Όταν τα σερβίρετε θα μοιάζουν ίδια όμως το καθένα θα έχει τη δική του ξεχωριστή γέμιση που θα το κάνει αλλιώτικο από το άλλα
Τραγανά πιτάκια
Μαγειρική
15/03/2015 | 16:31

Μια τριλογία από πιτάκια προτείνουμε σήμερα. Όταν τα σερβίρετε θα μοιάζουν ίδια όμως το καθένα θα έχει τη δική του ξεχωριστή γέμιση που θα το κάνει αλλιώτικο από το άλλα.

Υλικά για 40 πιτάκια περίπου:

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 φλιτζάνι λάδι, για το άλειμμα των φύλλων

Α. Γέμιση με πατάτα και κάρι:

250γρ. πατάτες βραστές

1 μεγάλη κουτ. σούπας πικάντικο κάρι

1 κοφτό κουτ. γλυκού σκόνη τζίντζερ

2 κουτ. σούπας κρεμμύδι τριμμένο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας

αλάτι, πιπέρι

Σε ένα τηγάνι βάζετε το λάδι μαζί με το κρεμμύδι και τον πελτέ ντομάτας. Τα σοτάρετε μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνετε μέσα την πατάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια και, όσο ψήνεται, τη λιώνετε με ένα πιρούνι. Ρίχνετε το κάρι και το τζίντζερ, ανακατεύετε, αφήνετε να πάρει μια βράση το μίγμα και το αποσύρετε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά.

Β. Γέμιση με τυρί και δυόσμο:

100γρ. φέτα

100γρ. Κατίκι Δομοκού

3 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

μπόλικο πιπέρι χονδροτριμμένο

Σε ένα μπολ βάζετε τη φέτα και τη λιώνετε με ένα πιρούνι, ρίχνετε μέσα το Κατίκι Δομοκού και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τον ψιλοκομμένο δυόσμο και άφθονο χονδροτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε και αφήνετε τη γέμιση στην άκρη.

Γ. Γέμιση με κιμά και φρέσκο κόλιανδρο:

200γρ. κιμά

1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη

1 φλιτζανάκι του καφέ λευκό κρασί

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

2-3 κουτ. σούπας λάδι

1 κλαράκι κανέλλα

1 δαφνόφυλλο

1 φλιτζανάκι του καφέ φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου, ψιλοκομμένα

αλάτι, πιπέρι

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το λάδι μαζί με το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί. Ρίχνετε μέσα τον κιμά και συνεχίζετε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συνεχώς τα υλικά με ένα κουτάλι. Μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς, ρίχνετε το λευκό κρασί, χαμηλώνετε και μαγειρεύετε σιγανά. Ρίχνετε μέσα την κανέλλα, το δαφνόφυλλο και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε τον πελτέ και ανακατεύετε καλά. Μαγειρεύετε μέχρι να στεγνώσει το φαγητό. Το βγάζετε από τη φωτιά, το αφήνετε να κρυώσει και το ανακατεύετε μαζί με τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια του φρέσκου κόλιανδρου.

Παίρνετε το φύλλο κρούστας, το ανοίγετε, παίρνετε ένα ένα τα φύλλα και τα κόβετε σε λωρίδες πλάτους 5 εκ. Στην άκρη κάθε λωρίδας βάζετε μια κουταλίτσα από τη γέμιση που θα επιλέξετε. Διπλώνετε το φύλλο σε τριγωνάκι. Το ακουμπάτε επάνω σε καλά λαδωμένο ταψί.

Συνεχίζετε το γέμισμα των φύλλων, εναλλάσσοντας τις γεμίσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τοποθετείτε τα πιτάκια στο ταψί (κοντά κοντά), τα αλείφετε με λαδάκι με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινα απ’ όλες τις πλευρές.

Τα διατηρείτε ζεστά και τα σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ