Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας και Ιθάκης συνιστά στους ντόπιους αμπελοπαραγωγούς σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων
Το αμπέλι και η καλλιέργειά του
Κοινωνία
03/05/2014 | 18:56

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός τονίζει στον Κεφαλλονίτη και Θιακό ερασιτέχνη αμπελουργό ότι καθώς η βλάστηση  του αμπελιού αυτό το μήνα φτάνει στην μεγαλύτερη ένταση πρέπει να προλάβει τις απαιτήσεις του.

Προτείνονται εφαρμογές με κατάλληλα θρεπτικά παρασκευάσματα από αμινοξέα, έτοιμους δηλαδή χυμούς για το αμπέλι, που απορροφούνται αμέσως από τα φύλλα και εντυπωσιάζουν από τα αποτελέσματά  τους αναφορικά με τα σάκχαρα, το μέγεθος της ρώγας και την πρωιμότητα των σταφυλιών. Επιπροσθέτως συνιστώνται για την άμεση κάλυψη μικρών ελλείψεων βορίου, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδαργύρου που προσδιορίζονται  με χαρακτηριστικούς αποχρωματισμούς των φύλλων, ξηράνσεις στις κορυφές, και άλλα συμπτώματα. Η καταλληλότερη περίοδος για την εφαρμογή  αυτών των διαφυλλικών  λιπάνσεων  είναι οι συννεφιασμένες μέρες και οι βραδινές  ώρες.

Τονίζεται ότι οι ασταθείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν την τρέχουσα περίοδο στα νησιά μας ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου και του ωίδιου. Ενώ το ωίδιο παρουσιάζεται κάθε χρονιά, περισσότερο ή λιγότερο, ο περονόσπορος είναι καθαρά επιδημικός. Όταν συμπέσει, σε χρονιά βροχερή, να ξαπλωθεί από το Μάιο, τότε δικαιολογείται η φήμη του πως είναι πολύ επιζήμιος. Όταν ακόμα δεν προσβάλλει τα σταφύλια, η προσβολή στα φύλλα αρκεί για να κάνει τα σταφύλια να μην ωριμάσουν καθιστώντας τα άχρηστα και υποβαθμισμένα. Και όμως ο περονόσπορος προλαμβάνεται με τους κατάλληλους ψεκασμούς.

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης  συνιστά στους ντόπιους αμπελοπαραγωγούς σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων δεδομένου ότι τα πολλά φάρμακα, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση, είναι επικίνδυνα γιατί περνάνε στα σταφύλια και τελικά στο κρασί.

Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer