Με τρία χρόνια δοκιμής του νέου μοντέλου ο Δήμος Κεφαλονιάς σήμερα χρειάζεται, στο πλαίσιο της νέας δημοτικής πραγματικότητας που θα προκύψει, ένα Σχέδιο. «Νέο» ή «επικαιροποιημένο»
Τι θέλουμε για την Κεφαλονιά;
Πολιτική
18/11/2013 | 11:52

Γράφει ο Ιλινόιου- Τσουρούφλης Γεράσιμος*

tsourouflis

Τις τελευταίες ημέρες κάνουν την εμφάνισή τους μέσω ανοικτών επιστολών και παρεμβάσεων επιφανείς συμπολίτες μας. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του λαού επικοινωνούν με τους πολίτες εκφράζοντας άποψη, στάση που νομίζω πως  θα ενταθεί  όσο πλησιάζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Το 2010 αποτελεί έτος-ορόσημο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μιας και τότε ξεκινά το «ταξίδι» του νέου Χάρτη δήμων και περιφερειών όπως αποτυπώθηκε στο Σχέδιο Καλλικράτη. Με τα θετικά στοιχεία  αλλά  και  τις δυσκολίες που προκαλούσε στην προσπάθειά του να επιλύσει κάποιες άλλες, φτάνουμε στο τέλος μιας περιόδου «τεσταρίσματος» του Νόμου εν μέσω έντονης  οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Στην περίπτωση του Δήμου Κεφαλλονιάς, το κατά πόσο η ζυγαριά «γέρνει» προς τη μια ή την άλλη πλευρά είναι μια μεγάλη συζήτηση. Κανείς δεν είναι σίγουρος  ότι τα προβλήματα που προέκυψαν δεν θα υπήρχαν σε αντίθετη περίπτωση και ως εκ τούτου με το να πιστέψουμε πως ευθύνεται αποκλειστικά ο Καλλικράτης  θα ήμασταν μάλλον αφελείς.

Στις εκλογές του 2010 η Κεφαλονιά άλλαξε σελίδα. Για  να μην παρεξηγηθώ, η διαπίστωση  αφορά στην ανάδειξη ως δημοτικής αρχής μιας παράταξης που κατά το παρελθόν και για πολλά χρόνια προσέκρουε σε ισχυρές δομές της «αντίπερα όχθης».

Με τρία χρόνια δοκιμής του νέου μοντέλου ο  Δήμος Κεφαλονιάς σήμερα χρειάζεται ,στο πλαίσιο της νέας δημοτικής πραγματικότητας που θα προκύψει,  ένα Σχέδιο. «Νέο» ή «επικαιροποιημένο», όπως θέλετε πείτε το.

Ένα πλήρες και αξιοπρεπές Σχέδιο οφείλει να έχει αρχή, μέση και τέλος. Η  πολυτέλεια των απλά ωραίων λόγων έχει παρέλθει και ως εκ τούτου η στόχευση για το που θέλουμε να πάμε, πως θα πάμε και τι περιμένουμε να αποκομίσουμε είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει κάτι για τον τόπο μας.

Το τρίπτυχο αγροτικός τομέας- τουρισμός- πολιτισμός είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσουμε. Οι δυνατότητες της Κεφαλονιάς, του Δήμου και των ανθρώπων της είναι τεράστιες αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε χωρίς να αποκλίνουμε από τον στόχο όπως θα  τον καθορίσουμε στο Σχέδιο για την επόμενη μέρα. Το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 μπορεί  να αποτελέσει ισχυρό όπλο  στη νέα αυτή προσπάθεια ενώ η επιστράτευση αρμοδίων για την διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων επικουρικά στις δομές του Δήμου,  μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.

Επειδή όμως τα λόγια είναι ωραία και η πράξη δύσκολη, η Κεφαλονιά πρέπει να προετοιμαστεί ώστε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν γίνεται αυτόματα ή από μόνο του. Οι άνθρωποι που θα κληθούν να επωμιστούν το «βάρος» αυτού του Σχεδίου οφείλουν να γνωρίζουν εξαρχής τι πρόκειται να διαχειριστούν, με τι μέσα και υπό ποιες συνθήκες. Ούτε ο χρόνος, ούτε η συγκυρία είναι με το μέρος μας και αυτό επιβαρύνει την ανάγκη προετοιμασίας του τόπου μας να δεχτεί τις επικείμενες αλλαγές και δυσκολίες.

Η παραπάνω διαδικασία ΔΕΝ μπορεί να στηριχθεί σε φθαρμένα υλικά, «φαντάσματα» του παρελθόντος και μονίμως φιλολογούντες  επί παντός επιστητού. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου- γεύση από τις οποίες έχουμε αρχίσει ήδη να παίρνουμε-  είναι η ευκαιρία να ξεδιαλύνει το τοπίο. Όσο.. μεγάθυμοι και αν είμαστε ως Κεφαλονίτες το παρελθόν ας το αφήσουμε πίσω. Με τον χρόνο δεν έχουμε την πολυτέλεια να παίξουμε!

*Ο Ιλινόιου- Τσουρούφλης Γεράσιμος είναι Πολιτικός Επιστήμονας 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ