Λίγα λεπτά ισχυρής βροχόπτωσης ήταν αρκετά ώστε να υπερχειλίσει για ακόμη μια φορά το ρέμα που διασχίζει το χωριό,προκαλώντας μας αναστάτωση και ανησυχία
Υπερχείλισε και πάλι το ρέμα των Πουλάτων
Κοινωνία
29/11/2016 | 14:00

Λίγα λεπτά ισχυρής βροχόπτωσης ήταν αρκετά ώστε να υπερχειλίσει για ακόμη μια φορά το ρέμα που διασχίζει το χωριό μας, προκαλώντας μας αναστάτωση και ανησυχία. Και μπορεί ευτυχώς να μην είχαμε τις καταστροφές του περασμένου Σεπτέμβρη, ωστόσο σημειώθηκαν μικρής έκτασης ζημίες σε τουλάχιστον δύο σπίτια, σε ένα ποιμνιοστάσιο όπου η ορμή του νερού παρέσυρε νεογέννητα ζώα, αλλά και στο ούτως ή άλλως καταπονημένο οδικό μας δίκτυο.

Η υπερχείλιση του ρέματος μετά την καταιγίδα που έπληξε εχθές τα Πουλάτα κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, συνέβη κυρίως για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί στην κορυφογραμμή πάνω από το χωριό έχουν γίνει εκχερσώσεις και αποψιλώσεις στη χαμηλή ως επί το πλείστον βλάστηση, καθώς και διάνοιξη δρόμου, δημιουργώντας ένα τοπικό φαινόμενο ερημοποίησης χωρίς να εντοπίζονται εμφανείς τουλάχιστον παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των βρόχινων υδάτων. Δεύτερον, γιατί το ρέμα σε όλο του το μήκος έχει γεμίσει με εξαιρετικά πυκνή αυτοφυή βλάστηση, λάσπες και άλλα φερτά υλικά που ενισχύονται από τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Και τρίτον, γιατί το υφιστάμενο πέτρινο γεφύρι στη θέση Μιχαλιτσάτο, δε μπόρεσε να ανταποκριθεί στο μεγάλο όγκο του νερού και συνεπώς στην ομαλή απορροή του. Πράγμα φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για παλαιά κατασκευή με ένα μικρής διαμέτρου στόμιο.

Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι των Πουλάτων απευθύνουν έκκληση προς την Περιφέρεια και τη Δημοτική αρχή για τον άμεσο καθαρισμό και την αποψίλωση του ρέματος, προκειμένου να προστατευθούν από μελλοντικά έντονα καιρικά φαινόμενα ανθρώπινες ζωές, ζωικό κεφάλαιο και περιουσίες. Φυσικά, ευχή και ελπίδα όλων μας είναι η κατασκευή σύγχρονων αντιπλημμυρικών έργων στο χωριό μας και την ευρύτερη περιοχή, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών και να μην περιμένουμε με αγωνία τις εκάστοτε διαθέσεις του καιρού.

Από την πλευρά μας ως poulatakefalonias.gr δεν θα βαρεθούμε να επισημαίνουμε ότι η πρόληψη ενός προβλήματος, είναι σαφώς προτιμότερη από την εκ των υστέρων αντιμετώπιση των επιπτώσεών του, ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας όπως αυτή που διανύουμε. Ο χειμώνας άλλωστε έφτασε, θα είναι βαρύς με πολλές βροχές και η εμπειρία στο νησί μας, τόσο η προηγούμενη όσο και η πρόσφατη, δεν αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο για εφησυχασμό.

Πηγή: poulatakefalonias.gr

poylata-2 poylata-3 poylata-4 poylata-6 poylata-7 poylata-8 poylata-9

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer