Εν μέσω μιας ούτως ή άλλως αβέβαιης τουριστικής σεζόν, οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία
Το Brexit φοβίζει (και) τον ελληνικό τουρισμό
Τουρισμός
20/06/2016 | 11:02

Εν μέσω μιας ούτως ή άλλως αβέβαιης τουριστικής σεζόν, οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία, θεωρώντας ότι εφόσον τελικά επικρατήσει το Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις και για τον ελληνικό τουρισμό.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης προβλέπει μάλιστα ότι η ζημιά από ένα πιθανό Brexit στον ελληνικό τουρισμό θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις μέχρι σήμερα επιπτώσεις του προσφυγικού, δεδομένου μάλιστα ότι οι Βρετανοί αποτελούν για τη χώρα μας σταθερά, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά.

Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο κινούνται σταθερά ανοδικά, σε διψήφιο ποσοστό κατά την τελευταία τριετία, φθάνοντας τα 2,4 εκατ. επισκέπτες το 2015, από 2,09 εκατ. επισκέπτες το 2014 και 1,85 εκατ. το αμέσως προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα έχουν κινηθεί και οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας το φράγμα των 2 δισ. ευρώ το 2015, από 1,56 δισ. ευρώ το 2014 και 1,35 δις. ευρώ το 2013. Η ανοδική τάση συνεχίζεται και κατά τους πρώτους μήνες του 2016 με μονοψήφιο ωστόσο ποσοστό αύξησης κοντά στο 6% και τους τουριστικούς φορείς να αναμένουν τις συνολικές επιδόσεις του φετινού καλοκαιριού.

Τη δεδομένη στιγμή, οι Ελληνες ξενοδόχοι θεωρούν ότι ένα αποτέλεσμα υπέρ του Βrexit θα επηρεάσει αρνητικά την τουριστική κίνηση στη χώρα μας, όπως άλλωστε και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Στοιχεία από τους υπέρμαχους του επονομαζόμενου Bremain στη Μεγάλη Βρετανία (σ.σ. τα οποία πάντως αντικρούει η άλλη πλευρά) αναφέρουν ότι το κόστος διακοπών για μία οικογένεια Βρετανών στη Μεσόγειο και άλλους δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αυξηθεί κατά 230 στερλίνες ως επακόλουθο της πτώσης της στερλίνας, ενώ επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τον τουρισμό στη χώρα, ο οποίος δίνει απασχόληση σε 3 εκατ. εργαζομένους και αντιστοιχεί στο 1/11 του βρετανικού ΑΕΠ. Στοιχεία της διεθνούς εταιρείας Deloitte, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρουν ότι οι τουρίστες από τους «4 μεγάλους» της Ε.Ε. Γερμανία- Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία- φέρνουν τα περισσότερα έσοδα και οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες είναι οι μεγαλύτερες αγορές για τους Βρετανούς όσον αφορά τις εισπράξεις.

Από έρευνα της γνωστής εταιρείας Travelzoο, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή το δημοψήφισμα προκύπτει ότι η ψήφος υπερ του Brexit μπορεί να κοστίσει στη βρετανική τουριστική βιομηχανία έως 4,1 δις. στερλίνες το χρόνο όσον αφορά τις δαπάνες διεθνώς: Το 1/3 των ταξιδιωτών από Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία και το ¼ των Γάλλων τουριστών δηλώνουν ότι θα ήταν λιγότερο πρόθυμοι να ταξιδέψουν στη Μεγάλη Βρετανία στην περίπτωση του ΒREXIT. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση σύμφωνα με την οποία οι διακοπές για τους Βρετανούς στην Ευρώπη μπορεί να ακριβύνουν, δεδομένου ότι υπάρχουν φωνές σε δημοφιλείς μεσογειακούς προορισμούς όπως η Γαλλία ή η Ισπανία οι οποίες ζητούν την επιβολή υψηλότερων τελών για τους Βρετανούς (π.χ. επιβολή δημοτικών τελών, τελών διαμονής), αν αυτοί επιλέξουν το δρόμο της εξόδου.

Πηγή: Newmoney.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ