Τα κέικ είναι σχετικά μια εύκολη συνταγή και δύσκολα να μη πετύχει. Ωστόσο χρειάζεται αυτό το κάτι παραπάνω για να βγει τέλειο σαν να είναι ζαχαροπλαστείο.
Ακολούθησε αυτά τα απλά βήματα και θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μην ανοίγεις τη πόρτα του φούρνου σου πολλές φορές γιατί αλλάζει η θερμοκρασία του και διαταράσσει τη διαδικασία του ψησίματος. Με άλλα λόγια, το κέικ όχι μόνο δεν θα ψηθεί σωστά, αλλά ούτε θα φουσκώσει (κοινώς, “θα κάτσει”).
Η λάθος επιλογή θερμοκρασίας του φούρνου μπορεί να είναι η αιτία που το κέικ σου βγήκε άψητο και κολλώδες στη μέση. Χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο φούρνου, ώστε να μπορείς να ρυθμίσεις το χρόνο ψησίματος ανάλογα με τις ιδιορρυθμίες του φούρνου σου.
Δεν υπολόγισες σωστά την ποσότητα για το αλεύρι. Χρησιμοποίησε μια ηλεκτρονική ζυγαριά για να είσαι ακριβής στις αναλογίες που δίνει η συνταγή.
Διαβάζεις τη συνταγή κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής της. Μεγάλο λάθος αφού μπορείς να βγεις εκτός προγραμματισμού- φαντάσου να πρέπει να μείνει η ζύμη σου στο ψυγείο για πέντε ώρες- άσε που μπορεί να μην έχεις και κάποιο από τα απαιτούμενα υλικά στο σπίτι.
Μετράς τα γραμμάρια με το μάτι λες και είσαι χρόνια τώρα ζαχαροπλάστης.
Χτυπάς το κέικ στο μίξερ με λάθος εξάρτημα, π.χ. με αυγοδάρτη ή σύρμα. Να θυμάσαι ότι τα κέικ ανακατεύονται πάντα με το εξάρτημα του φτερού.
Υπάρχει λόγος που υπάρχουν τύποι κυπέλλων μέτρησης (φλιτζάνι τσαγιού, φλιτζανάκι καφέ, νεροπότηρο). Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες σε ό,τι αφορά τις ποσότητες!
Μην χτυπάς υπερβολικά τη ζύμη σου γιατί υπάρχει κίνδυνος το κέικ σου να βγει σκληρό. Χτύπησε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Άφησε το γλυκό σου να ξεκουραστεί και να κρυώσει πριν το διακοσμήσεις.
Από την άλλη αν το αφήσεις πολλές ώρες μέσα στο σκεύος που το έψησες υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί υγρασία στο πάτο του γλυκού. Βάλε το κέικ σου να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα, αφαιρώντας από την φόρμα.
Τα αυγά, το βούτυρο και το τυρί πρέπει να είναι απαραιτήτως σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χρησιμοποιήσεις. Προσοχή! Δε μπορείς να πετύχεις αυτή τη θερμοκρασία βάζοντας το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων.
Χρησιμοποίησε αλεύρι, βούτυρο, ή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ακόμα και σε αντικολλητικά σκεύη. Κανείς δε σου επιβεβαιώνει ότι το κέικ σου θα βγει εύκολα, για αυτό να είσαι προνοητικός.
Το μυστικό για τέλεια κέικ, και γενικότερα γλυκά που χρειάζονται ψήσιμο, είναι να κοσκινίσεις το αλεύρι. Αν δεν έχεις σήτα, χρησιμοποίησε ένα λεπτό σουρωτήρι.