Σε μία ακόμη δράση για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου των Ιονίων Νήσων προχώρησε τo Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Το πολιτισμικό περιβάλλον της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου σε ψηφιακά πολυμέσα
Κοινωνία
11/05/2013 | 11:03

Σε μία ακόμη δράση για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου των Ιονίων Νήσων προχώρησε τo Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο, με τίτλο:

Μελέτη πολιτισμικού περιβάλλοντος Ζακύνθου & Κεφαλονιάς με τη συλλογή πολυμεσικού υλικού

Πρόκειται για μια πρωτότυπη συλλογή πολιτιστικού υλικού σε ψηφιακή μορφή, που ήδη παρουσιάστηκε σε τοπικά σχολεία και η οποία διαρθρώθηκε με απλό και κατανοητό τρόπο, ώστε να μελλοντικά να αποτελέσει το πρόπλασμα για μια εικονική ξενάγηση μέσω υπολογιστή στον πολιτισμό των δύο νησιών.

Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκπαιδευτικές δράσεις για την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου των Ιονίων Νήσων», το οποίο συντονίζει η προϊσταμένη του Τμήματος Δρ. Αικατερίνη Καμπάση. Τη μελέτη εκπόνησε η Αρχαιολόγος Κατερίνα Δεμέτη, Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, η οποία προσέγγισε την έννοια του Πολιτισμού στη συνολική του διάσταση, δηλαδή την πολιτιστική κληρονομιά και την πολιτιστική ανάπτυξη, μέσα από τη σύγχρονη δημιουργία.

Θεωρώντας ως πολιτιστική κληρονομιά κάθε υλικό ή άυλο πνευματικό δημιούργημα, καθώς και τις εκφράσεις και τις δραστηριότητες που αποτελούν μαρτυρίες πολιτισμού (από τη μουσική, τους χορούς και τα έθιμα μέχρι τους μύθους και τα δρώμενα), σχεδιάστηκε και η καταγραφή-μελέτη του πολιτισμικού περιβάλλοντος των δύο γειτονικών νησιών του Ιονίου, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, με πλαίσιο την ανάδειξη της ιστορικής τους διαδρομής, με έναν τρόπο που να συνομιλεί με το παρόν.

Στην περίπτωση της Ζακύνθου, κριτήριο για να επιλεγεί το πολυμεσικό/ψηφιακό υλικό, δηλαδή τα κείμενα, οι εικόνες (φωτογραφίες, ζωγραφικοί πίνακες, γκραβούρες, γλυπτά), τα αρχεία ήχου (τραγούδια) και τα βίντεο, ήταν η σύνδεσή του με γεωγραφικές συνιστώσες, όπως αυτές αποτυπώνονται στο οδόραμα της πόλης. Η Ζάκυνθος αντιμετωπίστηκε με άλλα λόγια ως οργανισμός, τόπος και τρόπος διαχείρισης της ιστορικής μνήμης.

Τα πρόσωπα, οι πρωταγωνιστές δηλαδή των σημαντικότερων ιστορικών στιγμών της Ζακύνθου, όπως αυτά αποτυπώνονται στην ονοματοθεσία των οδών και πλατειών της, αποτέλεσαν τον κρίκο για την συλλογή του πολυμεσικού υλικού. Έτσι, στην οριζόντια ανάπτυξη του υλικού, ο χρήστης μπορεί να μετακινηθεί από το ένα επίπεδο στο άλλο με συνδετικό κρίκο τη Ζάκυνθο.     Αντίστοιχα, στην κάθετη ανάπτυξη μπορεί να μετακινηθεί κάνοντας μία πορεία περιηγητή, ο οποίος ανακαλύπτει στοιχεία (όσο το δυνατόν περιγραφικότερα και περισσότερα) που στοιχειοθετούν τη συγκεκριμένη πολιτιστική έκφανση για τη Ζάκυνθο.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίστηκε και η συλλογή πολυμεσικού υλικού για την Κεφαλονιά. Μόνο που εδώ το υλικό χωρίστηκε σε επτά θεματικές ενότητες:

Α. Η Κεφαλονιά στον χρόνο

Β. Κεφαλονιά και Τέχνη

Γ. Κεφαλονιά και Θέατρο

Δ. Κεφαλονιά και Μoυσική

Ε. Κεφαλονιά και Λογοτεχνία

ΣΤ. Κεφαλονιά και Λαογραφία

Ζ. Κεφαλονιά και Εκπαίδευση

Το εγχείρημα της καταγραφής του πολιτισμικού περιβάλλοντος της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων λειτουργεί με στόχο τη διάσωση πολιτιστικών εκφράσεων και επιτευγμάτων και φωτίζει ξεχασμένες πτυχές ενός ένδοξου, αλλά και πληγωμένου παρελθόντος, ενώ από την άλλη χαράζει τους άξονες για να αναπτυχθούν νέες διαδρομές, που στην πορεία του χρόνου θα δώσουν νέα λάμψη στον Επτανησιακό Πολιτισμό.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

Στην κεντρική φωτό απεικονίζεται η οδός Βύρωνος στην Κεφαλονιά στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ στη δεύτερη το Μουσείο Ξενόπουλου στη Ζάκυνθο.

moyseio-jenopoyloy

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ