Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια μίας κυβέρνησης είναι η αξιοπιστία αλλά και η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους πολίτες.
Το 2011, με νόμο της Μπιρμπίλη, οι 600.000 πολίτες που τακτοποίησαν τις διάφορες πολεοδομικές τους παραβάσεις, δεν επρόκειτο να επιβαρυνθούν με κανέναν άλλο φόρο. Μάλιστα το 2012 ακολούθησε και διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών βάσει της οποίας οι νομιμοποιηθέντες χώροι δεν επρόκειτο να δηλωθούν στο Ε9. Τώρα όμως το Υπουργείο Οικονομικών ζητάει από τους αφελείς 600.000 πολίτες να δηλώσουν τους εν λόγω χώρους στο Ε9 ώστε να φορολογηθούν αντιστοίχως.
H έκθεση της BlackRock, η οποία αφορούσε τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και όχι μόνο, παραδόθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιανουάριο του 2012. Γιατί όμως δεν παραδόθηκε και στη δημοσιότητα ώστε να μάθει και ο ελληνικός λαός ποιες είναι οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες τους τη στιγμή που με δικά του λεφτά έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και θα συνεχίσουν να ανακεφαλαιοποιούνται;
Υποψιάζομαι ότι ο λόγος είναι απλός: Oι ανάγκες των τραπεζών είναι πολύ υψηλότερες από πέντε δις, για τον απλούστατο λόγο ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις της ΤτΕ πάνω στις οποίες βασίστηκε η έκθεση ήταν εντελώς λανθασμένες. Ως φαίνεται όμως, και οι διοικήσεις των τραπεζών –που δυστυχώς εν πολλοίς παρέμειναν οι ίδιες- δάνειζαν αφειδώς τα χρήματά μας χωρίς κανένα ποιοτικό κριτήριο. Αποτέλεσμα: ο ένας στους δύο καταναλωτές δεν πληρώνει το καταναλωτικό του δάνειο, ο ένας στους τρεις δεν πληρώνει το στεγαστικό του δάνειο και ακολουθούν τα επιχειρηματικά δάνεια με την ίδια περίπου τύχη.
Στη σύγχρονη ιστορία των κρατών δεν υπήρξε χώρα στην οποία για 65 συνεχείς ημέρες να μην έγινε ούτε μία κτηματομεσιτική πράξη. Αυτό δε, θα συνεχιστεί για έναν ακόμη μήνα, εξ αιτίας της τσαπατσουλιάς η οποία διακρίνει το υπουργείο εθνικής οικονομίας. Την ίδια δε στιγμή αν ένας ταλαίπωρος επιχειρηματίας καθυστερήσει έστω και μια ημέρα να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ αξίας ενός ευρώ, θα του επιβληθεί πρόστιμο 2.500 ευρώ! Και εμείς οι αφελείς προσδοκούμε ότι αυτό το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα μας βγάλει από την κρίση (!).
Σημείωση
Τα τελευταία χρόνια δεν άκουσα ούτε μία φορά από ένα κυβερνητικό στέλεχος να αναφέρεται στην αναγκαιότητα των προτεινομένων από την τρόικα διαρθρωτικών αλλαγών. Η μόνιμη επωδός και συγχρόνως θλιβερή επικοινωνιακή πολιτική: “Εμείς δεν θέλουμε να παίρνουμε μέτρα, αλλά η τρόικα το απαιτεί”. Το αποτέλεσμα; Tα τελευταία δύο χρόνια δημιουργήσαμε 14 νέα αντιμνημονιακά κόμματα, αντί να κοιτάξουμε μήπως η χώρα μας κάποια στιγμή αποκτήσει και κράτος.