουλίου, επιβάλλεται φόρος ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα δωμάτια με δύο κλειδιά (πιθανότατα 1 ευρώ ανά αστέρι ανά διανυκτέρευση)

· Η αύξηση του φόρου στον ΟΠΑΠ από το 30% στο 35% έχει ήδη νομοθετηθεί.

· Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται φόρος 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

· Από την 1η Ιουλίου επιβάλλεται αυξημένος φόρος στα επενδυτικά οχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies Κλπ)

·Διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και αύξηση των συντελεστών φορολόγησης ή για τον βασικό ή για τον συμπληρωματικό φόρο προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

· Μείωση δημοσίων δαπανών τον Ιούνιο του 2016 με έμφαση στις αμυντικές δαπανές αλλά και τις δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων. Η μείωση των δαπανών θα πρέπει να έχει αποφασιστεί μέχρι το τέλος του έτους ώστε να αποδώσει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ