«Τα… παράσημα ενός δημοσιογράφου δεν είναι ούτε οι παχυλοί μισθοί ούτε η παρουσία του σε τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά οι μηνύσεις και οι αγωγές που θα του γίνουν»
Το… κόλπο είναι τα σωστά ελληνικά
Κοινωνία
13/10/2014 | 12:17

«Τα… παράσημα ενός δημοσιογράφου δεν είναι ούτε οι παχυλοί μισθοί ούτε η παρουσία του σε τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά οι μηνύσεις και οι αγωγές που θα του γίνουν», έλεγε ένας από τους πιο παλιούς μου καθηγητές στην σχολή δημοσιογραφίας που φοίτησα.
Εκεί μας δίδαξαν ακόμη πώς να μιλάμε σωστά ελληνικά, αλλά πάνω από όλα τον δημοσιογραφικό κώδικα δεοντολογίας. Αποφοίτησα με «άριστα» και το πτυχίο μου είναι στη διάθεση όποιου δυσπιστεί. Δεν πήγα στο «Χάρβαρντ» ούτε έχω δουλέψει στο CNN. Έχω μάθει τα «μυστικά» της συγκεκριμένης δουλειάς στο… πεζοδρόμιο, αφού ακόμη και τώρα το ρεπορτάζ του πεζοδρομίου και της καθημερινότητας είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο. Δεν δέχομαι και δεν ανέχομαι από τον καθένα να μου κάνει «μαθήματα καλής συμπεριφοράς δημοσιογράφου». Σαφώς και αναφέρομαι στην κα Διονυσία Δόριζα-Μώρου, την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πεσσάδας, που με το λιβελογράφημά της στη σελίδα 6 που φιλοξενούμε με κατηγορεί πως δεν έκανα σωστά το ρεπορτάζ του Τοπικού Συμβουλίου της Πεσσάδας. Κα Δόριζα-Μώρου, πρέπει να μάθετε να διαβάζετε ελληνικά και μετά να κάθεστε να γράφετε τα λιβελογραφήματά σας. Ακόμη και ο πολιτικός σας προϊστάμενος, ο Αντιδήμαρχος της περιοχής σας, Βαγγέλης Κεκάτος, προσπάθησε να σας εξηγήσει, μάταια, πως τα μισά από αυτά που διαβάσατε στο ρεπορτάζ του περασμένου φύλλου της εφημερίδας ήταν ενταγμένα μέσα στο ρεπορτάζ, αλλά δεν ήταν οι προσωπικές απόψεις του συντάκτη του ρεπορτάζ, αλλά απόψεις ενός τρίτου προσώπου, που απλά μεταφέρθηκαν επώνυμα μέσα από την εφημερίδα, όπως γινόταν, γίνεται και θα γίνεται στη δημοσιογραφία.

Θα είναι το τέταρτο παράσημό μου
Κα Δόριζα-Μώρου, στο λιβελογράφημά σας αναφέρετε μεταξύ άλλων: «…σας δηλώσουμε πως επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, σας καλούμε να μας προσκομίσετε όλα τα ντοκουμέντα στα οποία βασίστηκε το ρεπορτάζ σας στις σελίδες 6 και 7, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουμε για δικαστική χρήση». Κα Δόριζα-Μώρου, εκπλήσσομαι ευχάριστα που θα με πάτε στο δικαστήριο, όπως υπαινίσσεστε, αφού θα μου «κωλύσετε» άλλο ένα παράσημο στο πέτο. Για ρωτήστε τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Φόρτε, οι οποίοι έστελναν τα εξώδικά τους στην εφημερίδα. Το δικό σας θα είναι το τέταρτο, αφού εκκρεμεί ακόμη το τρίτο. Κα Δόριζα-Μώρου, θα χαρώ ιδιαίτερα να τα πούμε στη δικαστική αίθουσα, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αλλά και η… γύμνια του λιβελογραφήματός σας. Κα Μώρου-Δόριζα, σε ένα άλλο σημείο του λιβελογραφήματός σας αναφέρετε: «…Σαν «καλός ρεπόρτερ» που είστε αν μη τι άλλο θα έπρεπε και να ακούσετε όσα ειπώθηκαν και να αναζητήσετε το σχετικό φέιγ βολάν. Η δημοσιογραφική περιέργεια, που θα …τσιγκλούσε και έναν ρεπόρτερ που μόλις τελείωσε τη Σχολή του, θα σας οδηγούσε στα κίνητρα του κ. Σκλαβούνου για την επίθεση αυτή σε βάρος μου και του συζύγου του…».

 

Δεν εμπλέκομαι σε προσωπικές σας διαφορές
Κα Μώρου-Δόριζα, ξέρετε πως στην προηγούμενη φράση σας υπάρχει το αδίκημα της δημόσιας προσβολής. Το αν είμαι καλός ρεπόρτερ ή όχι αφήστε να το κρίνουν οι δάσκαλοί μου ή οι παλαιότεροί μου συνάδελφοι, εκτός και αν έχετε πτυχίο δημοσιογραφίας και μας το κρύβετε. Κα Δόριζα-Μώρου, τον σύζυγό σας δεν τον ξέρω και στο τέλος-τέλος δεν επιθυμώ να τον γνωρίσω, από την στιγμή που δεν έχει εμπλακεί σε κάποιο ρεπορτάζ που κάνω εγώ. Κα Δόριζα-Μώρου, τα προσωπικά σας προβλήματα με τον κ. Νίκο Σκλαβούνο να τα λύσετε οι δύο σας και να μην προσπαθείτε σε αυτή τη διαμάχη να εμπλέξετε και άλλους. Κα Δόριζα-Μώρου, τέλος, θέλω να σας ενημερώσω πως τα ρεπορτάζ της εφημερίδας θα συνεχιστούν αναφορικά με τα Συμβούλια στην Τοπική Κοινότητα Πεσσάδας. Δεν λαμβάνω υπόψη το λιβελογράφημα που μου στείλατε, απλά να λάβετε υπόψη σας πως θα κρίνεστε και εσείς όπως και τα υπόλοιπα δημόσια πρόσωπα του νησιού μας. Στα καλά θα βρίσκομαι πλάι σας και θα σας στηρίζω, αλλά στα άσχημα θα σας κάνω πολύ σκληρή κριτική, ακόμη σκληρότερη από αυτή που σας αναλογεί ως πρόεδρος μιας από τις 72 Κοινότητες της Κεφαλονιάς.

Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

Εκδότης εφημερίδας “Κεφαλονιά”

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer