Πολύς λόγος τελευταία για τον φωτισμό με LED τόσο σε επίπεδο δημοσίου φωτισμού, φωτισμού οδών και πλατειών, όσο και στον επαγγελματικό φωτισμό.
Φωτισμός με LED σε δρόμους και Πλατείες
Κοινωνία
21/04/2016 | 09:20

Πολύς λόγος τελευταία για τον φωτισμό με LED τόσο σε επίπεδο δημοσίου φωτισμού, φωτισμού οδών και πλατειών, όσο και στον επαγγελματικό φωτισμό.

Ο απλός πολίτης ή ο επαγγελματίας, ακούει απλώς νούμερα, και αδυνατεί να αξιολογήσει το ωφέλιμο της όλης διαδικασίας. Όσο μάλιστα υψηλότερα είναι τα νούμερα….. τόσο η δυσπιστία του αυξάνει!

Το βασικό πρόβλημα στην τοπική αυτοδιοίκηση, θαρρώ εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στα ενεργειακά (παρά το γεγονός ότι υπάρχει νομοθεσία, η ΚΥΑ 1122/2008, που θέτει την αναγκαιότητα ενεργειακού υπευθύνου), το οποίο θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις και προσφορές για τη διαχείριση του δημόσιου φωτισμού. Όλοι κάνουν τα πάντα, πιθανώς λόγω έλλειψης προσωπικού, και τελικά τα αποτελέσματα είναι κατώτερα του αναμενομένου. Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι η εξειδίκευση, η κατάτμηση των εργασιών στα ανάλογα τμήματα και εφαρμογή διαδικασιών στα πρότυπα ενός ISO 9001, φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αρκεί να δούμε τη δομή λειτουργίας μιας πολυεθνικής παραγωγικής εταιρείας και θα το κατανοήσουμε.

Στο προκείμενο λοιπόν, τον  δημόσιο φωτισμό με LED.

Ζητούμενο είναι να εξοικονομήσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες χρήματα και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), συνεισφέροντας στις υποχρεώσεις της χώρας μας σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΚΙΟΤΟ.

Όμως, όπως και στις επιχειρήσεις, η κάθε μας επιλογή πρέπει να είναι συμφέρουσα Τεχνοοικονομικά, που σημαίνει απόσβεση σε διάστημα 3-5 έτη και χρήση εξοπλισμού υψηλής απόδοσης με εγγύηση.

Ειδικά στα LED η τεχνολογία εξελίσσεται πολύ γρήγορα και λαμπτήρες LED της προηγούμενης χρονιάς θεωρούνται ήδη παλαιοί, ενώ π.χ. στα φωτοβολταϊκά παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες συνεχώς ψάχνουν και ανακαλύπτουν νέες μεθόδους και υλικά για τα panels, εν τούτοις την τελευταία 8ετία τουλάχιστον, χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα panels και το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι στις ίδιες διαστάσεις παράγονται περισσότερα watt, όμως τα υλικά είναι ίδια και η τεχνολογία παραγωγής ρεύματος δεν άλλαξε!!

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα είναι έως σήμερα γνωστά και με βάση καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Βαρκελώνη, για τον δημόσιο φωτισμό  πρέπει να ισχύουν τα εξής :

 

  1. Λαμπτήρες LED:

 

  • Απόδοση λαμπτήρα οπωσδήποτε μεγαλύτερη των 100 – 120 lumens/watt
  • Διακύμανση τάσης τουλάχιστον -20%, +10% της τάσης δικτύου
  • Εγγύηση τουλάχιστον 000 ώρες λειτουργίας (σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα για φωτισμό οδών θεωρούμε ετήσιες ώρες λειτουργία στις 4.400h)

Με βάση τα παραπάνω, ένας λαμπτήρας οδοφωτισμού των 250 watt ο οποίος καταναλώνει περίπου 3,5 κιλοβατώρες ημερησίως, αντικαθίσταται από λαμπτήρα LED ισχύος 40 watt ο οποίος θα καταναλώνει την ημέρα περίπου 0,5 κιλοβάτ!!!!! Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων στο 85% ετησίως.

Το κόστος του λαμπτήρα είναι σήμερα κάτι λιγότερο από τα 100 €!!!!!!

Με την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται, η απόσβεση της αντικατάστασης των λαμπτήρων οδοφωτισμού με LED, γίνεται σε λιγότερο από ένα έτος!

 

  1. Σύστημα διαχείρισης φωτισμού PLC

 

  • Παρακολούθηση ηλεκτρικών παραμέτρων κάθε στιγμή
  • Άμεσος εντοπισμός βλαβών και δυσλειτουργιών
  • Ρύθμιση φωτεινότητας λαμπτήρων ανά ζώνη για τη μεταμεσονύκτια λειτουργία
  • Οπτικοποίηση του συνόλου του οδοφωτισμού

Το συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου έχει εφαρμοστεί στη Βαρκελώνη και πρόσθεσε εξοικονόμηση της τάξης του 30-35% επιπλέον.

Κόστος συστήματος κάτι παραπάνω από 100 € ανά κολώνα οδοφωτισμού.

Το συνδυασμένο σύστημα λοιπόν αντικατάστασης των λαμπτήρων οδοφωτισμού με LED λαμπτήρες και σύστημα ελέγχου – διαχείρισης, θα κόστιζε σήμερα στον Δήμο ή την Περιφέρεια περίπου στα 200 € και θα αποσβένονταν το πολύ σε 1 ½ έτος!!!

Στις αποσβέσεις δεν συνυπολογίζονται τα οφέλη από τη διάρκεια ζωής των λαμπτήρων LED, που μεταφράζονται σε αγορά λαμπτήρων κάθε χρόνο για αντικατάσταση των καμένων, ούτε οι εργατοώρες που απαιτούνται για τις εργασίες αντικατάστασης.

Ως Μηχανικός με εξειδίκευση στην Ενέργεια, αυτά έχω να δηλώσω στους συμπολίτες μου ώστε αυτοί να είναι σωστά ενημερωμένοι  και να μπορούν να εκτιμήσουν όσα διαβάζουν και ακούνε.

Υπάρχουν ανά την Ελλάδα σήμερα πολλοί νέοι επιστήμονες (αρκετοί εξ αυτών άνεργοι), με γνώση τόσο στο φωτισμό όσο και στα Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τους Δήμους και τις Περιφέρειες της Χώρας μας και να σχεδιάσουν με την πολιτική ηγεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης  το μέλλον του δημοσίου φωτισμού με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών.

Αν κάποιος έχει μια καλύτερη άποψη και πρόταση, θα ήταν ωφέλιμο να την καταθέσει.

 

Κωνσταντίνος Πρέντζας

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer