Θεωρεί απαραίτητο την ένταξη των σχολών αυτών στο γενικότερο σύστημα δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης
Το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει το θεσμό της μαθητείας και των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ
Κοινωνία
17/02/2016 | 15:49

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων συζήτησε στη συνεδρίασή του (2η/2016/300116) το θέμα της λήψης απόφασης για την υποστήριξη του  θεσμού  της Μαθητείας  και  των  Επαγγελματικών  Σχολών  του  ΟΑΕΔ, το οποίο εισηγήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Γκούσης.

Στην εισήγησή του ο κ. Γκούσης ενημέρωσε ότι: «Το σύστημα μαθητείας και οι σχολές του ΟΑΕΔ υπάρχουν και λειτουργούν 60 χρόνια με σημαντική προσφορά στην ταχύτερη ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, παρέχοντάς τους επαγγελματικές δεξιότητες και εμπειρία  που αποκτούν μέσα από τη συμμετοχή τους στο σύστημα αυτό.

Πρόκειται για σύστημα εκπαίδευσης που απευθύνεται και εξυπηρετεί νέους φτωχών οικογενειών στους οποίους παρέχει αμοιβόμενη και ασφαλιζόμενη εκπαίδευση.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η λειτουργία των σχολών αυτών δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, τον οποίο καταρτίζουν οι κοινωνικοί εταίροι.

Οι σχολές αυτές επρόκειτο να καταργηθούν σύμφωνα με τον νόμο 4186/2013, όμως έχει παραταθεί η λειτουργία τους μέχρι και το σχολικό έτος 2016-2017.

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η λειτουργία του συστήματος αυτού θα πρέπει να τεθεί υπό την εποπτεία και του Υπουργείου Παιδείας και να ενταχθεί στο γενικό σύστημα  δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε να έχουν οι απόφοιτοί του τη δυνατότητα πρόσβασης και σε ανώτερα επίπεδα Τεχνολογικής και Γενικής Εκπαίδευσης».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, βάσει της εισήγησης, ομόφωνα αποφάσισε:

  • Στηρίζει την συνέχιση της λειτουργίας των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ.
  • Υποστηρίζει την συμμετοχή και του Υπουργείου Παιδείας στην εποπτεία της λειτουργίας τους.
  • Θεωρεί απαραίτητο την ένταξη των σχολών αυτών στο γενικότερο σύστημα δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  • Απαιτεί την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας και της προστασίας των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν για όλους τους νέους των σχολών αυτών κατά την διάρκεια της άσκησής τους. Η ευθύνη για αυτό πρέπει να βαρύνει το Υπουργείο Εργασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του.
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer