Του Μιχάλη Ανδρεαδάκη
Στο Ληξούρι συνεχίστηκε σήμερα, Κυριακή (26/4) το Περιφερειακό Συμβούλιο, μια ημέρα μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του στο Αργοστόλι. Το παρών στη διαδικασία, που έγινε στο ξενοδοχείο Palatino ιδιοκτησίας Βασίλη Ρουχωτά, έδωσε και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος απουσίασε το Σάββατο λόγω της συνάντησης που είχε η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Γαλιατσάτος υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης για την πράξη νομοθετικού περιεχόμενου σχετικά με τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των δημόσιων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος. λέγοντας ότι “δημιουργήθηκε περισσότερος θόρυβος απ’ ότι έπρεπε» και ότι “πρόκειται μια αναγκαστική διαδικασία στήριξης της κυβέρνησης”. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο Πρωθυπουργός τους έδωσε τη διαβεβαίωση ότι “δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα επιχειρησιακά προγράμματα των Περιφερειών και ειδικότερα το ΕΣΠΑ”.
Ιδιαίτερα “αιχμηρός” εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης σε επερώτηση του προκατόχου του, Σπύρου Σπύρου για “την ξεχασμένη Κεφαλονιά”. “Χάνουμε την αίσθηση του μέτρου και δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί; Οπως δεν σας κατάλαβαν οι πολίτες των Ιονίων τέσσερα χρόνια, τώρα δεν σας καταλαβαίνω κι εγώ. Μάλλον σε άλλη περιοχή κάνατε Περιφερειάρχης, όχι στα Ιόνια Νησιά!» του είπε χαρακτηριστικά και του… υπενθύμισε το ελάχιστο ποσοστό απορρόφησης πιστώσεων από το ΕΣΠΑ επί θητείας τους αλλά και την απένταξη μεγάλων έργων που αφορούν την Κεφαλονιά, όπως η β’ φάση του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου και η ύδρευση του Ληξουρίου.
Ο κ. Γαλιατσάτος δεν παρέλειψε, ακόμα, να σχολιάσει το “θερμό” επεισόδιο που έγινε στη συνεδρίαση του Σαββάτου για τον δρόμο του Χάρακα, λέγοντας ότι “παίχθηκε ένα θέατρο. Κάποιοι έδωσαν παράσταση αλλά δεν θέλω να τοποθετηθώ περισσότερο…”.
Μετά τη διαδικασία των επερωτήσεων και την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο Περιφερειάρχης ανέπτυξε τις προοπτικές και τις προτάσεις της ΠΙΝ για την αναπτυξιακή αναβάθμιση της Παλικής, παρουσία φορέων και κατοίκων της σεισμόπληκτης περιοχής. Οπως είπε “Δεν ήρθαμε για να εντυπωσιάσουμε, ούτε να προσφέρουμε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Ερχόμαστε με ταπεινότητα μπροστά στο πρόβλημα της Παλικής και του Ληξουρίου να συμβάλλουμε θετικά”.
Στην εισήγηση του, ο κ. Γαλιατσάτος ανέλυσε τα σοβαρά προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες της Παλικής μετά τους σεισμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι τα αίτια για τη σημερινή εικόνα της περιοχής θα πρέπει να αναζητηθούν και πριν το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου.
Συγκεκριμένα, όπως είπε, την τελευταία πενταετία, που εφαρμόστηκε ο “Καλλικράτης” και οδήγησε στην κατάργηση του Δήμου Παλλικής αλλά και στην απομάκρυνση ή κατάργηση υπηρεσιών και σημαντικών δομών.
Γι αυτό το λόγο η ανάταξη της Παλικής, προϋποθέτει σύμφωνα με το αναπτυξιακό σχέδιο της Περιφέρειας:
“Α. Σχεδιασμένη και ταχεία αποκατάσταση των συνεπειών του σεισμού. Για τον σκοπό και την υποβοήθηση των πολιτών ο Περιφερειάρχης δημιούργησε Ειδική ομάδα Εργασίας που θα συνεχίσει την προσπάθεια της το επόμενο διάστημα με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις.
Β. Θεσμική διόρθωση με την αποκατάσταση της τοπικής αυτοτέλειας μέσω της κατάργησης-τροποποίησης του Καλλικράτη και σταδιακή επαναφορά των υπηρεσιακών δομών που έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.
Γ. Συμφωνημένη πορεία για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός μακρόπνοου ολοκληρωμένου προγράμματος για τη “νέα Παλική, το νέο Ληξούρι της δημιουργίας του πολιτισμού και της ευημερίας”.
Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να καλύπτει όλο το φάσμα της τοπικής ανάπτυξης αναδεικνύοντας τη δυναμική της παλλικισιάνικης γης με τα προϊόντας της, τις ομορφιές του τοπίου, την υψηλή πολιτιστική αισθητική, την καλλιέργεια της τέχνης και των επιστημών, τη στερέωση των υποδομών υγείας και παιδείας, την ανάπτυξη μεταφορικών υποδομών.
Το πρόγραμμα που αποτελεί σήμερα και εξαγγελία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θα πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα δεκαπενταετίας ή εικοσαετίας και θα εντάξει κάθε συζήτηση σχετικό με το σύγχρονο αναπτυξιακό πρότυπο.
– Εντάσσεται ο πολιτισμός της Ιακωβατείου, της Φιλαρμονικής, του Βικεντίου Δαμωδού, των εκκλησιαστικών μνημείων.
– Εντάσσονται τα έργα υποδομής, φράγμα Κατωγής, αρδευτικό Σκηνέα, το καταφύγιο της Κουνόπετρας.
– Εντάσσονται τα έργα του παραλιακού μετώπου.
– Εντάσσεται η στήριξη των μικτών και μικρομεσαίων επαγγελματιών, το ΒΙΟΠΑ.
– Εντάσσεται η καθιέρωση σημαντικών θεσμών πολιτιστικών και αθλητικών.
– Εντάσσεται η εδραίωση του ΤΕΙ, η ανάπτυξη της έρευνας των σεισμών.
– Εντάσσεται το δίκτυο της σχολικής εκπαίδευσης με τα νέα σχολικά κτίρια και την στήριξη του ΕΠΑΛ, του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου.
Από σήμερα ξεκινάει η μελέτη του νέου σχεδιασμού με την ιδέα της ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης. Ως χρηματοδοτική κάλυψη του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν οι πόροι του ΣΕΣ 2014-2020″.
Εν συνεχεία, δόθηκε ο λόγος στον συγκεντρωμένο κόσμο για να μιλήσει και να καταθέσει τις προτάσεις του. Ανάμεσα στα άτομα που πήραν το λόγο ήταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Βασίλης Ρουχωτάς, Διονύσης Αραβαντινός, Ηλίας Παρίσης, ο τ. Δήμαρχος Παλλικής, Σπύρος Θεοτοκάτος, ο πρώην Διοικητής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύσης Μαρκάτος, ο τ. Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Ματζουράτος κ.α.
Η συζήτηση επί του θέματος ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων.