Εν αναμονή, ακόμα και εντός της εβδομάδας, της ανακοίνωσης του ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά ( για σπίτια και επιχειρήσεις) μέσω του νέου προγράμματος της αυτοπαραγωγής, net-metering, έστω και με μια μικρή καθυστέρηση 18 μηνών!!!, ειλικρινά χαίρομαι όταν βλέπω πως αντιμετωπίζουν οι προηγμένες δυτικές κοινωνίες την ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, γελάω και κλαίω μαζί που, όσα αναφέρει η Υπουργός περιβάλλοντος της Βρετανίας, είναι αυτά ακριβώς που υποστηρίζω την τελευταία 5ετία στα άρθρα μου……και να είστε σίγουροι ότι η ορθότητα της σκέψης μου με κάνει να προσπαθήσω περισσότερο, παρά να τα παρατήσω!!!
Πριν συνεχίσω παραθέτω το σχετικό άρθρο από το Energypress:
“Η υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ, τόνισε ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα δεν είναι πλέον επιθυμητά στη χώρα. Είχε προηγηθεί δήλωση της υπουργού Περιβάλλοντος, Λιζ Τρας, ότι τα πάρκα αυτά είναι «άσχημα».
Μιλώντας στο κοινοβούλιο σήμερα, η Ραντ επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης να στηρίξει τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε στέγες ανά τη χώρα, αλλά όχι και αυτές των φ/β πάρκων. Η ίδια είπε ότι τα φ/β δεν θα πρέπει να εγκαθίστανται στην «όμορφη πράσινη ύπαιθρο», προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι δεν στηρίζεται επαρκώς η ανάπτυξη των ΑΠΕ με τον τρόπο αυτό.
Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι είναι αντίθετη στην εγκατάσταση φ/β πάρκων μεταξύ άλλων επειδή καλύπτουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι δεν έχει προσφέρει επαρκή στοιχεία για να τεκμηριώσει την συγκεκριμένη θέση.”
Θα σχολιάσω απλώς ότι έχει ένα δίκιο η αγγλική αντιπολίτευση που αναφέρει ότι δεν στοιχειοθετείται ακριβώς η αρνητική στάση της κυβέρνησης για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, και να τονίσω εδώ ότι, στην Ελλάδα ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ακριβώς ποιοι ωφελούνται από τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα ( όχι των έως 150 KWp τα οποία έφτιαξαν πολλοί που απλώς είχαν κάποιες οικονομίες στην τράπεζα ή στο μαξιλάρι).
Θα στηλιτεύσω όμως τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κεφαλονιά, Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας και Δήμου, που έστω από το 2009 και έπειτα ΔΕΝ έχει να παρουσιάσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ έργο φωτοβολταϊκών σε στέγη δημοσίου κτηρίου!!!! ( το φωτοβολταϊκό στη στάση στο Κουλούμι είναι αυτόνομο και δεν πιάνεται.. επίσης είναι αποτέλεσμα προσωπικής ευρύτητας πνεύματος του τότε Προέδρου της Κοινότητας Ομαλών Κου Ματιάτου, και όχι ευρύτερη στρατηγική) Σε αντίθεση με άλλες Ελληνικές πόλεις. ( δεν αναφέρω Ευρωπαϊκές διότι εκεί, αν και η ηλιοφάνεια είναι σαφώς μικρότερη από την Ελληνική, οι ΑΠΕ θεωρούνται κομμάτι της τεχνολογικής τους ανάπτυξης)!!
Ποτέ δεν είναι αργά βέβαια, όμως φτάνοντας στο 2015 θεωρώ απαράδεκτο στην Κεφαλονιά κανένα σχολείο να μην έχει φωτοβολταϊκό στη στέγη του, κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όταν ο διεθνούς φήμης Αυστραλός ερευνητής φωτοβολταϊκής ενέργειας, Martin Green προβλέπει πρώτον, ότι τα φ/β θα αποτελέσουν τη φθηνότερη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως το 2030 και δεύτερον, ότι θα καταστούν η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας ως το 2050.
Είναι υποχρέωση και καθήκον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λιγότερο της κυβέρνησης, να μεριμνήσουν για την εκπαίδευση των παιδιών στις ΑΠΕ ήδη από το δημοτικό σχολείο. Όχι τόσο για λόγους οικονομικούς ή τεχνολογικούς, μα κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους που επιβάλλει η συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή λόγω της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών υλών!
Και εάν κάποιοι δεν γνωρίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος, διότι εάν συνεχίσουμε ανεξέλεγκτα να καταναλώνουμε ενέργεια και να καίμε λιγνίτη-πετρέλαιο-αέριο σε 10-15 χρόνια το πρόβλημα θα καταστεί άλυτο, όσοι γνωρίζουμε, οφείλουμε να το επισημάνουμε και να απαιτήσουμε λύσεις διότι είμαστε υπόλογοι στις επερχόμενες γενιές.
Θέλω να πιστεύω ότι οι νέες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις θα αντιμετωπίσουν με Ευρωπαϊκή αντίληψη τις ΑΠΕ. Μία επικοινωνία με τον Ενεργειακό Σύμβουλο του Κράτους, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας ( ΚΑΠΕ) θα τους επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου.
Όπως όλοι στο κάτω – κάτω, κρινόμαστε από τα έργα μας και την κοινωνική μας συνεισφορά.
Κωνσταντίνος Πρέντζας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.