Σε μια περίοδο που η επιχειρηματικότητα βάλλεται από παντού, που η μια επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη και χιλιάδες Έλληνες αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, δύο νέα παιδιά από την περιοχή μας αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα, να εγκατασταθούν μόνιμα στα χωριά τους και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχειρηματική προσπάθεια. Πρόκειται για τη συγχωριανή μας από τα Πουλάτα Φρόσω Καρασταμάτη και τον Οδυσσέα Φιλιππάτο από τα γειτονικά μας Τζαννετάτα.
Το poulatakefalonias.gr βρήκε τη Φρόσω και τον Οδυσσέα στο all day bar “Exile”. Στον υπέροχο χώρο που έχουν δημιουργήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο στην Αγία Παρασκευή, λίγο έξω από τη Σάμη στο δρόμο για την Αγία Ευφημία.
Πως αποφασίσατε να αφήσετε τη ζωή σε μια μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα και να έρθετε στην Κεφαλλονιά για να ασχοληθείτε με το επιχειρείν και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία;
Οδυσσέας Φιλιππάτος: To stress και η πίεση της πόλης οδηγεί σε τέλμα. Συνεπώς, κάποια στιγμή βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα σοβαρό δίλημμα και η απόφαση που θα πάρεις προφανώς θα επηρεάσει το υπόλοιπο της ζωής σου. Ή θα συνεχίσεις λοιπόν να ζεις με άγχος σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο ή θα φύγεις. Σταθμίζεις τις εναλλακτικές σου και αποφασίζεις. Και συνήθως επιλέγεις το μέρος που συνδέεται με τις αναμνήσεις σου. Αυτό έκανα και εγώ. Η Κεφαλλονιά είναι ο τόπος των παιδικών μου αναμνήσεων, ενώ έχω και επαγγελματικές αναμνήσεις καθώς έχω εργαστεί εποχιακά πολλά καλοκαίρια στο νησί.
Φρόσω Καρασταμάτη: Θεωρώ ότι σημαντικό ρόλο στην απόφαση μου πήρε το κοινό όραμα που μοιραζόμαστε με τον Οδυσσέα. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα δικό μας χώρο δίπλα στη θάλασσα όπου θα μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου, να πιεις τον καφέ ή το ποτό σου, να απολαύσεις το φαγητό σου, αλλά και να διασκεδάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ. Γενικότερα να χαλαρώσεις σε ένα όμορφο και προσεγμένο περιβάλλον που σέβεται τον πελάτη. Έχουμε εργαστεί για αρκετά χρόνια στο χώρο και πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μας η ιδέα να ασχοληθούμε περισσότερο επαγγελματικά. Έτσι, όταν ευνόησαν οι συνθήκες και μας προέκυψε η ευκαιρία, το αποφασίσαμε.
Τελικά πόσο εύκολη ήταν η επιλογή σας;
Οδυσσέας Φιλιππάτος: Όλες οι αποφάσεις είναι ταυτόχρονα εύκολες και δύσκολες. Το εύκολο σκέλος ήταν η ψυχική μου ηρεμία και ισορροπία που για εμένα αποτελεί προτεραιότητα. Το δύσκολο ήταν η υλοποίηση της απόφασης, δηλαδή η μετεγκατάσταση και φυσικά η επένδυση, λόγω και της οικονομικής συγκυρίας που σίγουρα δεν ευνοεί.
Φρόσω Καρασταμάτη: Νομίζω ότι ο ενδοιασμός που έχουν οι περισσότεροι ώστε να εγκαταλείψουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι οι επιλογές που έχεις στην πόλη. Επιλογές σε διάφορα επίπεδα. Όταν όμως οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι έντονοι, τελικά οι επιλογές αυτές είναι άνευ ουσίας.
Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;
Οδυσσέας Φιλιππάτος: Νομίζω ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει όποιος θέλει να εγκατασταθεί στην περιφέρεια και να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά, είναι η παντελής έλλειψη κρατικής αρωγής. Δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο που να βοηθά στην αποκέντρωση και κατ΄επέκταση στο ζωντάνεμα των χωριών μας. Και υπάρχουν τρόποι. Από την επιδότηση ενοικίου ή λογαριασμών ΔΕΚΟ για κάποιο διάστημα, μέχρι τη δωρεάν παραχώρηση γης για εκμετάλλευση όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Το ίδιο βέβαια ισχύει και σε επίπεδο Δήμου που επίσης θα μπορούσε να παρέχει κίνητρα.
Φρόσω Καρασταμάτη: Ενώ καταθέσαμε έγκαιρα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ένταξη της επιχείρησης σε κάποιο πρόγραμμα επιδότησης και ενώ εγκρίθηκε η πρότασή μας, ενημερωθήκαμε από τη Διαχειριστική Αρχή Ζακύνθου που έχει υπό την εποπτεία της τα προγράμματα της Κεφαλλονιάς ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για την υλοποίηση της πρότασης. Με υπαιτιότητα της Διαχειριστικής όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν. Επιπλέον, η ημέρα των εγκαινίων μας συνέπεσε με την ανακοίνωση της επιβολής των capital controls και της τραπεζικής αργίας. Ακολούθησε το δημοψήφισμα και γενικότερα η αναστάτωση της περσινής περιόδου.
Η περίφημη ελληνική γραφειοκρατία πόσο σας δυσκόλεψε;
Οδυσσέας Φιλιππάτος: Δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει μια επένδυση στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει καν συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία. Δεν ξέρεις πραγματικά από που πρέπει να ξεκινήσεις. Και εννοείται ότι στην πορεία προκύπτει σωρεία επιπλέον εμποδίων που καλείσαι να ξεπεράσεις.
Φρόσω Καρασταμάτη: Η επιχείρησή μας είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος και συνεπώς εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες με ότι αυτό συνεπάγεται. Όλες αυτές οι καθυστερήσεις και οι κωλυσιεργίες λειτουργούν ανασταλτικά αλλά και αποτρεπτικά για κάποιον που θέλει να επενδύσει. Γενικότερα, θεωρώ ότι το νομικό πλαίσιο έχει πολλά κενά και δημιουργεί σοβαρές αντιφάσεις που φορτώνουν ένα νέο επιχειρηματία με επιπλέον βάρος, πέραν αυτού της καθημερινής λειτουργίας της επιχείρησής του.
Όντας άνθρωποι που ασχολείστε με τον τουρισμό, πως θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση στην περιοχή μας;
Οδυσσέας Φιλιππάτος: Ζούμε και δραστηριοποιούμαστε σε μια περιοχή που τουριστικά υστερεί σε σχέση με άλλες περιοχές της Κεφαλλονιάς. Η νυχτερινή ζωή είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ και η πρωινή ζώνη είναι περιορισμένη καθώς το βάρος από όλους πέφτει στις μεγάλες παραλίες. Να φανταστείτε ότι παρά τις νύξεις που κάναμε για να έρθουν συνεργεία του Δήμου να στρώσουν την παραλία της Αγίας Παρασκευής, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Επιπλέον δεν υπάρχει συγκοινωνία από και προς τα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, ενώ προσωπικά μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχω δει συνεργεία που να έχουν ασχοληθεί με τον καθαρισμό και τον καλλωπισμό της περιοχής της Αγίας Παρασκευής. Γενικότερα θεωρώ ότι δεν είναι δουλειά μας να φέρουμε τουρίστες στο νησί. Δουλειά μας είναι να τους κρατήσουμε εξυπηρετώντας τους όσο καλύτερα μπορούμε. Η πρόσβαση, η μεταφορά και γενικότερα αυτού του είδους οι διευκολύνσεις είναι δουλειά άλλων.
Φρόσω Καρασταμάτη: Η εμπειρία έχει δείξει ότι μια περιοχή αναπτύσσεται τουριστικά όταν υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές υποδομές, καθώς ο επισκέπτης επιζητά πλέον υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Μόνον έτσι θα αυξηθεί η ζήτηση για το τουριστικό μας προϊόν και αντίστοιχα η προσφορά. Σε όλα τα επίπεδα. Στα καταλύματα, στην εστίαση, στη διασκέδαση και γενικότερα στις τουριστικές υποδομές. Και φυσικά έτσι θα επιμηκυνθεί η τουριστική σαιζόν, η οποία δυστυχώς είναι μικρή. Πάρτε για παράδειγμα τη Σκάλα. Πως ήταν πριν μερικά χρόνια και πως έχει εξελιχθεί τουριστικά σήμερα.
Ειδικότερα για την περιοχή της Αγίας Παρασκευής στην οποία δραστηριοποιείστε;
Οδυσσέας Φιλιππάτος: Η περιοχή της Αγίας Παρασκευής και γενικότερα όλη παραλιακή ζώνη από τη Σάμη μέχρι και την Αγία Ευφημία είναι τουριστικά παρθένα. Και θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνει έτσι. Χρειάζεται μια ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη. Δεν είμαστε της λογικής να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, αλλά να βελτιώσουμε αυτά που ήδη εκμεταλλευόμαστε ώστε να αποφέρουν και σε εμάς, αλλά και στην τοπική κοινωνία.
Φρόσω Καρασταμάτη: Συμφωνώ με τον Οδυσσέα. Θα προσέθετα επιπλέον ότι υπάρχουν ελλείψεις στην ευρύτερη περιοχή της Σάμης που σχετίζονται έμεσα με το αντικείμενό μας. Από την απουσία Τράπεζας που θα διευκόλυνε τις συναλλαγές κατοίκων και επισκεπτών, μέχρι τις σοβαρές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας. Είναι σημαντικό να αισθάνεται κανείς ασφαλής στον τόπο που επιλέγει να ζήσει ή να επισκεφτεί.
Όταν ξεκινούσατε την προσπάθεια σας, ποιες ήταν οι σκέψεις και οι προσδοκίες σας;
Οδυσσέας Φιλιππάτος: Είμαστε φύση και θέση αισιόδοξοι άνθρωποι και έτσι θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τις όποιες δυσκολίες. Ξέραμε ότι θα ασχοληθούμε με έναν κλάδο που για να δουλέψουμε δύο ή τρείς μήνες απαιτείται προετοιμασία για πάνω από πέντε. Παρότι εποχική εργασία απαιτεί προσπάθεια και προγραμματισμό σχεδόν όλο το χρόνο.
Φρόσω Καρασταμάτη: Για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα τι να περιμένω. Οι εποχές έχουν αλλάξει και αισθανόμουν σαν να γράφω σε λευκό χαρτί. Ο κόσμος είναι σαφώς περιορισμένος και ζορισμένος οικονομικά. Παρόλα αυτά, πέρσι η σαιζόν έκλεισε ικανοποιητικά αν και ανοίξαμε ουσιαστικά για ενάμιση μήνα, καθώς ήταν πολύ δυνατός ο Αύγουστος. Φέτος και ενώ οι αρμόδιοι τουριστικοί φορείς μας προετοίμαζαν για μια πολύ καλή τουριστική χρονιά, ακόμη αυτό δεν το έχουμε δει. Είναι θα έλεγα μια απρόβλεπτη χρονιά που δεν ξέρουμε πως θα καταλήξει. Αισιοδοξούμε ωστόσο…
Exile σημαίνει εξορία. Πως προέκυψε αυτό το όνομα; Μάλιστα εδώ και λίγες ημέρες είναι στον αέρα του διαδικτύου και η ηλεκτρονική σας σελίδα www.exile.com.gr
Φρόσω Καρασταμάτη: Το όνομα μας προέκυψε αρχικά, γιατί το Exile ως χώρος είναι απομακρυσμένος από την οικιστική ζώνη. Αργότερα και αστειευόμενοι μεταξύ μας, λόγω της απόφασής μας να εγκαταλείψουμε τη μεγάλη πόλη και να εγκατασταθούμε στα χωριά μας.
Οδυσσέας Φιλιππάτος: Να προσθέσω βέβαια ότι δε νοιώσαμε ποτέ ξένοι στην περιοχή. Ερχόμασταν τα καλοκαίρια ως παιδιά, ενώ αργότερα ασχοληθήκαμε με τον τουρισμό και την εστίαση εποχικά. Αισθανόμαστε ένα με τον κόσμο της περιοχής. Θα έλεγα μάλιστα ότι έχουν σταθεί δίπλα μας τόσο η τοπική κοινωνία, όσο και οι ετεροδημότες που διαχρονικά στηρίζουν την τοπική οικονομία.
Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον. Έχετε ήδη αρχίσει να προγραμματίζετε τις κινήσεις σας για την επόμενη σαιζόν;
Οδυσσέας Φιλιππάτος: Η αλήθεια είναι ότι η φετινή σαιζόν οδεύει σιγά σιγά προς τη λήξη της, όποτε ο προγραμματισμός μας πλέον αφορά κυρίως την επόμενη σαιζόν. Πάντως προσωπικά, η μεγαλύτερη μου αγωνία είναι με τι θα ασχοληθώ το χειμώνα. Έχω αρκετές σκέψεις μεταξύ των οποίων και η ενασχόλησή μου με τον πρωτογενή τομέα. Αν και θεωρώ ότι και σε αυτό τον κλάδο λείπει το κίνητρο και η βοήθεια προς τους νέους παραγωγούς.
Φρόσω Καρασταμάτη: Προσωπικά μου αρέσει να αντιμετωπίζω τις καταστάσεις όταν προκύπτουν. Αυτή τη στιγμή δίνουμε όλη μας την προσοχή και την ενέργεια στο Exile και από τον Οκτώβρη βλέπουμε…
Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο άνθρωπο που θα ήθελε να φύγει από ένα μεγάλο αστικό κέντρο και να έρθει στην Κεφαλλονιά να ζήσει και να εργαστεί και ειδικότερα στα Πουλάτα ή τα Τζαννετάτα;
Οδυσσέας Φιλιππάτος: Θα τον συμβούλευα να πράξει αυτό που πιστεύει ότι θα τον κάνει ευτυχισμένο. Η ατομική απομόνωση είναι μάστιγα που ανθίζει κυρίως στα αστικά κέντρα και η αποκέντρωση είναι ουσιαστικά μια οδός διαφυγής. Η κάθε επιλογή όμως θα πρέπει να γίνεται συγκροτημένα και μεθοδικά ώστε να έχει πιθανότητες να πετύχει. Με όρεξη και προγραμματισμό όλα γίνονται. Πάντα όμως με σεβασμό στο τόπο και τις ιδιαιτερότητές του. Φυσικά είναι σημαντικό να υπάρχει και αλληλοϋποστήριξη. Ειδικά μεταξύ των νέων ανθρώπων. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις κάποιον να σκάβει με τα χέρια του και εσύ να του δίνεις την τσάπα σου ώστε να τελειώσει πιο εύκολα και πιο γρήγορα τη δουλειά του.
Φρόσω Καρασταμάτη: Όσοι δεν έχουν κάτι που να τους κρατάει εγκλωβισμένους σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, θα τους συμβούλευα να βγουν από το μοτίβο της εικονικής ασφάλειας που νομίζουν ότι τους παρέχει και να τολμήσουν την αποκέντρωση. Είναι φοβερό πως σε μια πόλη 4 εκατομμυρίων όπως είναι η Αθήνα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται μόνοι. Στην περιφέρεια αυτό δεν το αισθάνεσαι. Σε ότι με αφορά δε, νομίζω ότι η απόφασή μου να εγκατασταθώ μόνιμα στα Πουλάτα είναι η καλύτερη που έχω πάρει μέχρι τώρα στη ζωή μου. Εξάλλου, όσο περισσότερος κόσμος συγκεντρώνεται σε μια περιοχή, τόσο περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, τόσο μεγαλώνει η γκάμα των πραγμάτων που μπορείς να κάνεις, αλλά και οι ευκαιρίες που σου προκύπτουν. Και επιπλέον οι νέοι άνθρωποι, φέρνουν μαζί τους νέες ιδέες, νέες αντιλήψεις και νοοτροπίες που σίγουρα θα βοηθήσουν να βελτιωθούν τα πράγματα στον τόπο μας σε όλα τα επίπεδα.
Φρόσω και Οδυσσέα σας ευχαριστούμε για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στη σαιζόν που διανύουμε και κάθε επιτυχία στα μελλοντικά επιχειρηματικά, αλλά και προσωπικά σας σχέδια.
Πηγή: poulatakefalonias.gr