Για πολλοστή φορά στη Κεφαλονιά ο υπουργός υποδομών.
Χρυσοχοΐδης: «Σε 8 μέρες θα έχουμε ολοκληρωμένη μελέτη για το οδικό δίκτυο του νησιού»
Πολιτική
01/04/2014 | 22:09

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετέβη σήμερα, Τρίτη 1 Απριλίου 2014, στην Κεφαλονιά. Σε σύσκεψη με εκπρόσωπους των τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής, στα Γραφεία της Περιφέρειας, συζητήθηκαν θέματα αποκατάστασης βλαβών του οδικού δικτύου, η πρόοδος των κατεδαφίσεων, η εξέλιξη των διαδικασιών επισκευής των ιδιωτικών κτιρίων και των σχολείων καθώς και η πορεία των εργασιών για το λιμάνι Ληξουρίου οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014. Επίσης συζητήθηκε η στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων μέσω ΕΤΕΑΝ.
Επιπλέον, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ συναντήθηκε και συνομίλησε με κατοίκους του νησιού. Μαζί συζήτησαν διεξοδικά το θέμα της αποκατάστασης του οδικού δικτύου στη θέση Χάρακας καθώς και το ζήτημα των εργατικών κατοικιών Ληξουρίου. Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τους ίδιους τους πολίτες για την πορεία αποκατάστασης των βλαβών και τις ανάγκες που ανέκυψαν μετά τον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου.
Μετά το πέρας των συναντήσεων, σε δηλώσεις του ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, επεσήμανε:
«Είναι η πολλοστή φορά που βρισκόμαστε στην Κεφαλονιά μετά τον σεισμό του Φλεβάρη και θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που κάθε φορά που έρχομαι μαζί με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, την περιφέρεια, την δημοτική αρχή, τους εκπροσώπους των φορέων κάνουμε ένα βήμα μπροστά για την επίλυση των προβλημάτων.
Σήμερα μου δόθηκε η δυνατότητα να έχω και συζητήσεις με εκπροσώπους φορέων, οι οποίοι έθεσαν μια σειρά από ζητήματα, που απασχολούν τους πολίτες της Κεφαλονιάς και θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι, ότι η πολιτική σε αυτή την φάση, σε αυτή την περίπτωση έχει δώσει μια απάντηση. Στην περίπτωση της Κεφαλονιάς, ότι έχει προωθήσει στην πραγματικότητα λύσεις, που κάθε μέρα προωθούν την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας της Κεφαλονιάς, των ανθρώπων, των πολιτών της Κεφαλονιάς, των υποδομών της Κεφαλονιάς, των σχολείων και κάθε πλευράς που ο σεισμός χτύπησε την οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού. Έχουμε μια καταστροφή, μέσα από την οποία επιχειρούμε να βγούμε νικητές, να ανορθώσουμε το νησί, το οποίο φέτος παρουσιάζει μια αύξηση στον τουρισμό, της τάξεως του 50%. Αυτό είναι μια πρόκληση για όλους μας , να ολοκληρώσουμε γρήγορα τις υποδομές, να αποκαταστήσουμε τους ανθρώπους και να υποδεχτούμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.
Θέλω να σας πω ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί πλήρως, απαιτούνται ορισμένες εργασίες εσωτερικά, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης. Λειτουργούν σχεδόν πια όλα τα σχολεία, με εξαίρεση ένα, το οποίο σε λίγες μέρες κι αυτό θα στεγαστεί σε οικόπεδο που έχει επιλέξει ο δήμος. Προχωρούμε στην πρώτη φάση της αποκατάστασης του λιμανιού του Ληξουρίου. Το λιμάνι του Ληξουρίου έχει πια ανάδοχο, ο οποίος εργάζεται και θα ολοκληρώσουμε μαζί με την Δημοτική Αρχή όλες τις υποδομές, ούτως ώστε το λιμάνι του Ληξουρίου να είναι επισκέψιμο, να είναι λειτουργικό και να υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σε λίγες μέρες – σε οκτώ μέρες από σήμερα – θα έχουμε στα χέρια μας μια ολοκληρωμένη μελέτη για όλο το οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς, το οποίο οδικό δίκτυο, όπως γνωρίζετε έχει πληγεί και από την πλευρά μας, θα γίνουν όλες οι προσπάθειες μετά την 10η Απριλίου, έτσι ώστε να θωρακίσουμε το οδικό δίκτυο, να δώσουμε σε κάθε δύσκολο σημείο τεχνικές απαντήσεις, έτσι ώστε η Κεφαλονιά βρίσκει την ευκαιρία σήμερα να αποκτήσει ένα νέο ασφαλές ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών της, των επισκεπτών και της ανάπτυξης του νησιού.
Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, τα οποία αφορούν την Βόρεια Κεφαλονιά και την απομόνωση της αυτή την στιγμή. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν όλες οι ενέργειες προκειμένου να αποκαταστήσουμε και αυτά τα προβλήματα, γιατί θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους ανθρώπους, απέναντι στις ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην ανάπτυξη του τόπου.
Θέλω να σας πω επίσης, ότι προχωράει με γοργά βήματα η αποκατάσταση των πληγέντων και σε ότι αφορά την καταβολή επιδομάτων επιδότησης του νοικοκυριού της κάθε οικογένειας και σε ότι αφορά μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση και την στέγαση των πολιτών οι οποίοι έχουν επικίνδυνα κτίρια. Κατεδαφίζονται τα κτίρια τα οποία έχουν κριθεί κατεδαφιστέα και προχωράμε πλέον στην αποκατάσταση και την επιδιόρθωση των σπιτιών.
Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μία πολύ μεγάλη και γενναία πολιτική επιδότησης, 80% για κάθε έναν που έχει πληγεί από το κράτος και 20% άτοκο δάνειο. Ουσιαστικά είναι μια πραγματικά γενναία απόφαση που θα δώσει την δυνατότητα στους πολίτες που έχουν πληγεί να αποκατασταθούν. Και είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο γενναία πολιτική αποκατάστασης. Ήδη πάνω από χίλιοι πολίτες της Κεφαλονιάς και οικογένειες κάνουν χρήση ενοικίου για να στεγαστούν σε άλλα σπίτια μισθωμένα ή να συστεγαστούν σε οικογένειες φιλικές, συγγενικές προς αυτούς.
Συνεπώς, αυτό το οποίο σήμερα βγάζουμε ως συμπέρασμα εδώ στην Κεφαλονιά είναι ότι η ζωή προχωράει, αποκαθίσταται. Ο σεισμός είναι ευκαιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη και την δημιουργία νέων υποδομών στο νησί, υποδομές οι οποίες είναι αντάξιες και πρέπει να είναι αντάξιες των προσδοκιών που έχει η ίδια η Κεφαλονιά για τους πολίτες της και για την ανάπτυξή της.
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σήμερα, μέσα από μία πολύ μεγάλη και πολύωρη συζήτηση εδώ μαζί με τους πολίτες, συνδιαμορφώσαμε μια σειρά από θέσεις και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες και τα ζητήματα τα οποία ετέθησαν να ενταχθούν στην όλη ατζέντα επίλυσης των προβλημάτων.
Θέλω να συγχαρώ κατ’ αρχήν τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, οι οποίες νυχθημερόν βρίσκονται στην Κεφαλονιά. Θέλω να συγχαρώ την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Δήμο Κεφαλονιάς οι οποίοι εργάζονται άοκνα όλο αυτό το χρονικό διάστημα μαζί με τις υπηρεσίες τους και έχουν προσφέρει τα μέγιστα και στην πρώτη φάση, που χρειαζόταν η άμεση αποκατάσταση και η πολιτική προστασία, αλλά και στην συνέχεια στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές. Θεωρώ πως το ζήτημα των υποδομών είναι κρίσιμο γιατί θα καθορίσει το μέλλον και την προοπτική της ίδιας της Κεφαλονιάς. Ας εργαστούμε λοιπόν όλοι μαζί το επόμενο χρονικό διάστημα ούτως ώστε σε λίγες εβδομάδες που θα φουντώσει το κύμα επισκεπτών και τουριστών, το νησί να είναι πανέτοιμο να υποδεχτεί το κύμα της μεγάλης αύξησης των τουριστών που ήδη έχει προγραμματιστεί.

Ευχαριστώ πολύ».

xrusoxoidhs_spurou

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer