Τεκτονικά γράμματα στον περίβολο του Λόφου Καστά
Τι συμβολίζουν το “Ε” και το “Α” που βρέθηκαν στον Τάφο της Αμφίπολης
Πολιτισμός
29/11/2014 | 15:38

Στην τοποθέτησή του, ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής ανέφερε ότι βρέθηκαν τεκτονικά γράμματα -ένα «Ε» και ένα «Α»- στον περίβολο, τα οποία βρίσκονταν εκεί από την κατασκευή του, δηλαδή από τα τέλη του 10ου αιώνα, ενώ ειδικά το «Ε»- όπως σημείωσε- είναι χαρακτηριστικό της εποχής. Ο ίδιος τόνισε ότι έχει διαπιστωθεί με σαφήνεια πως το άγαλμα του Λέοντα της Αμφίπολης κοιτούσε νοτιοανατολικά. Τα γράμματα στα ορύγματα, όπως σημείωσαν τα μέλη της ομάδας, δεν παραπέμπουν σε ονόματα. Είναι τεκτονικά και έχουν σχέση με οικοδομικές εργασίες την εποχή του τάφου. Ακόμη, σημείωσαν ότι οι Χριστιανοί δεν πλησίασαν τον τάφο, όπως συνέβη σε άλλα αρχαία μνημεία.

Σε ό,τι αφορά τον περίβολο, διαπιστώθηκε ότι είχαν αφαιρεθεί μάρμαρα, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε ως φράγματα σε ποταμούς, κυρίως στο Στρυμόνα και σε άλλες εργασίες οικοδομοικού τύπου. Τα 80 μ. του περιβόλου που έχουν βρεθεί είναι σε άψογη κατάσταση, ενώ έχουν εντοπιστεί και 500 τμήματά του, τα οποία έχει συγκεντρώσει η ανασκαφική ομάδα και θα γίνει αναστήλωση με αυτά.

Ακόμη, στην παρουσίαση σημειώθηκε ότι ο τάφος λεηλατήθηκε πριν γίνει η κατάχωση. Ο χώρος «συγυρίστηκε» μετά από τη λεηλασία, ενώ η επίχωση έγινε στα ρωμαϊκά χρόνια και ο τάφος ήταν τότε επισκέψιμος.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer