Έχω την ‘’υποψία’’ ότι παιδεία σημαίνει Ελευθερία. Αυτό σημαίνει ίσο δικαίωμα προς όλους στην εκπαίδευση, ακόμη και εκείνων που στέκονται αντίθετοι προς το νομικό σύστημα και το δημοκρατικό καθεστώς
Το ζήτημα στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού είναι τελικά «η εκδίκηση;»
Κοινωνία
09/12/2014 | 12:56

Της Ρέας Πανδρεμένου

Πανικό έχει προκαλέσει τις τελευταίες  μέρες η υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις. Μετά την απόρριψη του αιτήματός του για εκπαιδευτική άδεια, δηλώνει δημοσίως  μέσω του δικηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση,  την επόμενη κίνηση του σχετικά με την απεργία πείνας,  προκειμένου να δοθεί μία λύση στο αίτημα του. Ο Γιώργος Ρωμανός, πατέρα του Νίκου Ρωμανού,  μετά από συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό δικαιοσύνης το περασμένο Σάββατο, εξέφρασε τους προβληματισμούς του και δήλωσε ότι καλό θα ήταν να το ξανά σκεφτούν, δίνοντας στο ζήτημα  μια πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση. Τόνισε επίσης:

«Όσο περνούν οι μέρες, αυξάνονται οι πιθανότητες θανάτου του παιδιού μου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κατά κύριο λόγο για την κυβέρνηση»

Ο δικηγόρος του Φραγκίσκος Ραγκούσης διαβεβαίωσε, ότι σκοπός του δεν είναι να αποδράσει αλλά να του δοθεί η ευκαιρία μιας ολοκληρωμένης μόρφωσης. Ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει να νοσηλεύεται ακόμη και σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, στηρίζοντας την απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου.

Την τελευταία εβδομάδα έχει προκληθεί μια ‘’σύγχυση’’ γύρω από το όλο ζήτημα με την υπόθεση αυτή. Επρόκειτο για μια κατάσταση κοινωνικής φύσεως, που δεν μπορεί κανείς έτσι απλά να αγνοήσει. Και αυτό γιατί μιλάμε για μια δημοκρατία της οποίας εμείς είμαστε κομμάτι.  Για κάποιους ο Ρωμανός  είναι μονάχα ένα ‘’κωλόπαιδο’’, το οποίο αν μη τι άλλο είναι ορθό να τιμωρηθεί από το νόμο. Ακριβώς αυτό υποστηρίζουν όλοι εκείνοι που στέκονται αντίθετοι των ενεργειών του. Δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να τον δουν να πεθαίνει. Είναι κάτι που του αξίζει κατά τον τρόπο της σκέψης τους.  Κάπου εδώ δεν μιλάμε απλά για φασισμό, μιλάμε για εκδίκηση. Αυτή είναι λοιπόν η δημοκρατία που πρεσβεύουμε;

Από την άλλη πλευρά επικρατεί η εξής σκέψη  ‘’Μήπως  θα πρέπει να τηρηθεί μία ελαφριά  επιείκεια στο ζήτημα αυτού του νέου;  Δεν ζητά κάτι τόσο παράλογο. Ζητά το δικαίωμα μια ολοκληρωμένης μόρφωσης στο αντικείμενο που ύστερα από πανελλήνιες εξετάσεις,  επέλεξε να ακολουθήσει.  Δεν πρέπει να κάνει κάτι η κυβέρνηση για αυτό;  Η μήπως αποφεύγει να κάνει κάτι,  γιατί κατά αυτόν τον τρόπο θα πρέπει πλέον να ισχύσει το δικαίωμα μόρφωσης για όλους τους κρατούμενους; ‘’.  ‘Όλα αυτά τα εύλογα ερωτήματα που γεννούνται,  είναι πραγματικά άξια προβληματισμού.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επικροτούνται τέτοιου είδους συμπεριφορές, σαν και την δική του. Το να συλλαμβάνεσαι για κλοπή σε Τράπεζα δεν σε κάνει υπόδειγμα. Όλοι όμως μιλούν για την δικαιοσύνη την ίδια στιγμή που η δικαιοσύνη είναι ικανή να σκοτώσει έναν αθώο και να μην τιμωρηθεί για αυτό. Τέτοια είδους παραδείγματα προκαλούν μεγάλη οργή στους νέους.  Και εδώ είναι που έρχεται να δέσει απόλυτα με  ένα ρητό του Αλμπέρ Καμύ « Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα και η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει να αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει». Μήπως θα έπρεπε να μας προβληματίσει λιγάκι η σημερινή δημοκρατία; Μπορεί αυτός ο άνθρωπος να μην αποτελεί πρότυπο,  αλλά σίγουρα αντανακλά μία στάση ενός νέου που έχει το δικαίωμα να αντιστέκεται, να αμφισβητεί, να έρχεται αντιμέτωπος  με το κράτος και να ενεργεί σύμφωνα με τα δικά του ιδανικά.

Έχω  την ‘’υποψία’’ ότι παιδεία σημαίνει Ελευθερία. Αυτό σημαίνει ίσο δικαίωμα προς όλους στην εκπαίδευση, ακόμη και εκείνων που στέκονται αντίθετοι προς το νομικό σύστημα και το δημοκρατικό καθεστώς.

Πηγή: dse.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ