Το ναυάγιο ενός πλοίου του 16ου αιώνα, θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των ερευνών, αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού.
Το άλλο ναυάγιο της Ζακύνθου: Ερευνες για την ανάδειξη βυθισμένου Ισπανικού πλοίου του 16ου αιώνα
Πολιτισμός
13/09/2014 | 16:22

Το ναυάγιο ενός πλοίου του 16ου αιώνα, που έχει εντοπιστεί από την δεκαετία του 1980 δύο χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου, θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των ερευνών, αρχαιολόγων του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πρόκειται για ένα ισπανικό πλοίο της εποχής του Φιλίππου του Β’ το οποίο εντοπίστηκε από ντόπιους δύτες στην διάρκεια μιας επιχείρησης εξουδετέρωσης βομβών του β’ παγκοσμίου πολέμου.
Το πλοίο μετά τον εντοπισμό του, είχε επικαλυφθεί με ένα ειδικό ύφασμα, το οποίο όπως διαπιστώθηκε βοήθησε να προστατευτεί ο ξύλινος σκελετός του από τη φθορά. Οι έρευνες ωστόσο διεκόπησαν πριν δύο χρόνια.

Στόχος είναι να αποκαλυφθεί και το υπόλοιπο τμήμα του πλοίου που βρίσκεται κάτω από μεγάλη ποσότητα λάσπης μέσα στο βυθό και παράλληλα, με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, να αποτυπωθεί η τρισδιάστατη εικόνα του πλοίου

Οι ερευνητές αναμένεται να μείνουν στη Ζάκυνθο για διάστημα περίπου ενός μήνα, ενώ στην επιστημονική ομάδα θα συμμετέχουν και δύτες που θα κάνουν καταδύσεις στην περιοχή του ναυαγίου.

Το ναυάγιο της Ζακύνθου ήταν το πρώτο όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά η μέθοδος προστασίας «κατά χώρα» με γεωύφασμα και πάνω σε αυτή τη μέθοδο στηρίχθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα που έγινε τότε.

Η ανασκαφή εντάσσεται στο πρόγραμμα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.

Πηγή: iefimerida.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer