Σε κατάσταση ελεγχόμενου συναγερμού βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες
Τι φοβούνται οι τράπεζες για τον Ιανουάριο
Οικονομία
22/12/2014 | 15:18

Σε κατάσταση ελεγχόμενου συναγερμού βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες. Και δικαιολογημένα, αφού φοβούνται πιθανό, νέο, κύμα εκροών, τον Ιανουάριο, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και ιδιαίτερα εξαιτίας του σοβαρού ενδεχόμενου να προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές στη χώρα μας.

Προς το παρόν, βεβαίως, δεν έχουν παρά μόνο ενδείξεις ότι «κάτι» μπορεί να γίνει στο διάστημα που ακολουθεί, από την πλευρά των καταθετών. Για παράδειγμα, παρατηρούν ότι πολλές από τις καταθέσεις 3μηνης διάρκειας δεν ανανεώνονται, αλλά μετατρέπονται σε προθεσμιακές 1 μηνός, προφανώς γιατί οι καταθέτες θέλουν να έχουν τα λεφτά τους άμεσα διαθέσιμα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι αν το κρίνουν σκόπιμο, θα προχωρήσουν σε ανάληψη τους, προκειμένου να τα τις «προστατεύσουν». Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο κίνδυνος να γίνει ό,τι και το 2012, και συγκεκριμένα μέσα σε λίγες μέρες, μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών που έλαβαν χώρα τότε, είναι μάλλον περιορισμένος. Υπενθυμίζεται ότι τότε μέσα σε λίγα 24ωρα «έφυγαν» περί τα 20 δισ ευρώ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια μιας και μόνο εργάσιμης ημέρας, το ύψος των εκροών είχε φθάσει στα 2 δισ ευρώ.

Σ’ αυτή τη φάση, όμως, εκτιμάται ότι το κλίμα θα είναι πιο ήρεμο. Κι αυτό γιατί πολλοί από τους καταθέτες φρόντισαν να πάρουν τα μέτρα τους, μόνοι τους. Τι έκαναν; Οι πιο πολλοί έσπασαν τις καταθέσεις τους σε κάτω από 100.000 ευρώ, για να είναι διασφαλισμένες.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer