Παράσταση για δύο ήταν η ΔΕΘ, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζουν τα δικά τους στοιχήματα για το πολιτικό τους μέλλον
Το πολιτικό στοίχημα της ΔΕΘ
Ανδρεας Κωνσταντατος
19/09/2016 | 09:09

Του Ανδρέα Κωνσταντάτου

Παράσταση για δύο ήταν η ΔΕΘ, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζουν τα δικά τους στοιχήματα για το πολιτικό τους μέλλον.

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να δείξει οτι ελέγχει το πολιτικό παιγνίδι και ότι μπορεί να αποκτήσει μέρος της χαμένης αξιοπιστίας του, ενώ ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την πρόταση του για τη διακυβέρνηση της χώρας και επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει.

‘Ομως, δεν κυλούν όλα όπως τα σχεδιάζουν και τα θέλουν οι πολιτικοί.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού είχε εκτιμήσει πως η ΔΕΘ ήταν ένα καλό βήμα για μια φθινοπωρινή αντεπίθεση ύστερα από ένα ήπιο πολιτικά καλοκαίρι και το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που ενέγραψε τη πιθανότητα εισροής υψηλών κονδυλίων στον κρατικό προϋπολογισμό .

Δεν πέρασαν όμως ούτε λίγες μέρες από την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και οι δηλώσεις του για την αρτιότητα του διαγωνισμού και για το “τέλος των αεριτζήδων και των νταβαντζηδων” έμειναν μετέωρες, καθώς οι αποκαλύψεις για το “Πόθεν Έσχες” ενός εκ των υπερθεματιστών έριξε και ρίχνει σοβαρές σκιές στο εγχείρημα της κυβέρνησης.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η τρόικα απέρριψε δυο απο τις σημαντικότερες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, το “πάγωμα” των ασφαλιστικών οφειλών και τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων.

Σ’ αυτό το βαρύ για την κυβέρνηση κλίμα, η δουλειά που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνταζε πολύ εύκολη. Με το τρακ του πρωτοεμφανιζόμενου, ο Πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε τη δική του πρόταση, που περιλαμβάνει το τρίπτυχο “λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, αποτελεσματικό κράτος” και που βρίσκεται αρκετά μακρυά απο την κυβερνητική.

Η πράτασή του, που βασίζεται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, έχει στόχο πρωτίστως την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με τη μείωση της φορολογίας, περιορίζοντας κατά πολύ τις κρατικές δαπάνες. Όμως τέτοιες πολιτικές δεν ειναι αρεστές συνήθως σε εργαζόμενους του δημοσίου τομέα και σε επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το δημόσιο, ενώ θέτουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα στήριξης ευρύτατου κοινωνικού δικτύου για τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα .

Το ερώτημα είναι, αν τα όσα ειπώθηκαν και συνέβησαν στη φετεινή ΔΕΘ θα επηρεάσουν τις εξελίξεις τόσο ώστε να αποτελέσουν την αρχή για την πορεία στην εξουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την αρχή του τέλους του Αλέξη Τσίπρα. Και το καταγράφω αυτό, γιατί πολλές εμφανίσεις στη ΔΕΘ άνοιξαν και έκλεισαν δρόμους σε πολιτικούς αρχηγούς στο παρελθόν.

Με τις εκλογές όμως να μην φαίνονται στον ορίζοντα, εκείνο που πρέπει να απασχολεί τους πολίτες είναι η πορεία της οικονομίας και κυρίως τα έσοδα, γιατί αν δεν πάνε καλά, τότε θα εφαρμοστεί ο “κόφτης” που θα επιφέρει νέους φόρους, νέες περικοπές στις συντάξεις και θα αποτελέσει έτσι κι αλλιώς τον καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων.

Και μέχρι στιγμής, δυστυχώς, τα έσοδα δεν πάνε καθόλου καλά.

tsipras_mitsotakis_deth

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ