Έντονο παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη για την προεδρική εκλογή, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου υπέστη ψυχρολουσία, διαπιστώνοντας εξ αρχής την δυσκολία εκλογής του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ουδείς στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ανέμενε ότι θα ήταν τόσα πολλά τα «όχι» από τις πρώτες ώρες και πλέον έχει αρχίσει η επιχείρηση συγκέντρωσης των 180, ένας στόχος που παραμένει εξαιρετικά δύσκολος για την τρίτη και πιο καθοριστική ψηφοφορία, στις 29 Δεκεμβρίου.
Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να εκπέμπεται το μήνυμα αισιοδοξίας, αλλά η αριθμητική είναι αμείλικτη και τα…«κουκιά δεν βγαίνουν», κάτι που φέρνει δεύτερες σκέψεις στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεσμεύτηκε χθες δημόσια ότι ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες. Ήδη, έχει γίνει συζήτηση στα ενδότερα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και υπάρχει σχέδιο, εάν δεν υπερβεί τους 174-175 ο Στ. Δήμας στην δεύτερη ψηφοφορία να αλλάξει ο υποψήφιος. Αυτό σημαίνει ότι στην τρίτη και πιο κρίσιμη εκλογική διαδικασία θα προταθεί άλλο πρόσωπο, με την προϋπόθέση βέβαια να αποσυρθεί ο Στ. Δήμας.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο και στην αντιπροεδρία μπορεί να επιμένουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Eurogroup θα επηρεάσουν τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές και θα τους οδηγήσουν να ψηφίσουν τελικά υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά είναι τόσα πολλά τα αρνητικά μηνύματα, που έχουν θορυβηθεί. Ακόμα και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από το Λονδίνο, όπου μίλησε στο London School of Economics (LSE), προέβλεψε την αδυναμία εκλογής.
Οι επαφές, οι επικοινωνίες και οι συναντήσεις θα ενταθούν από τα στελέχη της ΝΔ που έχουν επιφορτιστεί να πείσουν τους ανεξάρτητους βουλευτές
Οι επαφές, οι επικοινωνίες και οι συναντήσεις θα ενταθούν από τα στελέχη της ΝΔ που έχουν επιφορτιστεί να πείσουν τους ανεξάρτητους βουλευτές και μέλη της Κ.Ο. του κόμματος του Πάνου Καμμένου, ενώ αναμένεται να αναλάβει ενεργό ρόλο και ο Αντώνης Σαμαράς που θα συναντήσει κατ’ ιδίαν ορισμένους. Για τον ίδιο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο παραμένει εφικτός ο στόχος της επίτευξης της προεδρικής πλειοψηφίας των 180, αλλιώς και οι δυο θα κριθούν στις κάλπες, είτε στις 25 Ιανουαρίου, είτε την 1η, είτε την 8η Φεβρουαρίου.
Με τους υπολογισμούς που κάνουν τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή, 174 με 175 βουλευτές ψηφίζουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και όσοι ξέρουν καλύτερα τους συσχετισμούς χρειάζονται ακόμα 9-10.
Την προεδρική εκλογή θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό η στάση πολλών βουλευτών, από τη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, από τη ΔΗΜΑΡ, ακόμη και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Παρά το γεγονός ο Στ. Δήμας είναι ένας μετριοπαθής, σοβαρός και έμπειρος πολιτικός, η υποψηφιότητά του δεν αναπτύσσει την απαραίτητη δυναμική για να πεισθούν οι αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές και να συμπληρωθεί το παζλ των 180 ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.
Το κλειδί είναι η πρώτη ψηφοφορία για ψυχολογικούς λόγους, διότι είναι διαφορετικό να ξεκινήσει η κυβέρνηση με 170 ή 172 στην πρώτη ψηφοφορία εν αντιθέσει π.χ. με 165 βουλευτές.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει 25 βουλευτές, ώστε να προστεθούν στους 155 της κυβερνητικής πλειοψηφίας και να συγκεντρωθούν οι 180. Εκτός βέβαια από τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων, από την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσδοκά ότι θα καταφέρει να πείσει το σύνολο των βουλευτών (ήδη μιλάνε ότι διεκδικεί 14-16).
Και αυτό διότι ήδη αρκετοί έχουν τοποθετηθεί αρνητικά και άρα θα πρέπει να διεμβολίσει και να πείσει μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΜΑΡ (αριθμεί 10 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (αριθμεί 12 βουλευτές).
Με βάσει τους σημερινούς υπολογισμούς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 155 «ναι» από τα μέλη των Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και 121 «όχι» των μελών των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής και υπάρχουν και οι 24 ανεξάρτητοι βουλευτές, εκ των οποίων άλλοι είναι στη μια και άλλη στην άλλη πλευρά.
Υπάρχει το δεδομένο ότι τουλάχιστον εννέα από τους ανεξάρτητους επιμένουν στο «όχι», δηλ. οι Οδυσσέας Βουδούρης, Θόδωρος Παραστατίδης ,Θεοδώρα Τζάκρη, Μίμης Ανδρουλάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης, Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Πάρις Μουτσινάς.
Άρα, από τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων μένουν 16 που κατά τη ΝΔ είναι στο «ναι» και άρα για σχηματισθεί ο αριθμός 25 που θα προστεθεί στους 155 για να σχηματισθεί η πλειοψηφία των 180, απαιτούνται άλλοι 9 βουλευτές που θα πρέπει να βρεθούν από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες (αδύνατον από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή και άρα από ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ).