18 μήνες αφ’ότου έγινε η έρευνα της ALCO, oλοι οι δείκτες που τότε μετρήθηκαν για το ΕΣΠΑ, την Περιφέρεια και την Κεφαλονιά έχουν επιδεινωθεί.
Φόρτες: «2 στους 3 πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από το έργο»
Πολιτική
23/11/2013 | 09:55

Εδώ και ένα χρόνο προσπαθώ με αλλεπάλληλα αιτήματα στον Περιφερειάρχη κ. Σπύρου να μου δοθεί, όπως είναι υποχρέωση του, η έρευνα κοινής γνώμης που έγινε στα Ιόνια Νησιά στο διάστημα 15 έως 18 Μαΐου 2012 απο την εταιρία ALCO με ανάθεση απο τον ίδιο έναντι του ποσού των 6.150 ευρώ, όπως το ΕΣΠΑ απαιτεί.

Η έρευνα έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε ικανό δείγμα 1000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω και με αναλογική σύνθεση του πληθυσμού: 528 απο Κέρκυρα, 188 απο Κεφαλονιά, 178 απο Ζάκυνθο και 106 απο Λευκάδα.

18 μήνες αφ’ότου έγινε η έρευνα της ALCO, είναι βέβαιο ότι όλοι οι δείκτες που τότε μετρήθηκαν για το ΕΣΠΑ, την Περιφέρεια και την Κεφαλονιά (και τα άλλα νησιά) έχουν επιδεινωθεί.

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αρχικά ο Περιφερειάρχης είχε απαντήσει στο περιφερειακό συμβούλιο την 1/12/2012 πως «Το αποτέλεσμα της διεξαχθείσας έρευνας είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στην ετήσια εκδήλωση δημοσιότητας του προγράμματος και έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2013 που θα παρουσιαστεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και η πορεία του».
Η εκδήλωση δημοσιότητας του ΕΣΠΑ έγινε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 3/3/2013, αλλά η έρευνα δεν παρουσιάστηκε.
Μετά απο έξι αποτυχημένα γραπτά αιτήματα (!) αναγκάστηκα να προσφύγω …. στο συνήγορο του πολίτη, οπότε και ύστερα απο γραπτή εντολή του μου δόθηκε η έρευνα.
Δεν θα σταθώ στην πιο ακραία εκδήλωση του γνωστού πλέον αυταρχικού τρόπου διακυβέρνησης της περιφερειακής αρχής (η οποία άλλωστε επανειλημμένα έχει καταγγελθεί απο περιφερειακούς συμβούλους και μέσα ενημέρωσης), αλλά σίγουρα δεν περιποιεί τιμή για ένα αιρετό θεσμό οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του να καταφεύγουν στο συνήγορο του πολίτη για να ικανοποιηθούν τα στοιχειώδη δικαιώματα τους !

Αν και τα 12 ερωτήματα της έρευνας προσφέρονται όλα για πολιτικές εκτιμήσεις και συμπεράσματα, θα σταθώ σε δύο μόνο ευρήματα για λόγους οικονομίας, δίχως περιττές αναλύσεις αφού τα ευρήματα μιλάνε από μόνα τους και φυσικά η έρευνα βρίσκεται στη διάθεση κάθε πολίτη ή μέσου επικοινωνίας.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ !
Στο κρίσιμο ερώτημα «Γνωρίζεται την ύπαρξη ΕΣΠΑ για τα Ιόνια Νησιά» οι Κεφαλονίτες που απαντούν αρνητικά είναι οι περισσότεροι και αυτό δεν είναι τυχαίο !
Το 54% των Κεφαλονιτών δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη του ΕΣΠΑ !
Οι Κεφαλονίτες που γνωρίζουν το ΕΣΠΑ είναι μόνο 46%, με το μέσο όρο σε όλα τα νησιά να είναι 66% δίχως να σημαίνει ότι και αυτό το ποσοστό είναι ικανοποιητικό όπως θα έπρεπε για την αξία του προγράμματος στη ζωή των πολιτών, αλλά και την πολυδάπανη διαφήμιση που συνεχώς γίνεται από το 2006.
Το εύρημα επιβεβαιώνει αυτό που επανειλημμένως έχω ισχυριστεί και βιώνουν οι Κεφαλονίτες:
Το ΕΣΠΑ στην Κεφαλονιά είναι άγνωστο, αφού δεν γίνονται έργα όντας ουραγός το νησί στο πρόγραμμα !
Η δε ανάδειξη μεταξύ των Κεφαλονιτών ως κορυφαίων προβλημάτων της «ανεργίας» με 53% (!) και της «κακής οικονομικής κατάστασης» με 46% (!), επιβεβαιώνει αφενός την αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού στο νησί και αφετέρου το μέγεθος της πρωτοφανούς αναπτυξιακής εγκατάλειψης.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ !
Στο σημαντικότερο ερώτημα της έρευνας «Είστε ή όχι ικανοποιημένοι απο το έργο και τη δραστηριότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» οι απαντήσεις των πολιτών είναι αποκαλυπτικές για την εκτίμηση που υπάρχει στην περιφερειακή αρχή του κ. Σπύρου η οποία έχει την ευθύνη και για το έργο και για τη δραστηριότητα της Περιφέρειας.
Μόνο το 15% στο σύνολο της Περιφέρειας απαντά ότι είναι ικανοποιημένοι απο το έργο και την δραστηριότητα της ΠΙΝ (και το οποίο στις παραγωγικές ηλικίες 25 – 64 κατεβαίνει στο 12%),
το 73%  (77% στις ηλικίες 25 – 64) δηλαδή οι 2 στους 3 πολίτες, απαντούν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι και το 12% δηλώνει «δεν ξέρω»!!!

Και ανά νησί:
Οι Κεφαλονίτες εμφανίζονται μόνο κατά 11% ικανοποιημένοι, 64% όχι ικανοποιημένοι και 25% απαντά (το υψηλότερο σε όλα τα νησιά !) «δεν ξέρω». Εν ολίγοις ο ένας στους τέσσερεις Κεφαλονίτες δεν γνωρίζει τι κάνει η Περιφέρεια, προφανώς γιατί είναι ανύπαρκτο το έργο και οι δραστηριότητες της στο νησί !!!

Στην Κέρκυρα έδρα της Περιφέρειας και πατρίδα του κ. Σπύρου, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 14% , 76% και 10%, με τους 2 στους 3 Κερκυραίους να δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την ΠΙΝ !!!

Στη Ζάκυνθο 28%, 70% και 2%, οπότε και βρίσκεται στην πρώτη θέση επιδοκιμασίας του περιφερειακού έργου αλλά και υψηλά στην αποδοκιμασία και στη Λευκάδα 4% , 81% και 15% εκτοξεύοντας στα ύψη την αποδοκιμασία του έργου της Περιφέρειας με ελάχιστη την ικανοποίηση !!!

ΕΝΑ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ
Τα σχόλια (τα δικά μου τουλάχιστον) περιττεύουν !
Μόνο ένα γενικό με αφορμή την έρευνα.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο εκ των πραγμάτων θα έχουν λυτρωτικό χαρακτήρα για τους θεσμούς και τις τοπικές κοινωνίες.

Η σύμπτωση εξάλλου των αυτοδιοικητικών εκλογών με την εκκίνηση του νέου «ΕΣΠΑ» (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης – ΣΕΣ 2014-2020) και η ταύτιση της νέας προγραμματικής περιόδου με τη νέα δημοτική και περιφερειακή περίοδο δεν αφήνουν περιθώρια για λάθος επιλογές, πολύ περισσότερο όταν οι μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζουν αμείωτες σε βάρος πολιτών και θεσμών πρέπει να ανατραπούν !

fortes_espa2

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer