Επειδή πολλοί συμπατριώτες μας επλήγησαν από τον σεισμό και περιμένουν ότι εκτός της κρατικής βοήθειας ίσως υπάρξει και κάποια βοήθεια από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης, θεώρησα σκόπιμο να έλθω σε επαφή με τον επίτροπο της ΕΕ στην χώρα μας κύριο Πάνο Καρβούνη ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να μελετήσει επισταμένως το θέμα της Κεφαλονιάς και μου έδωσε την εξής απάντηση:
Στις 28/3/2014: H Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες έλαβε αίτηση Ελλάδος ώστε η Κεφαλονιά να υπαχθεί στο «Ταμείο Αλληλεγγύης» για τις ζημιές που υπέστη από τον σεισμό.
Σύμφωνα με την αίτηση οι πρώτες ζημιές έγιναν 26/1/2014. Η αίτηση υπεβλήθη εντός των 10 εβδομάδων, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισμός και συνεπώς έγινε τυπικά δεκτή.
Η Ελλάδα αιτείται αποζημίωση για την Κεφαλονιά ύψους € 147,3 εκατομμυρίων.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό η Κεφαλονιά δεν δικαιούται κάποιας βοήθειας-αποζημιώσεως γιατί οι ζημιές που υπέστη το νησί είναι πολύ μικρές σε σχέση με το συνολικό εθνικό εισόδημα της χώρας μας.
Η ευρωπαϊκή επιτροπή όμως προτίθεται να εξετάσει την αίτηση της χώρας μας με βάση τον νέο κανονισμό της ο οποίος τροποποιήθηκε πρόσφατα και αναγνωρίζει «περιφερειακές καταστροφές» (regional disasters) μόνο όμως στην περίπτωση που η πλειοψηφία των κατοίκων έχει υποστεί πλήγμα από σεισμό ή άλλο καταστροφικό γεγονός.
Με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου μπορούν να χρηματοδοτηθούν στην Κεφαλονιά: Eέργα αποκατάστασης υποδομών, μέτρα προσωρινής στέγασης ή διάσωσης υποδομών, μέτρα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και καθαρισμού συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του φυσικού περιβάλλοντος.
Η εξέταση της αίτησης μας θα ολοκληρωθεί τις ερχόμενες εβδομάδες κι ο αρμόδιος Επίτροπος, Johannes Hahn θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 22 Απριλίου όπου και θα δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Παύλος Παπαδάτος