Η συναυλία «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις» θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Hunter College του Μανχάταν
Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού γιορτάζει τα 40 χρόνια με αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη
 Ομογένεια
03/05/2014 | 10:52

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) γιορτάζει την 40ή επέτειο της ιδρύσεώς του με μια μοναδική συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Η συναυλία «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο, το βράδυ στο αμφιθέατρο του Hunter College του Μανχάταν (69th Street μεταξύ ^Lexington and Park Ave) χωρητικότητας δύο χιλιάδων περίπου ατόμων.

Ο πρόεδρος του ΚΕΠ Ηρακλής Κρεμμύδας και οι πρωταγωνιστές της συναυλίας Βασίλης Λέκκας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώτα Νέγκα, Αννα Λινάρδου και ο Γιώργος Παπαποστόλου το απόγευμα της Πέμπτης επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία του «Εθνικού Κήρυκα» και μίλησαν για το μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός.

Ο κ. Ηρακλής Κρεμμύδας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον της Ομογένειας για τη «μοναδική αυτή συναυλία προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη που προ τεσσάρων δεκαετιών έδωσε τα πεντακόσια πρώτα δολάρια για την ίδρυση του ΚΕΠ και η σπορά έπιασε τόπο». Ερωτηθείς για τη συναυλία, επεσήμανε ότι θα γίνουν ορισμένες προβολές με τις πιο σημαντικές στιγμές της προσφοράς του Μίκη Θεοδωράκη, που έχει σημαδέψει τη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδας.

«Φανταστείτε την Ελλάδα χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη. Και θα επικαλεστώ τα λόγια του Ελύτη, που λέει αν αποσυνδέσεις την Ελλάδα μένει μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι. Και θα θυμηθώ τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου που είπε ‘ο Μίκης Θεοδωράκης έβαλε την ποίηση επάνω στο τραπέζι μαζί με το καρβέλι, το ψωμί και το κρασί’ και πιστεύω πως αυτό τα λέει όλα», πρόσθεσε.

Ο Βασίλης Λέκκας, ο οποίος έρχεται για δεύτερη φορά στη Νέα Υόρκη για να τραγουδήσει για την Ομογένεια, είπε: «Η προηγούμενη συναυλία έδωσε ένα μήνυμα ενότητας, το οποίο με τη σημερινή συναυλία να γίνει ακόμη πιο σαφές. Η πρώτη συναυλία υποστηρίχτηκε από την Ομογένεια και περιλάμβανε ένα ρεπερτόριο που υμνούσε τους Ελληνες ποιητές της νεότερης ‘ελληνικής μυθολογίας’ το οποίο μας ένωσε συνειδησιακά και άφησε τη σπορά του για τη σημερινή συναυλία».

«Τιμούμε τα 40 χρόνια του ΚΕΠ, για τη συμβολή τους μακριά από την πατρίδα, που είναι τόσο σημαντική και εξαιρετική γιατί αφορά τη νεότερη γενιά που μεγαλώνει εδώ ώστε να μην αποκοπούν από τον πολιτισμό του τόπου τους. Ενας πολιτισμός που σήμερα θα τον καταθέσουμε μέσω της μουσικής και της ποίησης», είπε.

Ερωτηθείς για τη συναυλία, επεσήμανε: «Ο τίτλος της παράστασης ‘Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις’ προσδιορίζει τον στόχο μας και το μήνυμά μας στις παρούσες συγκυρίες. Συγκλίνουμε τις φωνές μας πέντε τραγουδιστές, την Γιώτα Νέγκα, την Αννα Λινάρδου, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Νίκο Κουρουπάκη και την καταπληκτική χορωδία του ΚΕΠ, δίνοντας όλοι μαζί ενωμένοι αυτό που οφείλουμε σαν καλλιτέχνες να καταθέσουμε όταν το συγκαλούν οι συγκυρίες. Η προτροπή μου είναι να μην κριθούμε σαν καλλιτέχνες, αλλά να αντιληφθούμε όλοι μαζί να πιάσουμε τα χέρια αυτής της χώρας πιο σφιχτά και πιο τίμια, διότι οι άλλοι που έχουν αυτόν τον ρόλο τον έχουν ξεχάσει.

Το πρόγραμμά μας δεν μπορεί παρά να είναι ένα μικρό απάνθισμα των χιλιάδων τραγουδιών και έργων του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά που μαζί όλα αναδεικνύουν τη Ρωμιοσύνη».

Οσον αφορά τη χορωδία του ΚΕΠ, υπογράμμισε ότι «με στήριξαν ως εκεί που δεν φαντάζεστε. Το ταλέντο τους και την αξία τους τα ανέδειξαν στο κοινό το οποίο τους καταχειροκρότησε και το αποτέλεσμα οφείλεται στη συλλογική δουλειά από τη χορωδία, τους μουσικούς και τους τραγουδιστές».

Η Αννα Λινάρδου, η οποία αφίχθη στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Τετάρτης, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, τόνισε ότι θα ερμηνεύσει τα λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Η Γιώτα Νέγκα πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη Νέα Υόρκη και συναντώ την Ομογένεια. «Η αλήθεια είναι ότι δεν αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε μια ξένη χώρα. Αισθάνομαι τιμημένη που συμμετέχω κι εγώ σ’ αυτή τη γιορτή του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού. Ηταν πολύ συγκινητικό χτες στην πρόβα που συναντηθήκαμε με τα παιδιά και τραγουδήσαμε μαζί».

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος συμπλήρωσε: «Να ευχαριστήσουμε το ΚΕΠ για την πρόσκληση και για την πρωτοβουλία που πήρε να παρουσιάσει το συγκεκριμένο έργο, καθώς επίσης και όλους όσους ασχολήθηκαν με την υποδοχή μας και δεν άφησαν να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε σε μια ξένη χώρα.

Χαίρομαι που βρισκόμαστε μαζί τόσοι πολλοί καλλιτέχνες και θα ενώσουμε τις φωνές μας για να παρουσιάσουμε το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Κάθε φορά που χρειάζεται κάνουμε μια αναφορά στους πυλώνες του ελληνικού πολιτισμού. Σήμερα η Ελλάδα περνά δύσκολες μέρες και το τραγούδι μαζί με τον ελληνικό πολιτισμό πάσχουν».

Ο Γιώργος Παπαποστόλου, ο οποίος συμμετέχει στη χορωδία, είπε ότι τα παιδιά που συμμετέχουν στη χορωδία είναι επαγγελματίες και έχουν φοβερό αρχηγό, την Αρετή Γιοβάννου.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer