Έρευνα ΣΟΚ της εφημερίδας «Κεφαλονιά» στο αθέατο κόσμο της μικρής μας κοινωνίας, στις λαϊκές κατοικίες.
Υπάρχουμε κι εμείς, ας σταματήσουν να μας ξεχνάνε
Κοινωνία
23/03/2011 | 12:54

Της Γιάννας Κουλουμπή

Καθημερινά ασχολούμαστε με πάρα πολλά θέματα, επικεντρώνοντας κυρίως το ενδιαφέρον μας στα πολιτικά και οικονομικά. Όχι γιατί δεν ενδιαφερόμαστε για τα υπόλοιπα, απλώς είναι τέτοια η κατάσταση στη χώρα μας, που δεν μπορούμε να μην δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτά. Σήμερα όμως, λέμε να εστιάσουμε σε ένα κοινωνικό ζήτημα,  για το οποίο μιλήσαμε με την κα Αθηνά Νεοφύτου.

Η κα Νεοφύτου είναι κάτοικος στις Λαϊκές Κατοικίες Αργοστολίου και επικοινώνησε μαζί μας για να μας εκθέσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εκεί. Εμείς επισκεφθήκαμε την περιοχή, μιλήσαμε με την ίδια και κάναμε μια βόλτα μαζί της, για να δούμε με τα μάτι μας τι ακριβώς συμβαίνει.

ereuna2

Φιλόξενη και απλή, η κα Νεοφύτου, μας κάλεσε στο σπίτι της και εκεί συζητήσαμε. Η πρώτη μας ερώτηση ήταν ποιος είναι ο λόγο, για τον οποίο μας κάλεσε. «Είμαστε πάρα πολύ κάτοικοι εδώ κι έχουμε πάρα πολλά προβλήματα. Είμαστε μια παραμελημένη περιοχή, δεν υπάρχει τομέας που να μην είναι παραμελημένος, είτε αυτό είναι υποδομές είτε ασφάλεια είτα καθαριότητα. Το μόνο που έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν να βάλει γκαζόν σε κάποιες μικρές πλατείες και να φέρει κάποιες διακοσμητικές πέτρες. Κατά τα άλλα, φωτισμός δεν υπάρχει, ασφάλεια δε νιώθουμε και η καθαριότητα επιτελείται από εμάς κυρίως. Κάδοι ανακύκλωσης υπάρχουν μόνο ένας στην είσοδο της πόλης κι ένας στην έξοδο. Όταν παραπονιόμασταν παλαιότερα στην Διαδημοτική, έκαναν κάτι για λίγες μέρες και μετά πάλι τα ίδια».

ereuna3

Η κα Νεοφύτου ήταν πραγματικά χειμαρρώδης. Δεν χρειάστηκε να ρωτήσουμε πολλά, στην ουσία μας τα είπε όλα από μόνη της, «Παραπονιόμασταν για τις λάμπες που έχουν σπάσει και μας απαντούσαν πως υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορούν να τις φτιάξουν. Η παιδική χαρά απέναντι από το σπίτι μου είναι σε τραγική κατάσταση, τα παιδιά μας δεν μπορούν να παίξουν με ασφάλεια. Όταν πέφτει ο ήλιος, κλείνουμε πόρτες και παράθυρα γιατί φοβόμαστε. Υπάρχουν κάτοικοι εδώ που έχουν πέσει επανειλημμένα θύματα κλοπών. Μπορεί ο Αστυνομικός Διευθυντής, κ. Φιλίππου, να δείχνει ενδιαφέρον, αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση».

Σε ερώτησή μας για το αν είχε έρθει σε επαφή με τον προηγούμενο Δήμαρχο, μας απάντησε «Είχα επισκεφθεί προσωπικά τον προηγούμενο Δήμαρχο, αλλά δεν έγινε τίποτα. Ο μόνος που διέφερε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και θα ήθελα να γραφεί με κεφαλαία γράμματα το όνομά του, είναι ο Σπύρος ο Σαμούρης. Όταν τον έπαιρνα τηλέφωνο, την επόμενη στιγμή ήταν εδώ. Αν δεν μπορούσε ο ίδιος, έστελνε κάποιον άλλον.  Το κυριότερο είναι ότι μας λέει καλημέρα. Δεν μας θυμάται μόνο στις εκλογές. Ζητώ συγνώμη από τους υπόλοιπους, αλλά η αλήθεια είναι πως ο μοναδικός που έχει συμπαρασταθεί στις Λαϊκές Κατοικίες, είναι ο Σπύρος ο Σαμούρης. Προεκλογικά όλοι πέρασαν από εδώ, με τα φυλλάδια στο χέρι. Μετά μας ξέχασαν, όπως συμβαίνει πάντα»

Όταν ρωτήσαμε αν έχει έρθει σε επαφή με το νέο Δήμαρχο, απάντησε «Τον κ. Παρίση τον γνωρίζω και είναι ένας άνθρωπος που είναι πάντα με το χαμόγελο. Όμως, δεν γνωρίζει πως είναι η κατάσταση. Έχουμε προσπαθήσει να έρθουμε σε επαφή μαζί του, αλλά δεν μπορούσαμε. Γνωρίζω ότι έχει πολλά προβλήματα, αλλά μέσα από εσάς, ζητώ να κοιτάξει λίγο κι εμάς. Έχουμε φτιάξει μια ομάδα, που αποτελείται από κατοίκους της περιοχής και προσπαθούμε να κάνουμε κάποια πράγματα στην περιοχή. Καθαρίζουμε, φυλάμε τα παιδιά μας και μάλιστα κάθε βράδυ οι πιο νέοι κάνουν βόλτες μήπως και παρατηρήσουν κάτι ύποπτο. Όμως αυτό δεν αρκεί, θέλουμε βοήθεια».

Κλείνοντας τη σύντομη κουβέντα μας με την κα Νεοφύτου, συγκινημένη μας είπε «Υπάρχουμε κι εμείς, οι Λαϊκές κατοικίες είναι εντός σχεδίου πόλεως, όχι εκτός. Είμαστε η καρδιά της Κεφαλονιάς, ας σταματήσουν να μας ξεχνάνε και ας μας δείξουν λίγο ενδιαφέρον, είμαστε κι εμείς πολίτες της Κεφαλονιάς. Ζητάμε τρία πράγματα, ασφάλεια, καθαριότητα και  ενδιαφέρον. Είμαστε κομμάτι του Αργοστολίου».

Η κα Νεοφύτου ήταν πραγματικά συγκινητική. Αυτό που καταλάβαμε και αυτό που είδαμε είναι πως η περιοχή είναι όντως εγκαταλελειμμένη. Οι φωτογραφίες εξάλλου μιλούν από μόνες τους. Η ίδια δεν ήθελε να φωτογραφηθεί, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Εκείνο που αξίζει να προσεχτεί είναι πως οι άνθρωποι εκεί νιώθουν σαν να είναι ένα «ξένο» κομμάτι του Αργοστολίου και μια υποβαθμισμένη περιοχή. Εμείς δεν πρόκειται να πούμε σε κανέναν τι και πως θα το κάνει. Αναδείξαμε όσα έπρεπε και οι αρμόδιοι ας κάνουν όσα χρειάζονται…

ereuna4

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer