Οι φωτογραφίες είναι από το Αντιμήρι του Αγίου μας σήμερα, 23 Αυγούστου 2015, στην Κοιλάδα των Ομαλών.
Το Αντιμήρι του Αγίου μας
Εκκλησία
23/08/2015 | 11:50

Του Τάκη Τόκα

Στην Κεφαλονιά στις 23 Αυγούστου το πρετσεσιό (=λιτανεία) τόσο του σκηνώματος του Αγίου Γερασίμου όσο και με τους Θρόνους ή τις πορταντίνες(=μικρή θήκη με πλαίσιο για την εικόνα με δύο πλευρικούς βραχίονες για την περιφορά) από τους Θρόνους, που φέρουν τις ξακουστές εικόνες της Παναγιάς , αποκαλούνται με τον όρο τ’ Αντιμήρι ή / και Αντιμίρι ( προφέρεται χωρίς προερρίνωση, σαν το λατινικό d αντί ντ, δηλ. Αdιμήρι).
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση οι μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης-έχοντας ως πρότυπο τις εβραϊκές γιορτές-έχουν προεόρτια, εόρτια, μεθεόρτια και διαρκούν οκτώ ημέρες. Τ’ Αντιμήρι / Αντιμίρι, δηλαδή η απόδοση της εορτής & τα εννιάμερα της Παναγίας ανήκει στα μεθεόρτια και εξακολουθεί να έχει τον εορταστικό χαρακτήρα τα εορτής και για κάποιους μελετητές συμπεριλαμβάνει και το πανηγύρι.
Η μέχρι τώρα αρχειακή έρευνα φανερώνει ότι η λέξη αυτή συναντάται στην Κεφαλονιά από τα μέσα του 18ου αιώνα. Στοιχεία κειμένου από το Ionian Center.
Οι φωτογραφίες είναι από το Αντιμήρι του Αγίου μας σήμερα, 23 Αυγούστου 2015, στην Κοιλάδα των Ομαλών.ag_gerasimos ag_gerasimos (2) ag_gerasimos (3) ag_gerasimos (6) ag_gerasimos (7) ag_gerasimos (8) ag_gerasimos (4) ag_gerasimos (12) ag_gerasimos (13) ag_gerasimos (5)
ag_gerasimos (9) ag_gerasimos (14)
ag_gerasimos (11) ag_gerasimos (15) ag_gerasimos (10)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer