Πλήρης η εγκατάλειψη της ευρύτερης περιοχής του Ληξουρίου από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς έξι μήνες μετά τους σεισμούς
Το Ληξούρι εκπέμπει “SOS”
Κοινωνία
27/07/2014 | 11:16

Πέρασαν  έξι μήνες μετά τους φοβερούς σεισμούς του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2014 που ρημάχτηκε κυριολεκτικά η περιοχή του Ληξουρίου και της ευρύτερης περιοχής, της παλαιάς επαρχίας Πάλης. Το βάρος των ζημιών υπέστησαν τα Δημόσια κτήρια, αρκετές οικίες, οι οποίες κρίνονται κατεδαφιστέες, τα Κοιμητήρια που έχουν ολοσχερή καταστροφή και οι ιστορικές εκκλησίες, γύρω στις είκοσι, που τις χτύπησαν οι σεισμού ανεπανόρθωτα.

Κατά την περίοδο των σεισμών ήρθαν στην περιοχή του Ληξουρίου οι κάμερες και οι Πολιτικοί, μας έταξαν και καθώς κόπασε το φαινόμενο, άντε κι αν τους είδαμε. Ήρθε και ο Πρωθυπουργός, οι Πολιτικοί Αρχηγοί των Κομμάτων, ο Χρυσοχοΐδης  και άλλοι, χορτάσαμε υποσχέσεις!!!

Πού είναι το Κράτος με τους αρμόδιους Φορείς; Πού είναι οι Επιτροπές αποκατάσταση των πληγέντων; Πού είναι όλοι εκείνοι που μας υποσχέθηκαν βοήθεια; Πέρα από ένα μικρό οικονομικό βοήθημα, τίποτε άλλο! Υπήρχαν όμως ιδιωτικοί φορείς που ευεργέτησαν σε αυτή τη φάση τους πληγέντες.

Και σε αυτούς τους σεισμούς, πέρα από τις οικίες, που περιμένουν την αποκατάστασή τους, πληγώθηκαν τα μνημεία μας. Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τι άλλο έχει να δείξει ο τόπος αυτός της ευρύτερης περιοχής του Ληξουρίου; Υπέροχες στη διακόσμηση, στην ιστορία, γεμάτες κειμήλια εκκλησίες, που σήμερα έχουν εγκαταλειφτεί από τους αρμόδιους για την αποκατάστασή τους.

Δυο από αυτές έτυχαν της ανάλογης φροντίδα της αρχαιολογικής υπηρεσίας, επειδή ήταν κηρυγμένα μνημεία : Η Αγία Μαρίνα των Σουλλάρων και η Παναγία των Ορόγγων, κτίσματα του 16ου αιώνα. Οι άλλες τι θα γίνουν κύριοι Υπουργοί και Πολιτευτές  του τόπου;

Ναοί  όπως της Αγίας Θέκλης, των Αποστόλων στα Χαυδάτα, οι δυο ναοί του ιστορικού χωριού της Κοντογεννάδας: του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και  της Παναγίας της Αγριλιώτισσας έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Η Κοντογεννάδα είναι  το χωριό της μεγάλης και ιστορικής οικογένειας των Λοβέρδων, του Ακαδημαϊκού Αρχαιολόγου Σπύρου Μαρινάτου, του σπουδαίου  αγιογράφου Λιώκη Κωνσταντίνου και άλλων μεγάλων μορφών, όμως  μένει στο έλεος της καταστροφής από τους σεισμούς και από τους ανθρώπους. Κολλάει η νομοθεσία, οι μηχανικοί ζητούν πολλά, η γραφειοκρατία στο μεγαλείο της και τα εκκλησιαστικά συμβούλια αμύνονται να κρατήσουν τα ιερά και τα όσια, τις ιστορικές εκκλησίες, μια και ο Σεπτέμβρης με τις καιρικές του συνθήκες είναι κοντά.

Ποιος θα συντονίσει με πυγμή, γνώση και θάρρος όλη αυτή την αποκατάσταση, για να σωθούν τα μνημεία και ευρύτερα να τακτοποιηθούν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν; Το γραφείο της ΥΑΣ  προσπαθεί, μα η γραφειοκρατία και οι φάκελοι, μέχρι να πάνε στην Αθήνα και να γυρίσουν, ξανάγινε σεισμός και τελειώσαμε…!

Τα νεκροταφεία που είναι ενοριακά, δίπλα στις εκκλησίες  και οι ζωντανοί ήταν κοντά με τους πεθαμένους, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, δείχνουν τη διεύθυνση και το μέγεθος των σεισμών, τα μνήματα χάσκουν, όλα είναι γκρεμισμένα, με τάφους ανοικτούς και τα τοιχία τους ριπισμένα , οι μάντρες τους  έχουν καταρρεύσει.

Όχι στη μεταφορά των κοιμητηρίων! Αυτό δεν πρέπει να γίνει. Απλά, λίγα χρειάζονται για να αποκατασταθούν. Δε θα πρέπει να αλλοιωθεί η Πολιτιστική κληρονομιά και να γίνονται κινήσεις πανικού, προς εξυπηρέτηση κάποιων.

Χωριά με παλαιότατες  πέτρινες οικίες που έχουν κηρυχθεί  παραδοσιακοί οικισμοί, τελειώνουν από τις μπουλντόζες και τα σκαπτικά μηχανήματα, εξαφανίζοντας έτσι  κάθε ίχνος μιας παράδοσης και ωραίας εικόνας του τόπου. Πού είναι οι αρμόδιοι; Πού είναι όλες αυτές οι υπηρεσίες Πολιτισμού;  Πού είναι οι Υπεύθυνοι να σταματήσουν τις άδειες καταστροφής αυτών των παραδοσιακών κτισμάτων σε οικισμούς που έχουν κηρυχθεί;  Οι κάτοικοι βλέπουμε να καταστρέφεται η παράδοσή μας και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε! Ας μπουν στον 8020  όλες αυτές οι πέτρινες κατασκευές, πριν χαθεί τούτος ο τόπος. Διάσπαρτα τα πέτρινα μεγάλα αρχοντικά, τα ρήμαξαν οι σεισμοί και λεηλάτησαν την πέτρα τους.

Ας φροντίσει η Πολιτεία, ας ξυπνήσουν οι Υπεύθυνοι, ας τολμήσουν να σώσουν τα μνημεία.

Επείγον  είναι η αποκατάσταση του Οδικού Δικτύου, που είναι γκρεμισμένο σε πολλά σημεία και τα οχήματα περνούν με τη βία, περιμένοντας το ένα το άλλο.

Το Σεπτέμβρη όμως ανοίγουν τα σχολεία, ποια οχήματα –λεωφορεία θα περάσουν, πώς θα γίνει η μετακίνηση των μαθητών; Ποια ασφάλεια θα υπάρχει!  θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να φτιάξει η Πολιτεία τους δρόμους;  Άσε που ο τουρισμός φέτος χάθηκε ολότελα

Κοι  Πολιτευτές, κοι Υπουργοί, κε Δήμαρχε, κα Βουλευτή, κοι Αρμόδιοι, κοι της Βυζαντινής και Νεότερη Εφορείας  μνημείων, Κοι της ΥΑΣ, ξυπνήστε και παραμερίστε τη γραφειοκρατία σας και τα πολιτικά σας συμφέροντα και βοηθήστε έναν ιστορικό τόπο, όσο ποιο σύντομα γίνεται. Οι κάτοικοι, τα εκκλησιαστικά συμβούλια των πληγέντων  ιστορικών ναών και όσοι κρατούν τον τόπο στον πολιτισμό του, είναι θυμωμένοι μαζί σας γιατί αδιαφορείτε για τα κύρια προβλήματα που μας δημιούργησε  μια καταστροφική επιτάχυνση σεισμού , 0,77  μοναδική στα σεισμικά χρονικά.

Για να ξεπεραστεί αυτή η άσχημη κατάσταση και η αδιαφορία που υπάρχει στις κάτωθι γραμμές αναφέρονται οι  άμεσες δραστηριότητες και κινήσεις ώστε να σωθεί ο τόπος  και ό,τι από τους προηγούμενους σεισμούς έχει μείνει, για να λέμε εμείς  πως έχουμε ταυτότητα.

  1. Άμεση χρηματοδότηση για πρόχειρες επισκευές των ναών, λόγω που ο Σεπτέμβρης είναι κοντά και κινδυνεύουν να καταστραφούν ολοσχερώς οι εκκλησίες μας.
  2. Άρση  του απαγορευτικού για να μαζευτούν τα κειμήλια και τα άλλα φορητά αντικείμενα προς φύλαξή τους.
  3. Οι οικισμοί που είναι κηρυγμένοι ως  παραδοσιακοί να σωθούν, ιδίως τα πέτρινα σπίτια, γερά ή μισογκρεμισμένα, και να γίνει κατάλληλη ενημέρωση στους κατοίκους, ώστε να μην καταστρέφουν αυτούς τους χώρους.
  4. Να ενταχθούν τα διάσπαρτα αρχοντικά της περιοχής  στην κατάλληλη νομοθεσία  για να σωθούν από το τελειωτικό γκρέμισμα.
  5. Άμεση αποκατάσταση του Οδικού Δικτύου και αποκατάσταση της τοπικής συγκοινωνίας
  6. Να επισκευασθούν τα Νεκροταφεία που έχουν δίπλα όλες οι εκκλησίες, να παραμείνουν ενοριακά και να μην επιτραπεί η μεταφορά τους σε άλλους χώρους. Η  γρήγορη διόρθωση των υπαρχόντων κοιμητηρίων διευκολύνει και σώζει την παλιά ενοριακή πολιτιστική γραμμή των πατέρων μας, που ήθελαν να είναι κοντά στους χώρους της πίστης τους.
  7. Επίσης, να τοποθετηθούν κοντέινερ ή άλλα  μεταλλικά παραπήγματα σε κάθε χωριό,  που θα χρησιμοποιηθούν ως αποθήκες για τη φύλαξη των εκκλησιαστικών  κειμηλίων.

Αν όλα αυτά γίνουν τότε θωρακίζουμε και σώζουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα, αλλιώς το επόμενο καλοκαίρι δεν θα υπάρχει τίποτε από όσα έμειναν από τους σεισμούς.

Παναγής  Ρουχωτάς

Εκκλησιαστικός επίτροπος των Ι. Ν.

Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και Παναγίας Αγριλιώτισσας

Κοντογεννάδας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ